Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Minnesruna
Tommy Baldwin är död

Vi har nåtts av det tråkiga beskedet att den före detta Manchester United-spelaren Tommy Baldwin har dött. Baldwin, som spelade två matcher för United i början av 1975, blev 78 år gammal.

Tommy Baldwin föddes i Gateshead i nordöstra England sommaren 1945. Det var emellertid i London han skulle spendera större delen av fotbollskarriären. Först som en produkt ur Arsenals akademi, där han tog sig hela vägen till a-laget.

Något riktigt genombrott i Arsenal blev det emellertid aldrig och 1966 flyttade han till Chelsea i en bytesaffär med George Graham (Chelsea fick £50.000 i mellanskillnad), i vad som får beskrivas som en bra affär för alla inblandade. Ett aningen märkligt sammanträffande är att Baldwin och Graham är ensamma om att ha spelat för Manchester United, Arsenal och Chelsea.

Baldwin, som spelade anfallare eller mittfältare, kom till Chelsea under vad som länge var klubbens mest framgångsrika period. Han hade sin beskärda del i det, med 92 mål på 239 matcher. Som Chelseaspelare vann han FA-cupen 1970 och Cupvinnarcupen 1971 (vilket på sitt sätt beskriver vad som räknas som en framgångsera för Chelsea).

Karriären i Chelsea tog slut till följd av skador. Ett lån till Millwall följde i slutet av 1974 och sedan blev det en sväng till Manchester United i början av 1975. United spelade på den här tiden i andradivisionen (ett ettårsbesök) och vi behövde en anfallare då Stuart Pearson var skadad. Valet av Baldwin har sin förklaring, då Uniteds manager Tommy Docherty (som har varit spelare i Arsenal och Chelsea samt manager för Chelsea och United) var den som hade tagit anfallaren till Chelsea.

Någon succé blev det inte för Baldwin i United. Han spelade två ligamatcher och några reservlagsmatcher innan han återvände till Chelsea, vars blå tröja han inte fick dra på sig igen.

Därefter blev det en sväng till USA och spel för Seattle Sounders. Sedan tillbaka till England för non league football för Gravesend & Northfleet innan han avslutade karriären i Brentford, där han också var en del av tränarstaben.

Vila i fred, Tommy Baldwin.

Tommy Baldwin

Född: 10 juni 1945, i Gateshead, England
Död: 22 januari 2024
Till United: januari 1975, på lån från Chelsea
Lämnade United: mars 1975, lån avslutat
Matcher/mål: 2/0
Andra klubbar: Arsenal (1962-1966), Chelsea (1966-1975), Millwall (1974, lån), Seattle Sounders (1975), Gravesend & Northfleet (1976-1977), Brentford (1977-1978)