Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Brighton & Hove Albion 2-0
Geyse till Parris gånger två gav tre poäng

Geyse la upp för Nikita Parris två gånger om. Det var vad som behövdes för att Manchester United skulle besegra Brighton & Hove Albion med 2-0.

De båda målen, ett i vardera halvlek, uppstod sedan Geyse tagit sig runt på högerkanten och hittat Parris fri i boxen.

Laget

Marc Skinner valde en oförändrad startelva.

Vad hände?

United tog kommandot från avspark och det skulle ge oss ett tidigt ledningsmål. Geyse snappade upp bollen utanför straffområdet, efter en misslyckad undanrensning. Hon tog sig sedan förbi två spelare och serverade Nikita Parris för 1-0.

Mitt i första halvlek hade Brighton en hygglig period. Det resulterade i att Elisabeth Terland tvingade Mary Earps till en kvalificerad räddning.

Annars var spelet länge förlagt till Brightons planhalva. Gästerna ville spela upp genom backlinjen, vilket var en misslyckad taktik mot Uniteds höga press.

United tvingades till ett byte efter en halvtimme, då Jayde Riviere klev av skadad. Gemma Evans ersatte. Uppehållet i samband med skadan på Riviere samt ytterligare ett uppehåll strax därefter, då Brightons Vicky Losada behövde vård, tycktes ge Brighton nytt mod. Gästerna kunde flytta upp positionerna och nu var det istället United som hade svårt att spela sig ur motståndarnas press.

När United skapade något var det primärt efter individuella initiativ av Geyse på högerkanten.

Geyse på högerkanten var Uniteds stora anfallsvapen.

Andra halvlek var länge ett sömnpiller, där inget lagen hade mycket till organiserat spel. Passningsspelet var slarvigt och energinivån låg.

Slutligen blixtrade matchen till igen. Detta förstås med Geyse involverad. Hon får bollen till höger, tar sig förbi en motståndare och avancerar in mot straffområdet. Försvararen är passiv, samtidigt som Parris tar en tar en löpning för att skaffa sig en yta. Geyse noterar det och passning sitter där den ska och då är det en enkel sak för Parris att göra mål.

Därefter var matchen effektivt över. Brighton tycktes ge upp och United hade inga problem att kontrollera tillställningen.

Varför gick det som det gick?

När vi fick det tidiga ledningsmålet tänkte jag att United skulle ta en enkel trepoängare. Vi hade efter målet flera möjligheter att dubbla ledningen, ofta efter bollvinster högt. Detta kunde vi emellertid inte utnyttja och det gav Brighton självförtroende.

Det som följde var en jämn match, där inget av lagen kunde skapa överdrivet mycket.

United har dock mer offensiv styrka och slutligen tog Geyse saken i egna fötter och serverade Parris för 2-0. Därefter var det en promenad till slutsignalen.

Utmärkte sig positivt

Geyse hade stor lycka ute på högerkanten och när United skapade chanser var et ofta med Geyse som huvudfigur.

Geyse serverade Nikita Parris två gånger om.

Nikita Parris var mestadels anonym men hon var på rätt plats när det behövdes och lämnade matchen som tvåmålsskytt.

Mary Earps stod för en utmärkt räddning i första halvlek.

Behöver höja sig

Förutom de ovan nämnda var det en tämligen slätstruken insats. Ingen var direkt dålig men det var ändå undermåligt överlag.

Noterat

• Leah Galton inledde pÃ¥ bänken för tredje matchen i rad. Det är bara andra gÃ¥ngen under hennes Unitedkarriär som hon startat tre matcher i rad pÃ¥ bänken. Den första gÃ¥ngen var vÃ¥ren 2021, dÃ¥ hon var tillbaka efter skada.
  • Nikita Parris tvÃ¥ mÃ¥l tog henne till 15 pÃ¥ hela säsongen. Därmed tangerar hon Ella Toones notering frÃ¥n säsongen 2018/19. Bara Jess Sigsworth (18), Lauren James (17) och Mollie Green (16), alla 2018/19, har gjort fler mÃ¥l pÃ¥ en säsong för United.

Härnäst

United har bortamatch mot Southampton i FA-cupen på söndag. Där ska avancemang vara en självklarhet.

Därefter väntar Arsenal på bortaplan (17 februari), i en match som United måste vinna, ifall laget har någon ambition om Champions League-spel nästa säsong. Avståndet upp till Arsenal kan potentiellt minska idag, då Londonlaget i skrivandet stund ligger under mot West Ham (halvtimmen kvar att spela).

Manchester United – Brighton & Hove Albion 2-0 (1-0)