Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Southampton - Manchester United 1-3
Superinhoppare Rachel Williams räddade United

Manchester United gjorde det som krävdes för att bortabesegra Southampton i FA-cupen. Segersiffrorna skrevs till 3-1, sedan inhoppare Rachel Williams gjort två sena mål för United.

Det såg ut att som att det skulle bli en enkel eftermiddag för United. Detta då Ella Toone gav laget en tidig ledning. United spelade emellertid i lågt tempo och övertaget förblev bara ett mål. Det utnyttjade Lexi Lloyd-Smith, då hennes inlägg letade sig in i mål, efter misstag av Gemma Evans och Mary Earps.

United skulle ändå gå segrande ur striden. Detta sedan Williams gjort två mål på nick.

Laget

Marc Skinner valde förmodligen bästa möjliga startelva. Jag skriver förmodligen. Geyse, Lucía García och Jayde Riviere saknades i matchtruppen. Vi vet inte varför men gissningsvis beror det på småskavanker.

Som väntat klev Gemma Evans in som vänsterback, vilket flyttade över Hannah Blundell till högerbacken. I anfallet klev Melvine Malard in som högerytter och Leah Galton till vänster.

Spelare som Phallon Tullis-Joyce och Irene Guerrero fick obegripligt nog nöja sig med att börja på bänken.

Glädjande var att ungdomsspelarna Alyssa Aherne, Phoebe Chadwick och Olivia Francis var med i matchtruppen. För Francis var det första gången i tävlingssammanhang.

Vad hände?

United fick ett tidigt ledningsmål. Blundell drev in centralt och hittade Lisa Naalsund som spelade vidare till Ella Toone, som i sin tur gick på avslut från distans. Det var välplacerat och lämnade målvakten chanslös.

Ella Toone öppnar målskyttet.

Därefter hade United kontroll på tillställningen. Tempot i matchen var lågt och United lät Southampton jaga, i väntan på att motståndarna skulle göra ett misstag.

Nikita Parris träffade stolpen, framspelad av Naalsund mitt i första halvlek. Annars var det ont om stora chanser. Ja, ont om något att nämna egentligen.

Det låga tempot fortsatte efter paus.

Det utnyttjas mitt i halvleken av Southamptons Lexi Lloyd-Smith. Hon tar sig enkelt förbi Evans på Unites vänsterkant och måttar sedan ett skottinlägg. Det letar sig hela vägen in i mål. Svagt av Evans på kanten och minst lika svagt av Earps i mål.

När det behövdes hade United emellertid en växel till. Galton gör det bra på vänsterkanten och hittar inhoppare Rachel Williams framför mål och när Williams får nicka från nära håll är det ingen tvekan om utfallet.

Superinhoppare Rachel Williams säkrade segern.

Williams dubblade sedan ledningen på en hörna.

Southampton hade sedan ett par sena reduceringschanser, där Earps gör ett par kvalificerade räddningar. De har sedan ett jätteläge på tilläggstid men bollen går stolpe ut, samtidigt som anfallaren är millimeter från att få en tå på bollen för att stöta in den.

Varför gick det som det gick?

United accepterade, efter det tidiga ledningsmålet, en match i lågt tempo. Måhända hade matchbilden sett annorlunda ut om det hade varit oavgjort längre.

Det låga tempot tillät hemmalaget att vara kvar i matchen, vilket också gav dem en oväntad kvittering.

Efter kvitteringen visade United att laget ändå är mycket bättre än Southampton och även om det var oavgjort med 20 minuter kvar att spela kändes avancemanget aldrig hotat på allvar.

Men sammantaget var det en mycket svag insats av United. Vi ska kunna städa av ett Southampton mycket enklare.

Utmärkte sig positivt

Lisa Naalsund var den i startelvan som kommer undan med ett gott betyg. Hon fick en assist på matchens första mål och kunde ha adderat ytterligare någon assist. Hon var den som drev på Uniteds spel.

Vidare måste vi förstås nämna inhoppare Rachel Williams, som räddar segern med ett par påpassliga nickmål.

Behöver höja sig

Gemma Evans och Mary Earps agerar mycket svagt på Southamptons mål. Inget jag har sett av Evans indikerar att hon är en tillräckligt bra för att spela för United. Earps gör åtminstone ett par vassa räddningar, men hennes form oroar.

Att United ändå har så pass stora problem att säkra segern lägger jag ändå primärt på Marc Skinner. Jag tror att ett mer roterat Unitedlag hade spelat med mer energi. Och när han slänger ut det bästa han har måste han se till att laget har mer energi.

Noterat

  • Aoife Mannion byttes in på tilläggstid och gjorde därmed, efter skadefrånvaro, sina första tävlingsminuter sedan i maj.
  • Olivia Francis var med i Uniteds matchtrupp för första gången.

Härnäst

United reser till London för match mot Arsenal på lördag förmiddag. Det är en match United måste vinna om laget har tänkt spela Champions League nästa säsong.

I FA-cupen är vi nu klara för kvartsfinal. Den ska spelas helgen 9-10 mars.

Målen

Southampton – Manchester United 1-3 (0-1)

Women’s FA Challenge Cup, omgång 5, 11 februari


0-1 ( 8) Ella Toone (Naalsund)
1-1 (65) Lexi Lloyd-Smith
1-2 (74) Rachel Williams (Galton)
1-3 (82) Rachel Williams (Zelem)


Uniteds lag: Earps; Blundell, Le Tissier, Turner (Mannion 90+4), Evans; Naalsund (Guerrero 66), Zelem, Toone (Ladd 83); Malard (Williams 66), Parris, Galton


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK