Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Arsenal - Manchester United 3-1
United bjöd Arsenal på tre mål och tre poäng inför rekordpublik

Manchester United gjorde Arsenals första mål, assisterade till deras andra och bjöd på en straff före deras tredje. Detta innan första halvlek var slut. Därmed kunde Arsenal bärga tre enkla poäng i Women’s Super League. Slutresultatet skrevs till slut till 3-1, sedan Lucía García reducerat på tilläggstid.

Det var en match som dog tämligen omgående. United gjorde självmål på en hörna efter tio minuter och sedan fick Cloé Lacasse öppet mål efter Katie Zelems misslyckade rensning. Före halvtidspausen kunde Arsenal göra mål på straff, sedan Gemma Evans gått bort sig i duell mot Beth Mead.

I andra halvlek hade Arsenal åtskilliga bud på ett fjärde mål men de saknade skärpa i avsluten. Istället kunde United reducera i det absoluta slutskedet.

Laget

I United noterade vi en mestadels förväntad startelva. Det enda notabla var att Lucía García startade som vänsterytter. Det hade månne sin förklaring i att Leah Galton varit sjuk under veckan.

Då fanns det desto mer att notera i Arsenal. Framför allt att den före detta Unitedspelaren Alessia Russo bänkades, vilket öppnade för Stina Blackstenius på topp. Något överraskande fick Russo sällskap av Vivianne Miedema och Caitlin Foord på bänken. Dessutom var det anmärkningsvärt att Sabrina D’Angelo fick förtroendet i mål. Blott hennes andra ligamatch för säsongen. Den första kom mot just United, då hon bjöd oss på ett mål.

I mittförsvaret saknades Leah Williamson (hamstring) och Amanda Ilestedt (sjuk). Därmed fick Laia Codina chansen bredvid Lotte Wubben-Moy.

Vad hände?

United öppnade starkt de första minuterna men snart tog Arsenal kommandot och hemmalaget skulle få ett tidigt ledningsmål. Det kom på en hörna slagen mot den främre stolpen, där bollen styrdes in i eget mål via först Geyse och sedan Maya Le Tissier.

Arsenal trummade sedan på och på deras högerkant hade Beth Mead stor framgång mot Gemma Evans. Vid ett par tillfällen räddades vi av Millie Turners goda försvarsarbete.

United är ytterst nära en kvittering efter knappa halvtimmen, då Ella Toone testar från distans. Hennes avslut styrs på en försvarare och den liggande målvakten kan bara titta på när bollen passerar precis utanför stolpen.

Här kändes det som att United var på gång men det är istället hemmalaget som utökar ledningen. Detta kommer sedan United tycktes ha hanterat en svår situation. Men då panikrensar Katie Zelem och bollen går perfekt till Cloé Lacasse som enkelt kan nicka mål.

Arsenal kan sedan utöka till 3-0 på straff, sedan Mead lurat Evans.

Före halvtidsvilan har Arsenal ytterligare bud på mål.

Inför andra halvlek bytte Skinner in Leah Galton som vänsterback istället för Evans.

United har någon halvchans i början på andra halvlek och en riktigt vass chans, när Nikita Parris får fritt nickläge. Hon missar målet men det spelade mindre roll, då hon (felaktigt) blev avvinkad för offside.

Men de stora chanserna faller till Arsenal. Blackstenius når inte riktigt fram på ett inlägg och bränner sedan ett friläge sedan Hannah Blundell skänkt bort bollen. Hemmalaget har sedan två bollar i stolpen då de ständigt får enorma ytor att jobba på.

Inhoppare Rachel Williams har en bra chans för United och García gör ett gott försök på returen.

United får en reducering i det absoluta slutskedet, då Toone hittar García ren med öppet mål efter en hörna.

Varför gick det som det gick?

United bjöd Arsenal på tre mål i första halvlek. Då är det svårt att vinna fotbollsmatcher. Men bjudningarna uppstår till följd av United till synes inte har någon matchplan. Det var enkelt för Arsenal att spela fotboll den här eftermiddagen. United saknade både vilja och kunnande, vilket i mångt och mycket måste läggas på Marc Skinner.

Utmärkte sig positivt

Slutsignalen var bäst i United.

Behöver höja sig

Alltså… alla?

Millie Turner gjorde ett par bra brytningar, Mary Earps gjorde någon vass räddning, Geyse hade någon intressant löpning med bollen och Lucía García skickade upp råskinnet Katie McCabe på läktaren vid ett tillfälle. Det är väl i stort sett det vi kan ta fram i positiv väg. Och då finns det ändå mycket mer att hämta från de nämnda spelarna.

Negativt finns desto mer att peka på. Lagkapten Katie Zelem får ta på sig ett stort ansvar. Hon gjorde inte vad vi kan kräva av en spelare som huvudtränaren har bestämt ska vara lagets centralgestalt och viktigaste spelare. Dessutom agerar hon riktigt svagt då hennes panikrensning leder till Arsenals andra mål.

Ännu svagare var Gemma Evans, som var chanslös mot Beth Mead. Det anade vi på förhand och det är egentligen svårt att lägga skulden på Evans. Hon tilldelas en uppgift hon inte behärskar och hon har hamnat på en nivå där hon inte hör hemma.

Det där med att få en uppgift som spelaren inte behärskar kan vi säga även om Zelem, även om hon förstås är en mycket bättre fotbollsspelare än Evans.

Vi landar därmed i att huvudtränare Marc Skinner måste hållas som huvudansvarig. Han lägger ständigt upp en matchplan som liksom oundvikligen resulterar i att risken är överhängande att spelarna ska misslyckas.

Noterat

  • Katie Zelem gjorde sin 150:e match som Unitedspelare. Hon blev andra spelare, efter Ella Toone, att nå den milstolpen.
  • Hayley Ladd byttes in i andra halvlek för hennes 100:e match som Unitedspelare.
  • Publiksiffran på Arsenal Stadium var 60,160. Nytt publikrekord för Women’s Super League. (Hur många som faktiskt var på plats framgår inte, då Arsenal rapporterar sålda biljetter medan till exempel United rapporterar åskådare på plats.)

Härnäst

För Arsenal innebär dagens seger att de nu bara har tre poäng upp till toppduon Chelsea och Manchester City. Detta sedan City igår vunnit mot Chelsea. United har nu sju poäng upp till Arsenal och det känns som rent vansinne att tro att vi har någon som helst chans till Champions League-spel nästa säsong.

Nu väntar landslagsuppehåll. Därefter återvänder United till London, då för match mot West Ham i ligan.

Målen

Arsenal – Manchester United 3-1 (3-0)

Women’s Super League, 17 februari


1-0 (10  ) självmål (Maya Le Tissier)
2-0 (35  ) Cloé Lacasse
3-0 (44  ) Kim Little
3-1 (90+6) Lucía García (Toone)


Uniteds lag: Earps; Blundell, Le Tissier, Turner, Evans (Galton 46); Zelem, Naalsund (Ladd 70); Geyse (Williams 62), Toone, García; Parris (Malard 77)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK