Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Sir Jim Ratcliffe första intervjuer
Rätt folk som gör saker vid rätt tillfälle

Manchester Uniteds nya delägare Sir Jim Ratcliffe har i flera längre intervjuer diskuterat de planer han har för klubben.

Ratcliffe har talat med den skrivande pressen i England – hela intervjun finns transkriberad på The Athletic – och han har pratat i radioformat med BBC. Dessutom har han förstås också pratat med Uniteds tevekanal MUTV. Här sammanfattar vi det Ratcliffe hade att säga.

På agendan finns bland annat:

  • Ratcliffes ambitioner med United
  • Old Traffords framtid
  • Mason Greenwood
  • Shejk Jassim
  • Dan Ashworth

En pojkdröm med vinnande intentioner

Han berättar att han blev Unitedsupporter i unga år. På hans skola föredrog ungefär hälften av eleverna Manchester röda lag medan övriga föredrog en annan klubb från Manchester.

Att bli delägare för United ”är som en pojkdröm” men ”de brukar inte bli sanna”. Enda anledning till hans aktieköp är för att han vill att United återigen ska bli en världsledande klubb.

”Det är ingen finansiell konsekvens för mig, för jag tjänar tillräckligt med pengar i min kärnverksamhet.”

Ratcliffe menar att United är världens största klubb med den rikaste historien. En sådan klubb borde också spela den bästa fotbollen i världen och alltid utmana om ligatitlar och Champions League.

Tidsplanen

Det finns två åtaganden att titta på. Dels det långsiktiga men också att få ut så mycket som möjligt på kort sikt. Samtidigt manar Ratcliffe till tålamod: ”Du vill inte springa in i en felaktig lösning hellre än att gå till den rätta lösningen. […] Det kommer att ta två till tre säsonger.”

Han pekar på att United fyller 150 år 2028. Om United då är i en bra sits skulle det vara bra gjort.

Organisationen

Ska Manchester United lyckas måste den organisationens struktur vara den rätta. ”Det betyder till exempel att tränaren inte rapporterar till VD:n.”

Det handlar också om att anställa de bästa personerna och det finns ett stort intresse för att jobba för United.

Han vill ha en omgivning som är driven och tävlingsinriktad men samtidigt behövs värme och vänlighet.

”Vi måste få så många aspekter av klubben rätt. Och rätt folk som gör saker vid rätt tillfälle och gör det bra.”

Glazers

Ratcliffe säger att relationen till Joel och Avram Glazer är bra men han har inte träffat de andra syskonen. Där han är villig att kritisera det mesta i klubben framför han inte samma kritik till klubbens majoritetsägare. Huruvida hans verkliga åsikt är att Glazers är bra folk eller om han säger så för att han vet att han måste ha en bra relation till dem kan förstås diskuteras.

Men Ratcliffe och Ineos har närmare (geografiskt) till Old Trafford än Glazers och kommer vara på plats på daglig basis. United kommer att vara en sportsligt driven klubb. Han ser inte framför sig att parterna ska hamna i onåd.

Processen att bli en delägare för United var långsam, vilket var jobbigt, då Ratcliffe säger att tålamod inte är någon av hans bättre sidor. Men det har samtidigt inneburit att parterna har lärt känna varandra väl.

”Och Glazers föredrog, redan från början egentligen, oss framför det qatariska alternativet, som på ett sätt hade varit mycket enklare för dem.”

Financial Fair Play

United har spenderat stort de senaste åren, vilket kommer att påverka handlingskraften i sommar.

Ratcliffe menar samtidigt att financial fair play begränsar statsägda klubbar.

Dan Ashworth

Spelarrekrytering är avgörande. ”Manchester United har tydligt spenderat mycket pengar men de har inte gjort det lika bra som vissa andra klubbar.”

Ratcliffe säger att Dan Ashworth tydligt är ”en av de bästa sportcheferna i världen”. Ashworth är intresserad av United för jobbet i United är en enorm utmaning. Nu måste Ashworth bestämma sig för om han vill ha jobbet i United.

Att Newcastle sägs begära 20 miljoner pund för att släppa Ashworth tycker Ratcliffe är ”fånigt”. Det skulle vara ”absurt” om en man som är väldigt bra på sitt jobbet sitter i trädgården i ett och ett halvt år. Han säger även att lagen inte fungerar så.

Ratcliffe säger att förhandlingarna med Manchester City om Omar Berrada var väldigt vuxna.

Old Trafford

Manchester United behöver en arena som är passande för en världens största klubbar. Idag är arenan inte där. Han bekräftar att det finns två alternativ, antingen att uppgradera Old Trafford eller att bygga en ny arena, av allt att döma i närheten av den nuvarande arenan.

Ratcliffe säger att en ny arena skulle vara det självklara alternativet i en ideal värld, ”men du måste vara praktisk i livet”.

Han pekar på att en ny arena skulle kunna bli ett lyft för hela området Old Trafford. Frekvent pekar han på att de främsta arenorna i England tenderar att hamna i London och investeringar i landet inte gynnar folket i norr.

Oavsett vilket alternativ det blir kommer det att finnas ett campus runt arenan med mer för supportrar att göra. Ratcliffe tror att Old Trafford kan uppgraderas för en miljard pund medan en ny arena skulle kosta dubbelt så mycket. Att uppgradera Old Trafford skulle förmodligen vara mer tidskrävande.

Ratcliffe säger att uppgradering av träningsanläggningen är mindre viktig, den är redan av god kvalitet.

Damlaget

I händelse av en ny arena skulle Old Trafford kunna reduceras i storlek och användas för damlaget, akademilagen och även andra lokala lag och så att säga vara en del av den nya världsklassarenan.

”Om det är ett lag som bär Manchester Uniteds klubbmärke på tröjan så är det Manchester United och de behöver vara fokuserade på att vinna och vara framgångsrika.”

Utökat ägande

Han säger att han inte har fokuserat på det. ”Jag är fokuserad på problemet idag, inte vad jag kan tänkas göra om tre, fem, tio år.”

Mason Greenwood

Ett beslut kommer att fattas och motiveras. Det handlar om att förstå de fakta som finns och sedan fatta beslut baserat på värden, vilket bantas ner till om han är en bra kille eller inte och om han kan spela uppriktigt bra för United och om ledningen skulle vara bekväm med det och om supportrarna skulle vara bekväma med det.

Nice och Champions League

Det finns inget scenario där Nice kommer att hindra Manchester United från att spela i Champions League. Ratcliffe var väldigt tydlig där. Vid behov – ifall inte reglerna ändras – går det att göra justeringar i ledningen hos Nice.

Misstag i Nice och Lausanne

Ineos har gjort många ”cock-ups” med Nice och Lausanne, några riktigt korkade beslut. Men Ineos är okej med att folk gör misstag. Det gäller bara att inte upprepa misstagen. Och det är bra att misstagen är gjorda innan de kommer till United.

Om Shejk Jassim

Han säger att hela sagan runt Shejk Jassim och Qatar var en konstig affär.

”Fortfarande har ingen sett honom, faktiskt. Glazers har aldrig träffat honom, han var aldrig… Jag är inte säker på att han existerar!”

Uniteds spelstil

Exakt hur United ska spela är fortfarande föremål för debatt (hos Ineos). Men offensiv, spännande fotboll är ledord och unga spelare ska tas fram, akademin är väldigt viktig.

Klart är att United kommer att ha en uttalad spelstil och tränaren måste spela så.

”I modern fotboll måste du bestämma vad din väg är och hålla dig till din väg.”

Kommunikation

En fotbollsklubb är en tillgång för samhället. Den tillhör supportrarna. Ägaren är beskyddare eller förvaltare under en begränsad tid. Det är viktigt att kommunicera med supportrarna.

Manchester City och Liverpool

”Vi har mycket att lära från vår noisy neighbour och vår andra granne [Liverpool]. De är fienden i slutet av dagen. Det finns inget jag skulle gilla bättre än att knock both of them off their perch.”

Dubbla passningar till citat från Sir Alex Ferguson där.

Men vi saknar förstås ett fucking där. Det Fergie sa, hösten 2002 då han var pressad, var:

”My greatest challenge is not what’s happening at the moment, my greatest challenge was knocking Liverpool right off their fucking perch. And you can print that.”

Manchester United vann sedan ligan 2003, efter att ha ätit upp Arsenals stora försprång.

Erik ten Hag

”Truppen har spelat väldigt bra fotboll de senaste månaderna, men inte på den nivån vi vill nå.”

Ratcliffe vill inte prata specifikt om Erik ten Hag och det är inte hans jobb att bedöma tränaren, ”jag är inte proffs på fotboll”.

Han säger att United de senaste elva åren har haft flera mycket framgångsrika tränare men ingen av dem har varit framgångsrika i United. Det är en indikation på att något är fel på omgivningen.

Vems fel är det?

”Det är inte konstruktivt för mig att lägga skulden på någon. Det är bara fakta att det inte har varit [framgångsrikt]. Mitt fokus är givetvis på framtiden, hur förändrar jag omgivningen, så att du får det absolut bästa ur tränaren och tränaren kan få det absolut bästa ur truppen.”