Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Nottingham Forest - Manchester United
Vinna eller försvinna på City Ground

I femte omgången av FA-cupen skrotas omspelsregeln. Vilket betyder att United spelar vinna-eller-försvinna fotboll imorgon mot Nottingham Forest.

Det kanske inte känns som det bästa formatet för det här Unitedlaget, som kanske inte gjort sig kända för att bibehålla ledningar och leverera när det väl gäller. Men jag gillar FA-cupen, och jag gillar tanken att släppa tabeller och oro över nästa års Europaspel, iallafall för en liten stund. Att United fortfarande är med och spelar om Englands finaste inhemska pokal är ju också något anmärkningsvärt med tanke på spelet som levererats ute på plan.

Manchester United

Vi blev lurade av fotbollsgudarna en period där när vi trodde att skadelistan skulle bli kortare. På vad som verkade vara ett ögonblick är nu Shaw och Höjlund borta en bra mängd matcher. Både Shaw och Martínez hann knappt snöra på sig skorna innan de åter gick sönder. Men vet ni ett annat lag som också har problem med en full sjukstuga? Ja, Nottingham Forest givetvis.

Skadorna i Forest är dock bara mer slask på den redan slitna och hala vägen de just nu åker på. Säsongen har knappast varit en dans på rosor, med bara några poäng över strecket och ett tränarbyte dessutom i bagaget. Men att ge United en match kan man allt göra.

United fick nöja sig med enbart tre poäng mot Forest i årets ligaspel. En riktig dolkstöt fick avsluta 2023 och i början av säsongen lyckades Forest göra hål på Unitedförsvaret två gånger på fyra minuter. Det krävdes en Brunostraff för att United skulle bärga hem tre pinnar den gången. Känslan var i båda matcherna att United hade svårt att hantera Nottinghams ganska snabba omställningsspel och luriga ytterspringare. Tittar man tillbaka på de fyra målen vi har släppt in mot Forest i ligan är det ofta där problemen ligger. Förhoppningen är att Ten Hag har lärt sig något från de drabbningarna.

Men sedan årsskiftet har det resultatmässigt varit stor skillnad mellan lagen, även om Uniteds spel fortsatt inte klickar. Kvalitetsskillnaden mellan elvorna är såklart påtaglig, men vi har sett tidigare att det inte nödvändigtvis är bärande för Uniteds lycka eller olycka. Det viktigaste imorgon blir att tidigt ta initiativ och kontroll och sen inte släppa taget. För av erfarenhet har vi lärt oss att ett United som låter kontrollen slinka sig ur händerna är ett United som inte kommer återta den.

Möjlig startelva:

Nottingham Forest

Nottingham har knappast rosat marknaden sedan segern mot United i slutet av förra året. En sådan tung seger fick kanske inte skutan att vända sig som det var tänkt, och Nuno har inte lyckats ge Forest någon vidare nytändning. Bara en dryg vecka efter segern mot United på City Ground gästade League One-gänget Blackpool och lyckades hålla Forest till en 2-2 match. Det säger väl något, antar jag. Årets första ligaseger fick man vänta med till 17 februari, då ett tiomanna West Ham fick på pälsen med 0-2.

I cupen så har Forest släpat sig igenom två omspel, ett mot tidigare nämnda Blackpool och ett mot Championships Bristol City, som fick avgöras med hjälp av straffsparkar efter en match där Bristol mycket väl kunde ha vunnit. Utöver sviktande prestationer har Forest fått ett flertal skadesmällar; Nuno Tavares, Chris Wood, Ola Aina, Ibrahim Sangaré och Willy Boly är alla tunga namn att ha på bår.

Anfallsässet Chris Wood i synnerhet är ett stort avbräck; med sina 8 mål i ligan har han varit Nottinghams största hopp framåt. Ersättaren blir gissningsvis Taiwo Awoniyi, som ligger tätt bakom Wood med sina 6 mål. Ett av dem kom mot United i början av säsongen.

Nuno har inte visat sig vara en som räds att rotera sina elvor. Inför returen mot Bristol City gjorde han hela åtta förändringar i startelvan. Vissa spelar mer eller mindre alltid dock. Bland den skaran finner vi bekantingen Anthony Elanga, mittfältsgeneralen Gibbs-White och Hudson-Odoi, en offensiv trio som sällan ruckas på. Men med ett tufft spelschema framöver med Liverpool och Brighton i början av mars så hade det inte förvånat om lite rotationer görs i en drabbning om en pokal som Nottingham antagligen inte satsar helhjärtat på att lyfta. Att överleva i ligan är troligtvis högre på prioritetslistan.

Möjlig startelva:

Historik

I FA Cup-sammanhang så har United det historiskt tufft mot Nottingham. United åkte ur cupen tack vare Nottingham två gånger under 80-talet: 1981 och 1989. Det är även senaste gångerna man har mötts i FA Cup-sammanhang. Värt att notera är att det var ett betydligt bättre Forest man mötte på den här tiden. 1981 slutade man sjua i ligan och 1989 var man riktigt vassa med en tredjeplats i ligaspelet, med spelare som Unitedbekanta Neil Webb, Stuart Pearce, Nigel Clough, och Steve Hodge.

Senaste gången man möttes 1989 lämnade United återbud i kvartsfinal efter att Forest vann med 1-0. Forest gick vidare till semifinal mot Liverpool på Hillsborough, en match som blev mer känd för annat än fotboll, då 97 supportrar tragiskt miste livet.

Visste ni att…

 • Nottingham Forest är det enda laget som har vunnit Europacupen fler gånger än man har vunnit sin inhemska liga?
 • Nottinghams publikrekord sattes den 28 oktober 1967, mot Manchester United? 49,946 såg på när Nottingham vann med 3-1. George Best gjorde Uniteds enda mål.

Matchinformation

Nottingham Forest
Manchester United
Turnering: FA Challenge Cup, omgång 5
Tid: Onsdagen den 28 februari 2024, 20.45
Plats: City Ground, Nottingham
Domare: Chris Kavanagh
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Højlund (muskelskada, mitten mars)
 • Shaw (skadad, maj)
 • Malacia (knä, inget datum)
 • Wan-Bissaka (ben, mars)
 • Martínez (knä, april)
 • Mount (skadad, mars)
 • Martial (skadad, april/maj)
Tveksamma:

 • Casemiro (huvud, liten chans)
FORM
V28/1NewportBFA4-2
V1/2WolvesBPL4-3
V4/2West HamHPL3-0
V11/2Aston VillaBPL2-1
V18/2Luton TownBPL2-1
F24/2FulhamHPL1-2

Nottingham Forest

Skador och avstängningar:

 • Tavares (skadad, slutet mars)
 • Wood (lår, slutet mars)
 • Aina (skadad, inget datum)
 • Sangaré (skadad, inget datum)
 • Boly (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
F30/1ArsenalHPL1-2
O4/2BournemouthBPL1-1
O7/2Bristol CityHFA1-1VS
F10/2NewcastleHPL2-3
V17/2West HamHPL2-0
F24/2Aston VillaBPL2-4

United mot Nottingham

Totalt:11153-24-34198-140
Borta:5419-13-2278-74
FA-cupen:61-1-41-7
SENASTE MÖTENA
V2023-02-01HLC2-0
V2023-04-16BPL2-0
V2023-08-26HPL3-2
F2023-12-30BPL1-2
SENASTE BORTAMATCHER
V1999-02-06BPL8-1
V2023-01-25BLC3-0
V2023-04-16BPL2-0
F2023-12-30BPL1-2