Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester City - Manchester United
Ten Hags till synes omöjliga uppgift

Till och med jag är gammal nog för att minnas hur uppbyggnaden till ett Manchesterderby ska kännas. Nervositet, spänning och längtan är tre nyckelkänslor som man alltid brukar gå igenom när det är dags att möta en stor rival. Dock så sitter jag här dagen innan matchen med endast den där nervositeten inom mig. Man längtar ju inte direkt efter ett Manchesterderby längre med tanke på hur det kan gå och det känns absolut inte spännande. Vi väntar fortfarande på att den nya eran ska börja i Manchester United, men i dagsläget så är lillebror fortfarande så mycket starkare.

Manchester United

”I would like to knock them both (Liverpool och Man City) off their perch”, meddelandet från vår nya delägare Sir Jim Ratcliffe var tydligt, och anställningen av Manchester Citys egna Omar Berrada visar på avsikt. Det kommer dock ta ett bra tag innan vi når nivåerna av Pep Guardiolas väloljade maskin. Det är nog inte många inom Unitedkretsarna som på riktigt förväntar sig en vinst imorgon. Många gillar ju att köra med ”Vi är United vi ska vinna alla matcher” men den synvinkeln är ganska svårmotiverad i dessa tider. Med det sagt så är Man City inte oslagbara, även de har förlorat matcher denna säsong och de ljusblåa toppar inte tabellen i dagsläget. Det är klart att vi kan åka till Etihad och norpa tre poäng, vi har ju gjort det förr under Peps dominans. Den där Fulham-prestationen hänger dock fortfarande som ett felplacerat mörkt moln över en annars ganska blå himmel.

Det hjälper heller inte att Erik ten Hag är utan några av sina bästa spelare till helgens match, någon som huvudtränaren nog är ganska less på vid det här laget. En skadeskjuten backlinje kommer förmodligen att se Sofyan Amrabat leka vänsterback medans Victor Lindelöf kommer att måsta stångas med Erling Haaland i straffområdet. Högersidan bestående av Raphael Varane och Diogo Dalot känns mycket bekvämare. Mittfältet lär se ut som det gjort under de senaste veckorna med Casemiro, Mainoo och Bruno Fernandes. Kaptenen behöver såklart vila, men detta är inte matchen att bänka en av våra viktigaste spelare särskilt då alternativen är otroligt begränsade. Det blir intressant att se hur unge Kobbie Mainoo hanterar att möta världens kanske bästa mittfält på Etihad, något säger mig att han inte kommer att påverkas speciellt mycket.

Ingen tid att vila för kaptenen

Alla ögon kommer att vara på Marcus Rashford imorgon efter spelaren uttalande i The Player’s Tribune för nån dag sedan. Rashford kommer att spela forward i Rasmus Höjlunds ställe då dansken fortfarande är otillgänglig på grund av skada. Rashford har inte imponerat många den här säsongen och det skulle inte sitta fel om spelaren kunde hitta lite av den där vårformen som vi såg förra året. Med Garnacho som förmodad vänsterytter så finns inga superalternativ på högerkanten och ifall vi använder Forest matchen som referens så ser ändå Antony ut som ett bättre alternativ där än orutinerade Amad. Vi får hoppas att Antony lyckas få på en liknande träff som förra gången han besökte Etihad Stadium.

Möjlig startelva:

Manchester City

Efter några otajmade förluster på höstvintern så har Manchester City nu hittat den där felfria vårformen som Pep Guardiolas gäng brukar hitta när en ligatitel ska spelas hem. Man City finner sig i dagsläget en poäng bakom ett starkt motiverat Liverpool i ligatabellen. Senast ut så stod Erling Haaland och Kevin de Bruyne för show när Luton besegrades med 2-6 i FA-Cupen. Manchester City har fortfarande inte förlorat under 2024 och endast kryssat en match. Pep har även massor med alternativ för det taktiska upplägget då endast Jack Grealish finns i sjukstugan i dagsläget. Hemmalaget kommer alltså att komma med det bästa möjliga mot Ten Hags sargade trupp.

I hemmalagets backlinje så kommer vi hitta storspelare som Kyle Walker och Ruben Dias som såklart blir väldigt mycket för Marcus Rashford att försöka överlista. Vi kan vänta oss att Nathan Ake startar till vänster i backlinjen då den stora sommarvärvningen Josko Gvardiol saknar lite matchform. John Stones kommer att spela i sin avancerade försvarsroll tillsammans med Citys kanske viktigaste pjäs Rodri. Resten av laget är fyllt med kreativa förmågor som kommer att försöka hitta fram till Erling Haaland i spetsen. Kevin de Bruyne lyckades med detta ganska bra mot Luton med sina fyra (!) assist till norrmannen i toppen. Uniteds försvar får inte heller glömma spelare som Mateo Kovacic eller Bernardo Silva, dom kan också slå en hyfsad passning.

Grealish må vara otillgänglig men med en spelare som Phil Foden på positionen så tror jag inte att Guardiola ligger sömnlös ikväll. 23-årige Foden är i superform i dagsläget och vi vet lite för väl hur mycket han gillar att näta mot just United. Hemmalaget går som vanligt in i derbyt som jättefavoriter men kommer att känna pressen då poängtapp kan bli förödande i toppstriden och jakten på en femte raka ligatitel för 115.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester City vann höstens möte på Old Trafford med 0-3 efter mål av Erling Haaland (2x) och Phil Foden.

Förra gången som lagen möttes på Etihad så segrade hemmalaget med det bissarra slutresultatet 6-3.

Visste ni att…

 • Totalt så har det spelats 191 Manchesterderbyn genom historien. Manchester United har gått segrande ur 78 stycken.
 • Det var ganska precis tre år sedan som Manchester United senast slog City på Etihad. Den matchen slutade 0-2 tack vare mål av Bruno Fernandes och Luke Shaw.

Matchinformation

Manchester City
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 27
Tid: Söndagen den 3 mars 2024, 16.30
Plats: City of Manchester Stadium, Manchester
Domare: Andy Madley
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Maguire (oklar status, inget datum)
 • Højlund (muskelskada, mitten mars)
 • Shaw (skadad, maj)
 • Malacia (knä, inget datum)
 • Wan-Bissaka (ben, mars)
 • Martínez (knä, april)
 • Mount (skadad, mars)
 • Martial (skadad, april/maj)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
V1/2WolvesBPL4-3
V4/2West HamHPL3-0
V11/2Aston VillaBPL2-1
V18/2Luton TownBPL2-1
F24/2FulhamHPL1-2
V28/2NottinghamBFA1-0

Manchester City

Skador och avstängningar:

 • Grealish (ljumske, inget datum)
Tveksamma:

 • Gvardiol (matchform)
FORM
V10/2EvertonHPL2-0
V13/2FC KöpenhamnBCL3-1
O17/2ChelseaHPL1-1
V20/2BrentfordHPL1-0
V24/2BournemouthBPL1-0
V27/2Luton TownBFA6-2

United mot Man City

Totalt:19178-53-60272-269
Borta:9134-25-32118-138
Premier League:5325-9-1976-77
SENASTE MÖTENA
F2022-10-02BPL3-6
V2023-01-14HPL2-1
F2023-06-03NFA1-2
F2023-10-29HPL0-3
SENASTE BORTAMATCHER
V2020-01-29BLC1-0
V2021-03-07BPL2-0
F2022-03-06BPL1-4
F2022-10-02BPL3-6