Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: West Ham United - Manchester United 1-1
Tungt, men rättvist, poängtapp i London

Trots att Rachel Williams gav Manchester United en tidig ledning fick laget nöja sig med en poäng borta mot West Ham United i Women’s Super League.

United fick en utmärkt start på matchen och Williams öppnade målskyttet redan i den fjärde matchminuten. West Ham skulle sedan äta sig in i tillställningen och i slutet av andra halvlek kom deras kvitteringsmål. I det absoluta slutskedet borde Williams ha avgjort, men hon drog bollen utanför det öppna målet.

Laget

Marc Skinner valde att spela Leah Galton som vänsterback, vilket förpassade Gemma Evans till bänken. På mittfältet blev det Hayley Ladd istället för Lisa Naalsund medan Melvine Malard och Rachel Williams klev in i anfallet istället för Geyse och Lucía García.

Vad hände?

United tog kommandot direkt från avspark och belägrade offensiv tredjedel. Det gav tidig utdelning, då Katie Zelem klev upp och vann boll utanför straffområdet. Bollen föll perfekt till Williams, som behärskat tryckte in den i nät.

Rachel Williams öppnar målskyttet.

Då föreställde jag mig att det skulle blev en behaglig eftermiddag för United. Kanske tänkte även laget så, för utfallet blev något helt annat.

Kort efter Williams mål tvingas Mary Earps till en kvalificerad räddning efter en hörna.

Därefter följer en lång period i lågt tempo där inget av lagen har något av värde. Först på tilläggstid i halvleken följer nästa notabla målchans. Då är det Williams som håller sig framme på Hannah Blundells inlägg. Målvakten gör en utmärkt räddning. På den efterföljande hörnan får Millie Turner ett utmärkt läge men hon får för mycket fot under bollen och drar den högt över ribban.

Andra halvlek är mer böljande. De båda lagen byter halvchanser med varandra och vi har även avgörande brytningar i vardera straffområde.

Med en halvtimme kvar att spela tvingas Turner kliva av. Hon sträcker sig långt efter en boll och drar gissningsvis på sig en muskelskada. Gemma Evans ersätter. Samtidigt passar Marc Skinner på att byta in Lisa Naalsund och Lucía García. Föga förvånande är det Ladd och Malard som blir utbytta. De byten Skinner gör går nästan alltid att förutse.

I takt med att matchklockan tickar på och matchen fortsatt lever får West Ham allt större självförtroende. De flyttar upp positionerna och United tvingas till desperat försvarsspel.

García har en hygglig chans för United efter en soloräd, även om avslutet går högt över.

Istället ska West Ham kvittera. Målet uppstår alldeles för enkelt. På egen inspark spelar de upp bollen och på mittfältet får Emma Snerle ta emot den bakom Uniteds mittfältsduo Zelem och Naalsund. Snerle kan sedan hitta fram till Viviane Asseyi, som besegrar Blundell i en djupledslöpning. Asseyi väljer sedan att gå på avslut på första tillslaget och det seglar in i en båge förbi Earps.

Det är sedan West Ham som äger spelet, då båda lagen under avslutningen jagar ett segermål. Ett sådant borde United ha fått, då klockan tickat förbi den aviserade tilläggstiden. Williams blockerar målvaktens utspark och får öppet mål från straffpunkten. Hon lyckas emellertid placera bollen utanför och matchen slutar 1-1.

Varför gick det som det gick?

Över 90 minuter får resultatet betraktas som rättvist. United vann förvisso bollinnehavet klart och de få riktigt stora chanser som fanns föll till United. Skottstatistiken 16-15 i Uniteds favör är ändå talande för matchbilden.

När United fick det tidiga ledningsmålet föreställde jag mig att det skulle bli en enkel resa till tre poäng. West Ham ligger trots allt näst sist i tabellen och när lagen möttes i höstas vann United med 5-0. Måhända tänkte spelarna likadant, men som det har sett ut den senaste tiden har laget ingen rätt till arrogans.

Avgörande för poängtappet är hur enkelt West Ham får spela sig igenom för kvitteringsmålet. Det ska inte vara möjligt att gå från inspark till avslut på tre enkla djupledspassningar i det skedet av matchen. Från Uniteds sida är det för dåligt av alla inblandade.

Vi kan förstås också peka på Williams horribla miss i slutskedet.

Men det är att peka på incidenter. Det riktiga problemet är att helheten är för dålig. Även mot mediokert motstånd har United ofta svårt att vinna.

Spelarkritik

Herrarnas derby stal fokus idag, så det här avsnittet blir tämligen kortfattat. Rachel Williams är den som gör Uniteds mål och de få stora chanser United får faller till henne. Samtidigt är hennes miss i slutskedet rent bedrövlig.

Katie Zelem imponerar vid bollvinsten före 1-0 men har också något farligt bolltapp. Hon får i min bok den stora skulden för att Emma Snerle får stå så fri vid kvitteringsmålet.

Melvine Malard fick chansen som vänsterytter och gjorde en slätstruken insats. Ändå tycker jag inte att det var självklart att hon skulle bli utbytt. På andra kanten var Nikita Parris lika ineffektiv.

I mittförsvaret blev det en uppenbar kvalitetsförsämring när Gemma Evans ersatte Millie Turner.

Noterat

  • Fyran United står nu på samma poäng som femman Liverpool.
  • Gemma Evans halvtimme som mittback var hennes första relevanta halvtimme på den positionen i ligaspelet den här säsongen. Tidigare har hon fått två korta inhopp i redan avgjorda matcher.

Härnäst

Dagens poängtapp betyder att United nu har nio poäng upp till trean Arsenal. Med bara sju matcher kvar att spela får det ses som ett ointagligt avstånd. Även om United skulle gå rent under säsongsavslutningen – ingenting tyder på att så ska ske – blir det mycket svårt att klättra i tabellen.

Det är två veckor till nästa ligamatch, då United möter Bristol City på hemmaplan. Dessförinnan – på lördag klockan 18.15 – ska United spela kvartsfinal i FA-cupen, mot Brighton på bortaplan. Med tanke på tabellen är FA-cupen egentligen det enda United har kvar att spela för den här säsongen.

West Ham United – Manchester United 1-1 (0-1)

Women’s Super League, 3 mars


0-1 ( 4) Rachel Williams (Zelem)
1-1 (85) Viviane Asseyi


Uniteds lag: Earps; Blundell, Le Tissier, Turner (Evans 59), Galton; Ladd (Naalsund 59), Zelem; Parris, Toone, Malard (García 59); Williams


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK