Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Manchester United - Everton 2-0
Två stämplingar blev vår räddning

United fick en livboj av Evertons fruktansvärda försvarsspel, när laget bärgade hem tre pinnar tack vare två straffsparkar. Men matchbilden lämnade mer att önska.

Att inte förvänta sig några stordåd mot Manchester city är en sak, men att matchbilden ändå ser så blek ut mot ligans i särklass formsvagaste lag tömmer en nästan på de små strimlorna av förhoppning man har om resten av säsongen.

Såklart har vi ett skadeskjutet lag, men det här är tydligt ett lagbygge som helt tappat inriktning. Att Manchester United inte kan ställa upp med en enda brukbar vänsterback är smått på sanslöst. Det är bara ytterligare symptom på en vanstyrd fotbollsverksamhet som inte har en aning om hur man bygger framgångsrika fotbollslag. Sir Jim & Co behöver göra en hel del svep med kvastarna.

Men som många gånger tidigare den här säsongen så lyckades United ändå dra det längsta strået. Tacksamma kan vi vara för Evertons så kallade försvarsspel i boxen och Alejandro Garnacho. Den sistnämnde vände ut och in på Evertons backlinje vars svar på tal var att stämpla argentinaren på fötterna, två gånger om.

Det är såklart omöjligt att syna hur matchen hade utvecklat sig utan dessa två sekvenser, men utan Garnacho hade jag förmodligen haft en blekare eftermiddag att skriva om idag istället. Everton fick stifta medlemskap i klubben “20 skott på Old Trafford” som blir större och större för var dag, och frågan är om inte Everton var det vassare laget sett över 90 minuter, i synnerhet i den sömniga andra halvleken. Det krävs ingen fotbollsexpert att se vart felen ligger: tomma ytor på mittfältet med en Casemiro förbi bäst före-datum, faktumet att utan Höjlund har vi ingen offensiv att tala om, och förmågan att hålla bollen inom laget som är stundtals obefintlig.

Det känns trist att bara hiva kritik mot ett lag som ändå vinner med 2-0, men det är en betydligt lättare uppgift att hitta fel än att hitta rätt. Det börjar bli tjatigt att älta samma problem vecka ut och vecka in, speciellt då det är problem vi kommer leva med säsongen ut. Kanske till och med nästa säsong. Det här är inte en knut som kommer lösas över en sommar.

Höjdpunkter från matchen

Höjdpunkterna från matchen, alltså de två straffsparkarna, går att se på Uniteds Youtube-kanal.

Ten Hags presskonferens

  • Laget tillämpade spelplanen väldigt bra, alltså att Bruno och McTominay gick djupare och att ta vara på djupledslöpningarna från Rashford och Garnacho. Vi var beredda på en hög press från Everton och vi lyckades skapa ytorna bakom. Även försvaret var bra.
  • Vi kan bli bättre på att behålla bollen inom laget och vara lugnare med bollen.
  • Bruno och Rashford bestämde att de skulle ta varsin straff på plan, det fanns ingen plan bakom. Men vi har flera bra straffläggare i laget, och det är ett bra djup i truppen att ha.
  • Vi klarar av att motståndarna har så många skott mot oss, deras xG (expected goals) var inte hög, vår var mycket högre. De hade en del lägen, men det var lågkvalitativa lägen. Det var deras spelplan givetvis och vi har spelare som är bekväma att försvara lågt. Men det gäller att vara disciplinerad, och jag tycker vi gjorde en bra laginsats i försvaret och i mittfältet.
  • Garnacho är en spelare att räkna med om han kan bibehålla sitt fokus. Det kan vara svårt för oerfarna unga spelare men om han lägger ner arbetet inte bara i matcher utan utanför plan så är han att räkna med. Han blir bättre och bättre för varje match och jag var väldigt nöjd med hans insats. Jag älskar att arbeta med honom, han är en spelare som behöver utmanas. Han är väldigt modig och har högt självförtroende. Det kan vara svårt för unga spelare som inte är vana att spela i världens bästa liga vecka ut och vecka in, och det är upp till honom att leverera varje vecka och locka fram sin potential.
  • Vi är så nöjda med att vi värvade en femte mittback i Jonny Evans. Han har varit så viktig för truppen över hela säsongen. Han är alltid tillgänglig när han behövs och han gör bra insatser.
  • Att Evans och Varane bytte plats med varandra var taktiskt, men det beror på flera anledningar match till match vem som spelar till vänster och vem som spelar till höger.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Behaglig eftermiddag och viktiga poäng