Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Liverpool
Cupen är inte för de fega

Ligacupspelet tog slut redan vid första motståndet i höstas, Champions League fick ett liknande slut med ett pinsamt uttåg redan i gruppspelet och drömmen om en topp fyra placering i ligan bleknar var dag. Framgång i FA Cupen är alltså Erik ten Hags sista hopp för att försöka rädda en redan underkänd säsong. Imorgon så kommer Liverpool till Old Trafford för första gången denna säsong, där en semifinal i FA Cupen bara är en av sakerna på spel.

Manchester United

Det är faktiskt ganska enkelt att räkna bort morgondagens match med ett hav av ursäkter ifall Jurgen Klopps fotbollsmaskin skulle spela ut oss igen och lämna Old Trafford med en komfortabel vinst i ryggsäcken. Skadebekymmren har varit temat under hela säsongen och medans flera viktiga spelare är på gränsen till återkomst så måste eventuella problem med matchform såklart tas in i ekvationen. Man avundas ju faktiskt av att se Jurgen Klopp kunna plocka in en handfull akademispelare i en ligacupfinal och se de spela precis den fotboll och det system som Klopp styrt upp. Sånt är såklart inte möjligt i Manchester United ännu. Den sortens konsekventa spel får man bara efter många år av att en huvudtränares spelsystem och filosofi fått sätta sig in i klubbverksamheten. Det återstår ju att se ifall ten Hag ens kommer att få chansen att bygga just det eller om yxan kommer att falla i förtid som den gjort för många av de som suttit i den där stolen innan. Skadorna har såklart inte hjälpt processen, och med en ny startelva varje vecka så är det svårt att bygga ett spel. Ingenting av detta skulle dock vara en godkänd ursäkt ifall Liverpool skulle vinna med stora siffror imorgon. Vi har visat att vi kan hålla siffror nere och till och med ta poäng från de välspelande bjässarna. Imorgon så handlar det dock inte om att hålla siffror nere, detta är en fotbollsmatch som ska vinnas. Cupspelet är inte för de fega.

Som tidigare nämt så är flera spelare nära matchform och kan vara tillbaka redan imorgon, något som såklart kommer att behövas mot ett motstånd som Liverpool. Harry Maguire och Aaron Wan-Bissaka är två försvarspjäser som måste komma in i startelvan ifall de finns tillgängliga. Wan-Bissaka blir extra viktig för att kunna sätta Diogo Dalot upp mot Mohamed Salah på deras högerkant. Att behöva sätta Lindelöf där skulle vara som att sätta en kyckling i en bur med ett lejon som inte ätit på en vecka. Maguire såg ju faktiskt inte dålig ut innan skadefrånvaron men Jonny Evans är väl ett hyfsat alternativ ifall den förra kaptenen inte kan starta. Evans har ju faktiskt stått för några av de bästa försvarsaktionerna vi sett i vår backlinje denna säsongen, vem kunde trott det.

Hade detta varit en ligamatch så hade det nog varit klokast att använda samma spelide som vi såg oss använda på Anfield och Etihad denna säsong med ett packat mittfält och två snabba kontringsspelare i anfallet. Detta är dock ingen ligamatch där man kan försöka sno en poäng, detta är en cupmatch på Old Trafford där endast vinst tar oss vidare. Därför så vill jag se oss starta med det bästa spelförande mittfältet vi kan ställa upp med, detta i form av Casemiro, Kobbie Mainoo och Bruno Fernandes. Detta är ett mittfält som har en tendens att bli översprungna och jag skulle inte förvänta mig något annat imorgon då vi möter ett lag som förra helgen satte ihop 19 skott mot Manchester City. Andre Onana och backlinjen kommer att ha fullt upp och måste göra en väldigt bra match om detta ska gå vägen. The Athletic har rapporterat att Mason Mount kommer att finnas med i matchtruppen för morgondagens drabbning för första gången sedan november månad men jag har svårt att se 25-åringen kastas in i startelvan. Det känns nog klokare att låta Mount verkligen komma i form under landslagsuppehållet för att sedan ha honom redo för sista delen av säsongen.

Mason Mount kommer enligt rapporter finnas med i matchtruppen imorgon.

En annan spelare som vi saknat i laget är såklart Rasmus Höjlund, som inte spelat sedan vinstmatchen mot Luton Town där han gjorde två mål. Man vill ju såklart inte heller kasta in en spelare som honom för tidigt i en startelva men jag ser det som totalt nödvändigt ifall vi inte vill ligga på bakfoten och kontra hemma på Old Trafford. Vi behöver danskens nyttiga pressspel och fysik där uppe för att komma högre i planen, något som vi inte alls får när Garnacho och Rashford ensamma ska jaga efter långa utsparkar från Andre Onana.

Möjlig startelva:

Liverpool

Jag hatar att göra det men det är omöjligt att inte imponeras av det jättejobb som Jurgen Klopp och hans stab har gjort för att förvandla ett åldrande mittfält från förra säsongen till ett helt nytt föryngrat lag utan någon form av svajig startsträcka. Värvningarna av Alexis Mac Allister, Dominik Szoboszlai och Wataru Endo har gjort världens skillnad för ett Liverpool som i skrivande stund ligger på en andra plats i Premier League med bara målskillnad som separerar dem från Arsenal på första plats. Det har även blivit redan blivit trofelyft för Pool då de besegrade Chelsea med en stor andel oerfarna ungdomsspelare på planen i finalen på Wembley.

Mitt i en säsong där allting går som tåget och framtiden lika ljus som Jurgen Klopps tänder så meddelade den älskade huvudtränaren att detta blir hans sista säsong i Liverpool. Ett besked som gick som en shockvåg genom fotbollsvärlden men främst Merseyside. Effekten av Klopps väntade avgång blev såklart sorg men även en stor motivering för att avsluta fotbollsåret i absoluta toppen. Liverpool har ögonen på samtliga titlar som går att vinna i år och Manchester United står just nu i vägen för en av dessa trofeer.

Liverpool har faktiskt själva haft stora skadebekymmer under året, något som dock inte märkts av speciellt mycket då vinsterna fortsatt att ticka in. Varje ny spelare som klivit in i Klopps system har levererat bra prestationer och vi kan förvänta oss ett välspelande Liverpool hur än startelvan skulle se ut imorgon. Andramålvakten Caoimhin Kelleher har fyllt handskarna av Stjärnspelaren Alisson Becker med bravur och kommer imorgon att skyddas på bästa sätt då Virgil van Dijks främste mittbackskollega Ibrahim Konate är tillbaka från skada. Trent Alexander-Arnold är fortsatt skadad men ersätts såklart av unge Conor Bradley som även han klivit in och stått för några riktigt fina prestationer i den där offensiva högerbacksrollen.

Den nyinköpta mittfältstrion jag nämnde tidigare förväntas starta vilket tyder på att mittfältskampen kommer att bli svårvunnen för United. Den stora offensiva stjärnan Mohamed Salah är nu fullt tillgänglig efter en skadefylld start på året då han spelade 90 minuter i veckan mot Sparta Prague i Europa League. Det främsta namnet som saknas offensivt är Diogo Jota men med Luis Diaz, Darwin Nunez och Cody Gakpo som alternativ så tror jag inte att det svider speciellt mycket för Klopps lag.

Möjlig startelva:

Historik

Säsongens första drabbning mellan lagen slutade 0-0 på Anfield i december.

Senaste gången som lagen möttes i FA Cupen var i januari 2021. Då vann Manchester United med 3-2 i ett Old Trafford utan publik.

Visste ni att…

 • Mohamed Salah är den spelaren med mest mål i northwest derbyt med sina 12 fullträffar.
 • Manchester United har fler FA Cup titlar än Liverpool med 12 vinster jämfört med pools åtta.

Matchinformation

Manchester United
Liverpool
Turnering: FA Challenge Cup, kvartsfinal
Tid: Söndagen den 17 mars 2024, 16.30
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: John Brooks
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Bayındır (muskelskada, inget datum)
 • Martínez (knä, eventuellt 30 mars)
 • Malacia (knä, juni)
 • Martial (skadad, april)
 • Shaw (skadad, maj)
Tveksamma:

 • Højlund (muskelskada, stor chans)
 • Maguire (skadad, stor chans)
 • Wan-Bissaka (ben, stor chans)
 • Mount (matchform, liten chans)
 • Forson (skadad, liten chans)
FORM
V11/2Aston VillaBPL2-1
V18/2Luton TownBPL2-1
F24/2FulhamHPL1-2
V28/2NottinghamBFA1-0
F3/3Man CityBPL1-3
V9/3EvertonHPL2-0

Liverpool

Skador och avstängningar:

 • Matip (knä, september)
 • Alisson (lår, mitten april)
 • Jota (knä, mitten april)
 • Alexander-Arnold (knä, slutet mars)
 • Jones (fot, slutet mars)
 • Bajcetic (matchform, slutet mars)
 • Thiago (lår, inget datum)
Tveksamma:

 • Konaté (lår)
FORM
V25/2ChelseaBLC1-0
V28/2SouthamptonHFA3-0
V2/3NottinghamBPL1-0
V7/3Sparta PragBEL5-1
O10/3Man CityHPL1-1
V14/3Sparta PragHEL6-1

United mot Liverpool

Totalt:21282-59-71283-281
Hemma:10151-31-19167-101
FA-cupen:1810-4-428-19
SENASTE MÖTENA
F2022-04-19BPL0-4
V2022-08-22HPL2-1
F2023-03-05BPL0-7
O2023-12-17BPL0-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2021-01-24HFA3-2
F2021-05-13HPL2-4
F2021-10-24HPL0-5
V2022-08-22HPL2-1