Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
Första ligaförlusten för juniorerna, men ledningen är fortfarande ohotad

I denna upplaga av ungdomskollen behandlar vi som vanligt lagens spelade matcher, där juniorerna åkt på sin första ligaförlust. Utöver det så har akademichef Nick Cox pratat lite om akademins januarifönster. Sist men inte minst så tar vi en närmare titt på Bendito Mantato som stod för hela fyra mål i juniorernas vinst över Blackburn.

Matcher sedan senast

 • P18: United – City 1-0
 • P18: United – Leeds 4-0
 • U21: United – Norwich 4-2
 • P18: United – Liverpool 4-3
 • P18: United – Arsenal 4-2
 • P18: Derby – United 2-2
 • P18: Nottingham – United 2-2
 • U21: United – City 2-1
 • P18: United – Middlesbrough 3-0
 • U21: Derby – United 4-2
 • U18: United – Crystal Palace 5-0
 • U21: Middlesbrough – United 3-2
 • P18: City – United 4-1
 • P18: United – Blackburn 5-2
 • U21: West Brom – United 0-3

Första ligaförlusten för juniorerna

Juniorerna åkte i början av månaden på sin första förlust i ligaspelet. Den kom mot lillebror Manchester City, och för en gångs skulle så var man chanslösa. Matchen slutade 4-1 till de blåa, men trots det så har United ett försprång på 10 poäng över city, som befinner sig på en andraplats. Detta var det andra av två möten mellan lagen sedan den senaste ungdomskollen. Det första mötet slutade 1-0 till United efter att Louis Jackson gjort matchens enda mål.

Utöver det har det blivit ytterligare fem vinster och två kryss för Adam Lawrences mannar. Man avslutade januari månad med vinster mot Leeds och Liverpool. I 4-0 segern över Leeds stod Gabriele Biancheri, Bendito Mantato, Zach Baumann och Ethan Williams för målen, och mot Liverpool var det Ethan Wheatley, Jayce Fitzgerald, Williams och James Scanlon som skrev in sig i målprotokollet i en match som slutade 4-3 till United.

Februari inleddes med en 4-2 seger över Arsenal i PL Cupens kvartsfinal. Det satt dock långt inne då resultatet efter 90 minuter var 2-2. På tilläggstid klev dock Ethan Williams fram och gjorde sitt andra för matchen, innan Louis Jackson fastställde slutresultatet. 

Sedan kom en liten svacka när man kryssade två matcher i rad, mot Derby och Nottingham. 

Februari avrundades dock med en 3-0 seger över Middlesbrough där James Scanlon, Ashton Missin och Ethan Wheatley gjorde målen.

Därefter var det dags för semifinal i U18 PL Cup. Motståndet stod Crystal Palace för, om man nu kan kalla det motstånd. United körde över bortalaget och vann med hela 5-0, vilket innebär att man är i final för första gången i turneringen. Målen stod Ethan Wheatley x2, Finley McAllister, Harry Amass och Gabriele Biancheri för.

I lagets senaste match gjorde man återigen fem mål när man slog Blackburn med 5-2, och det var mycket tack vara en viss Bendito Mantato som hade lekstuga. Mantato gjorde fyra av lagets fem mål och Victor Musa fyllde på med ytterligare ett.

Reserverna blandar och ger

Som vanligt så har U21 blandat och givit. Man har spelat fem matcher sedan den senaste ungdomskollen, och det har resulterat i tre vinster och två förluster. Man avslutade januari med en 4-2 seger mot Norwich City där Sam Mather stod för alla fyra målen.

Nästa match var mot Manchester City, där man tog en viktig seger genom en ovanlig matchhjälte. Först var det dock Ethan Wheatley som gav United ledningen, men i den 55:e minuten var det dags för herr Tom Huddlestone att skriva in sig i målprotokollet. City skulle få in en reducering, men närmare än så kom de inte. Matchen slutade 2-1 till United.

Mars månad inleddes dock inte på något vidare sätt. Där blev det förluster mot Derby och Middlesbrough, men man hamnade på rätt väg igen när man tog en 3-0 seger över West Bromwich. Utöver ett självmål så var det Ethan Ennis och Charlie McNeill som stod för målen i den matchen.

Nick Cox om utlåningar i akademin

Akademichef Nick Cox har pratat med klubbmedia och reflekterat över januarifönstret för akademin, som innehöll ett flertal utlåningar, men även permanenta övergångar.

Inledningsvis så pratade Cox om varför man väljer att låna ut vissa spelare och behålla vissa i klubben.

“Naturligtvis skulle vi alltid föredra att se spelare integrerade direkt i a-lagstruppen där vår personal har full kontroll över sin utveckling och spelarna exponeras för vår egen a-lagsmiljö. Kobbie Mainoo och Alejandro Garnacho är färska exempel på var detta har skett framgångsrikt. Men för vissa spelare krävs en period av utveckling iväg från klubben, för att ge erfarenheter som kommer att utveckla de färdigheter som behövs för att minska gapet mellan akademifotbollen och vårt a-lag.”

Utöver det så diskuterade Cox även de spelare som lämnade klubben permanent i vintras.

“Som under alla transferfönster så lämnar spelare oss också permanent, för att fortsätta sina karriärer i andra klubbar. Isak Hansen-Aaroen (Werder Bremen) och Mateo Meija (Sevilla) har lämnat oss för att fortsätta sina karriärer. De kommer att sträva efter att bygga långa och framgångsrika karriärer borta från United och följa i fotspåren på många utexaminerade som har gjort det före dem.”

“På senare tid har vi sett killarna som lämnade oss i augusti nå stora framgångar. Matej Kovar har gjort sin debut i Bayer Leverkusen. Zidane Iqbal har gjort sin seniordebut i Utrecht. Anthony Elanga (Nottingham Forest), Dean Henderson (Crystal Palace) och Teden Mengi (Luton Town) spelar regelbundet i Premier League; Samtidigt har Charlie Savage (Reading) gjort sin internationella debut för Wales och Axel Tuanzebe (Ipswich) är ofta med i en matchdagstrupp i Championship.”

Vidare så tar Cox upp att Manchester United är en av europas mest produktiva klubbar när det kommer till att ta spelare från akademin till seniorfotboll, samt att man är nummer ett i England.

“Den här månaden identifierade European Champions Report vår klubb som den tredje mest produktiva klubben i Europa när det gäller att överföra akademitalanger till seniorfotboll. Vi är fortfarande rankade som nummer 1 för sådan produktivitet i England, av Premier League.”

“Budskapet vi förstärkte till våra spelare vid vårt senaste evenemang är att vår definition av framgång är att “sträva efter att nå din fulla potential”. Resultatet kommer att se olika ut för varje individ och det är verkligen fallet för de spelare som nämns ovan. Jag ser fram emot att se deras karriär utvecklas.”

Spelare i fokus

Bendito Mantato är en mycket intressant spelare som under senare tid fått en del välförtjänt uppmärksamhet. Det har blivit sparsamt med speltid för Mantato som bara spelat fem matcher för juniorerna denna säsong, men hans senaste match har nog gett honom lite extra speltid i framtiden.

I 5-2 segern mot Blackburn stod 16-åringen nämligen för hela fyra mål. Mantato har växlat mellan vänsterback och högerytter denna säsongen, och även om det är ett litet urval så gjorde han ett mål och två assist i den andra matchen han spelade som ytter. Sett till hans spelstil så är det högre upp i banan, och till höger, som han ska operera.

Mantato är vänsterfotad, vilket är varför högerkanten passar honom bäst. Han är otroligt teknisk och svår att ta bollen ifrån. Det är bara att titta på hans första mål mot Blackburn för att se hans tekniska förmåga.

Några korta

 • James Scanlon (U17) gjorde tidigare i veckan sin landslagsdebut när han fick göra ett inhopp för Gibraltars A-lag.

 • Adam Berry har lämnat klubben och anslutit till Nottingham Forest.
 • Ungdomsmålvakten Cameron Byrne-Hughes (U16) fick göra ett inhopp som utespelare när han fick hoppa in i 3-0 segern öven Middlesbrough.

 • Nästa ungdomskoll är planerad till april.

Höjdpunkter

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik