Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Bournemouth - Manchester United
Chans till revansch på sydkusten

Efter en aprilinledning av det tråkigare slaget är Bournemouths Uniteds nästa utmaning. Ett Bournemouth som vann med 3-0 senaste gången på Old Trafford. Nu är det istället en bortaresa till sydkusten som gäller för ett United som är i desperat behov av poäng för att hålla sig kvar i någon som helst tabellstrid.

Manchester United

Att möta Bournemouth bör ju kännas som lite frisk luft efter en fruktansvärt kvav vecka där United bara lyckades ta två poäng på tre matcher. Men ingen match är för lätt, det är en sak som är säker. Att mer eller mindre samma Bournemouth vi möter imorgon gav oss däng med 0-3 i december är inte heller något man glömmer i första hand. Då var United desto starkare rent spelarmässigt än vad vi är imorgon.

Med nyheterna om skadan på McTominay och tveksamheter kring Rashford är det givet för mig att Mount ska få göra sin första start sedan hösten imorgon. Vår nummer sju ser ut att vara på hugget utav det lilla vi har fått se, inte minst efter att ha nästan blivit matchhjälte mot Brentford. Att få igång honom hade gjort gott för ett lag som för tillfället bara trampar vatten rent offensivt. Utgångsläge: vänsterkanten, förmodligen. Bruno vilar inte, han bara gör inte det, och att flytta ut Bruno på kanten är en idé jag aldrig varit kär i. En åtta-roll bredvid Mainoo kanske, men rent realistiskt tror jag inte det är en roll Ten Hag tänker sig att Mount ska spela.

Jag trodde inte jag skulle säga i början av säsongen att ett mittlås bestående av Maguire och Kambwala inte gör mig nervös, men båda två var bland de bästa på plan mot Liverpool enligt mig. Med det sagt är det gruvsamt att inte en enda försvarsspelare från a-laget finns tillgänglig på bänken.

Något som gör mig desto oroligare är situationen på mittfältet. Gör Christie och Cook en lika bra match som de gjorde på Old Trafford kommer det bli en tuff dag på jobbet för Mainoo och Casemiro. Kobbie är Kobbie och löser det säkert med bravur. Samma tilltro kan jag inte hysa Casemiro. Det kommer krävas en sån där Casemiro-insats från förra säsongen för att rå på duetten Christie-Cook som båda är riktiga slitvargar. Men förra gången hade vi inte Mainoo på mittfältet, och det har vi nu. Så hoppet lever!

Möjlig startelva:

Bournemouth

Iraolas första säsong som Bournemouth-tränare får så här långt klassas som en framgång. En stabil placering i mitten av tabellen är ungefär där förväntningarna ligger hos körsbären, och en tolfte placering får klassas som god. Bournemouth har vunnit när de ska och förlorat när de förmodligen ska ha förlorat. Ett förutsägbart mittengäng.

Men ibland blir det liv i sydkustlirarna, som vi såg när de körde över United i december med 3-0 på Old Trafford. Då var Bournemouth bättre i nästan alla lagdelar, men i synnerhet var det mittfältskampen som gick förlorad. Christie och Cook, som förmodligen spelar även imorgon, hade lekstuga och United hade svårt att stå emot Bournemouths press. Likt United är Bournemouth vassa på kontringspelet, med Semenyo som gillar att utmana och peta-och-springa och som dessutom är skottglad. Att han även har formen med sig gör att det kommer bli en intressant duell mellan honom och vem det nu blir som spelar ytterback på hans kant.

Solanke, som var strålande mot United på Old Trafford, har minst sagt fått det att lossna den här säsongen och är Bournemouths stora nyckelspelare. Sexton baljor sitter engelsmannen på och han är ett hot var-som-helst inom rimligt skottavstånd. Något att bita i för Uniteds mittlås.

I införrapporten i december skrev jag att det formstarka Bournemouth skulle vara ett knivigt lag att möta. Och Bournemouth verkade vara på gång nu igen. Efter en tuff start på året där man inte lyckades göra mycket av ett tufft spelschema så har man på senare tiden gått bättre. Inför den senaste matchen mot Luton hade man fem raka obesegrade i ligaspelet, men Luton drog faktiskt det längsta strået och vann med 2-1 förra veckan. Yttern Tavernier, som varit nyttig den här säsongen, klev dessutom av skadad.

Även när Bournemouth skolar om sig och spelar lågt har det stundvis givit resultat, som ett kryss mot Aston Villa tidigare i säsongen och en förlust med endast 0-1 mot Manchester city där man höll motståndaren till endast sex skott på mål. Om Bournemouth väljer det tillvägagångssättet imorgon kan det bli en tuff uppgift för ett United som mest dragit nitlotter när de försökt låsa upp låga försvar.

Möjlig startelva:

Historik

United och Bournemouth möttes för första gången 1949, i FA-cupen. Då spelade United på Maine Road medan Old Trafford återbyggdes på grund av nazisternas bomber. United, som slutade tvåa i ligan det året, hade inga problem att städa av tredje divisionens Bournemouth och vann med 6-0.

Bournemouths första seger mot United kom 1984 i FA-cupen när de chockade fotbolls-England och vann 2-0. United var regerande mästare och Bournemouth höll fortfarande till i tredjeligan. Efter 80-talet fick vi vänta till 2015 för nästa möte då Bournemouth tog klivet in i fotbollens finrum. Då vann Bournemouth med 2-1 efter att Junior Stanislas lirkade in bollen direkt från hörnflaggan.

På 21 matcher har Bournemouth vunnit fyra och United fjorton. Den enda segern för Bournemouth på bortaplan kom den här säsongen, när de vann med 3-0 på Old Trafford.

Visste ni att…

 • Bournemouth har äran att vara den enda klubben från countyt Dorset att nå högsta divisionen?
 • Det noterbara inslaget på Bournemouths klubbmärke är inte en avbildning av en kvinna utan före-detta spelaren Dickie Dowsett som nickar en boll?

Matchinformation

Bournemouth
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 33
Tid: Lördagen den 13 april 2024, 18.30
Plats: Dean Court, Bournemouth
Domare: Tony Harrington
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Evans (muskelskada, ev 21 april)
 • McTominay (muskelskada, slutet april)
 • Varane (skadad, maj)
 • Lindelöf (muskelskada, maj)
 • Martínez (muskelskada, maj)
 • Malacia (knä, juni)
 • Martial (skadad, april)
 • Shaw (skadad, maj)
Tveksamma:

 • Rashford (skadad)
FORM
F3/3Man CityBPL1-3
V9/3EvertonHPL2-0
V17/3LiverpoolHFA4-3EF
O30/3BrentfordBPL1-1
F4/4ChelseaBPL3-4
O7/4LiverpoolHPL2-2

Bournemouth

Skador och avstängningar:

 • Fredericks (vad, juni)
 • Sinisterra (lår, maj)
 • Tavernier (lår, maj)
Tveksamma:

 • Mepham (sjukdom)
 • Semenyo (skada)
 • Adams (rygg)
FORM
V3/3BurnleyBPL2-0
O9/3Sheffield UtdHPL2-2
V13/3Luton TownHPL4-3
V30/3EvertonHPL2-1
V2/4C. PalaceHPL1-0
F6/4Luton TownBPL1-2

United mot Bournemouth

Totalt:2114-3-443-19
Borta:105-2-314-11
Premier League:139-1-326-13
SENASTE MÖTENA
V2020-07-04HPL5-2
V2023-01-03HPL3-0
V2023-05-20BPL1-0
F2023-12-09HPL0-3
SENASTE BORTAMATCHER
V2018-04-18BPL2-0
V2018-11-03BPL2-1
F2019-11-02BPL0-1
V2023-05-20BPL1-0