Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Chelsea
En biljett till FA-cupfinalen står på spel, tillika det sista titelhoppet

En tuff uppgift väntar för Manchester Uniteds damer imorgon då Chelsea kommer på besök för att göra upp om en biljett till FA-cupfinalen. Det vi vet är att Chelsea har mycket god statistik mot United, inte minst i ligaspelet och på hemmaplan. Men imorgon är det alltså cupmatch och United som bjuder in. Kan det ändra på saker och ting? 

Matchen visas på Viaplay med avsparkstid 15.35. 

Manchester United

Säsongen 2023/24 har inte blivit någon framgångssaga för Uniteds damer och med bara en handfull matcher kvar att spela handlar det mesta om att avsluta snyggt. Ligan är på mer eller mindre alla sätt körd, med det avses att en Champions League-plats är långt borta.

Det finns emellertid chans till en titel och den måste United se till att greppa imorgon när Chelsea gästar i FA-cupsemifinal. Problemet är att det är just Chelsea som står för motståndet. Ett lag United har förtvivlat svårt mot, såväl på hemma- som bortaplan. Hemmaplansfördel för United imorgon är dock något vi kan ta med oss för att marginellt höja vinstchansen.

Senast United spelade match var för två helger sedan i ligan mot Everton. Det hackade en aning men United kunde till slut vända ett 0-1-underläge till en tämligen bekväm 4-1-seger. Ella Toone stod för två mål och var den som fullbordade vändningen. Toone har, tillsammans med ett gäng andra spelare i truppen, varit iväg på landslagsspel med sina respektive nationer.

Ella Toone är i gott slag och gjorde två mål senast United spelade. Imorgon har 24-åringen en viktig roll att spela på Uniteds mittfält.

Det har varit lite blandad speltid för vissa, men noterbart är att Uniteds japanska mittfältare Hinata Miyazawa är tillbaka i spel efter sitt benbrott tidigare i höstas. Miyazawa hoppade in när Japan mötte Brasilien i She Believes Cup.

Trots uppehåll från spel i två veckor anser huvudtränare Marc Skinner att laget är redo för att försöka ta sig till den andra raka FA-cupfinalen.

”Vi måste visa oss från vår bästa sida, vara ödmjuka och jobba hårt. När vi inte har bollen måste vi spela uppoffrande och lida, när vi har den i vår ägo måste vi visa vår rätta karaktär.” 

Skinner pratar även om den mentala biten och att om spelarna är redo att ge allt, så kan man vinna.

Ja, det ligger så klart något i det. Det handlar, som han säger, om att utföra arbetet. Då blir det handling snarare än massa tomt prat. Vi får dock se hur det blir med den saken. Skinner kan ju snacka men att få sitt lag att prestera har han inte lyckats med den här säsongen. Imorgon väntar den viktigaste matchen hittills och kanske kan han vinna lite förtroende med en seger, men frågan är om det räcker på lång sikt…

Den enda som vi med säkerhet kan räkna bort imorgon är Jayde Riviere, som skadade sig mot Manchester City.

Så här kan United tänkas ställa upp:

Earps
Blundell, Le Tissier, Turner, Evans
Naalsund, Zelem, Toone
Geyse, Parris, Galton

Chelsea

Det kommer nog inte som en skräll för någon att Chelsea är inblandade i toppstriden i Women’s Super League, där man framför allt gör upp med Manchester City, som för närvarande leder ligan. Imorgon är emellertid ligaspelet inte på agendan. Istället är det semifinal FA-cupen som gäller, detta efter att man i tur och ordning har besegrat West Ham United, Crystal Palace och Everton på vägen.

Med all respekt mot de ovan nämnda lagen, men Chelsea har kunnat segla sig fram till slutspel på ett tämligen behagligt manér. I kvartsfinalen stod visserligen Everton upp bra och gav Chelsea något att bita i, men Londonlaget gnetade till sig en 1-0-seger tack vare mål av Catarina Macario.

Sedan den matchen har man hunnit möta fler motstånd, såsom Arsenal i ligan och Ajax i Champions League. I båda de matcherna avgick man med seger. Däremot Ligacupfinalen mot just Arsenal för två veckor sedan förlorade man. En förlorad titel där gör sannolikt hungern än större för de blåa.

Inför morgondagens möte menar tränare Emma Hayes, som lämnar för USA:s landslag efter säsongen, att spelarna är redo för matchen och vill vinna till varje pris.

“De vill vinna för deras egen skull, de vill vinna för klubbens skull, de vill vinna för sina familjer, de vill vinna för att de är vinnare.”

Landslagsuppehållet som har varit gav också Hayes och delar av hennes trupp möjlighet att ladda batterierna inför vad som komma skall. Det ska dock sägas att många spelare var iväg med sina respektive landslag. Men samtliga har kommit tillbaka utan några rapporterade skador eller sjukdomar.

Hayes gav en uppdatering gällande lagkapten Millie Bright, som varit borta sedan november, och meddelade att hon tränade med gruppen på fredagen men ganska försiktigt.

Som nämnt lär det vara ett taggat Chelsea som kommer till Leigh Sports Village imorgon. Man har dessutom nästan för vana att nå finaler, så det vill till att hemmalaget är redo för Hayes och hennes dedikerade lag.

Spelare att hålla lite koll på är den före detta Unitedspelaren Lauren James samt Guro Reiten. Sam Kerr hade varit en annan, om det inte vore för att hon var skadad. Det är så klart bra för United. I laget finns även svenskarna Nathalie Björn, Johanna Rytting Kaneryd och Zecira Musovic.

Tidigare möten

United har verkligen ett uselt facit mot Chelsea. United har sedan 2019 aldrig besegrat Chelsea i tävlingssammanhang, vilket är smått häpnadsväckande. Den här säsongen har lagen mötts en gång, vilket var i januari. Då förlorade United med 3-1 på bortaplan. Lauren James sänkte oss då med ett hattrick.

Manchester United – Chelsea

Turnering: FA-cupen
Datum: 13 april
Avspark: 15.35
Teve: Viaplay