Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Tottenham Hotspur
En historisk titel står på spel för båda lagen

Imorgon är det dags för den första utav två FA Cup-finaler för United. Damerna står först på tur, med den andra raka turen till Wembley som väntar. Efter sex titellösa år kan United lyfta sin första trofé på damsidan.

Matchen visas på Viaplay med avspark kl. 15.30 imorgon.

Manchester United

Uniteds säsong är mer eller mindre över, och med en obetydlig match kvar i ligan som enbart hjälper eller stjälper tabellplaceringen (Europaspel är redan ur räckhåll) är imorgon den egentliga säsongsfinalen. Ligasäsongen har varit långt ifrån det man hade hoppats på efter en fantastisk säsong förra året där man nästan knep ligaguldet. Chelsea sabbade festen den gången, både i ligan och i FA Cup-finalen där United nekades sin första titel någonsin på damsidan. Men nu blir det alltså chans till revansch, mot ett annat London-lag den här gången i form av Tottenham.

I presskonferensen inför finalen meddelade Skinner att United går in i morgondagens match relativt skonade från skador. Utöver de långtidsskadade i truppen går United in i finalen med ett starkt lag att laborera med. Men Skinner tonar ner Uniteds favoritskap med att man får ta sig an matchen som vilken match som helst, trots att Tottenham kanske får en extra skjuts av faktumet att det är klubbens första FA Cup-final (och med herrlaget i åtagande första FA Cup-finalen sedan 1991).

Skinner, som förlorat två FA Cup-finaler i karriären, en med Birmingham City och en med United, tar sina tidigare erfarenheter med nederlag med lite av en klackspark och betonar att förlust gör dig starkare och att det som krävs för att United ska ta nästa stora kliv och vinna titlar regelbundet är att kunna hantera förlust på vägen dit. Skinner, som erfarit mycket kritik under sin tid som tränare, har samtalat om kontraktsförlängning men inget har skrivits på ännu. Det är mycket möjligt att resultatet imorgon kan spela en roll i hans framtid på Leighs tränarbänk.

Självfallet kommer Skinner ställa upp med det bästa möjliga laget. Med andra ord är det laget som ställde upp mot Liverpool senast. I laguttagningarna har det märkts tydligt att mittfälts-treudden med Zelem, Naalsund och Toone är given.

En förhoppning är att Jayde Riviere är redo att starta efter att ha hoppat in mot Liverpool senast. I övrigt är Turner, Le Tissier och Blundell en given konstellation i backlinjen. I anfallet torde det vara Parris på topp, men på kanterna har Skinner en del alternativ. Malard, Galton, Lucia Garcia eller Geyse är spelare som turats om att ansvara för höger och ytterkanterna. Att Lucia Garcia startar på högerkanten är dock troligt.

Earps

Riviere, Turner, Le Tissier, Blundell

Naalsund, Zelem, Toone

Malard, Parris, Garcia

Tottenham Hotspur

Tottenham är nog mer än nöjda med sin ligasäsong. Efter att ha slutat nia förra året kommer de sluta sexa i år, och med en biljett till en FA Cup-final är det förmodligen den bästa säsongen i klubbens historia. Trots detta går man in i finalen som underdogs. Det är klubbens första cupfinal, och utöver det har man aldrig vunnit mot Manchester United. Nära var man för bara ungefär tre veckor sedan, då ett mål på tilläggstid från Le Tissier räddade poäng för United den gången. United dominerade tillställningen rent spelmässigt, men Spurs visade att man ändå är ett lag att räkna med.

Imorgon har man, precis som United, chansen att kamma hem sin första titel någonsin och den första titeln för Spurs som helhet sedan 2008. Efter förra årets besvikelse till säsong gjorde man stora förstärkningar under sommaren för att ta sig hit. Grace Clinton inte minst, som plockades in på lån från United och som är en mycket lovande talang. Tråkigt för Spurs då hon inte kan spela imorgon.

Kapten Bethany England var en av dessa nyförvärv, som blev ett riktigt statement från Spurs som plockade in henne från Chelsea för en rekordsumma. Landslagsanfallaren har dock haft en säsong som givit och tagit, men på sin dag är hon förmodligen Spurs skickligaste spelare, och är i storform med fyra mål i fyra raka matcher i ligaspelet. Bland annat var hon en av målskyttarna när man kryssade mot United förra månaden. Ett annat bekant ansikte som är lekpartner i fram med Beth England är Martha Thomas, tidigare i United, som har en fin säsong bakom sig.

Spurs har haft en väldigt blandad säsong, med sju segrar, sju kryss och sex förluster i ligaspelet. Man gör nästan lika många mål som man släpper in. Så i ordets sanna bemärkelse medelmåttigt. Men Spurs har trappat upp det senaste och spelmässigt har man presterat bättre, även om resultaten stundtals uteblir. Men obesegrade i de sju senaste matcherna är en glädjande siffra för en som håller på de vita.

Tidigare möten

Lagen möttes för drygt tre veckor sedan i ligaspelet. Då slutade det 2-2 efter att Le Tissier gjorde mål på tilläggstid. I det första ligamötet den här säsongen blev det 4-0 till United i London.

Historiskt sett har det blivit tolv möten lagen emellan, med tio segrar för United och två kryss. Tottenham har alltså aldrig vunnit mot United. Totalt har det blivit 35 mål för United och endast 7 för Tottenham i dessa möten. Lagen har aldrig mötts utanför ligaspel.

Manchester United – Tottenham Hotspur

Turnering: Women’s FA Cup
Datum: 12 maj
Avspark: 15.30
Teve: Viaplay