Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Tottenham Hotspur 4-0
Toones kanon bäddade för utklassning i FA-cupfinalen!

Manchester United är FA-cupvinnare! Detta efter en utklassningsseger mot Tottenham Hotspur i finalen på Wembley. Ella Toone öppnade målskyttet med en riktig stänkare, precis före pausvilan. Efter paus var det sedan en defilering. då Rachel Williams kunde addera ett mål och Lucía García två.

Spelmässigt var det en jämn tillställning i första halvlek. De stora chanserna föll emellertid undantagslöst till United. Primärt efter fasta situationer där Williams och Millie Turner nådde högst utan lycka.

Det såg ändå ut att vara mållöst till paus. Då klev Toone fram med en individuell prestation. Hon fick bollen vid mittlinjen, avancerade, vek bort en försvarare och stänkte sedan upp bollen i krysset. Ett otroligt vackert mål!

Andra halvlek var inte många minuter gammal när United slutligen kunde utnyttja en fast situation, då Williams nådde högst på Katie Zelems friskark.

García adderade trean efter en bjudning från Tottenhams målvakt och hon fick även avsluta målskyttet efter förarbete av Melvine Malard och Lisa Naalsund.

Laget

Den stora överraskningen i Marc Skinners startelva var att Rachel Williams tog platsen som toppforward. Hon fick sällskap av Lucía García  och Leah Galton som yttrar. På högerbacken kom Jayde Riviere till spel.

Vad hände?

Tottenham kom till matchens första avslut. Det gick långt över målramen. Annars var det United som skulle skapa två stora chanser under matchinledningen. Först då Galton kombinerade med Ella Toone för ett bra läge i straffområdet. Då kom målvakten ut bra och Galton hade egentligen ingen möjlighet att få bollen förbi henne. På den efterföljande hörnan nådde Williams högst men vi överraskades då bollen flög utanför mål.

Williams fick en ny chans efter en hörna när knappa kvarten var spelad. Även den här gången missade hon mål. När Williams får två sådana chanser räknar vi normalt sett in minst ett mål.

Även Uniteds tredje hörna blev farlig. Nu vann Millie Turner duellen vid bortre stolpen och hittade in till García men Eveliina Summanen vann duellen framför det öppna målet.

Annars var det spelmässigt en jämn tillställning.

Chanserna fortsatte ändå falla till United. Williams nådde förstås högst i luften på Garcías inlägg och skarvade fram till Toone. Tyvärr studsade bollen bort från Toone och hon fick sträcka fram det långa benet för ett volleyavslut som gick långt utanför.

Efter dryga halvtimmen fick United sin fjärde hörna. Återigen blev det mycket farligt. Den här gången räddade den före detta Unitedspelaren Martha Thomas på mållinjen, sedan Turner vunnit nickduellen. I efterspelet ropade United på straff för handboll men varken domaren eller VAR reagerade. I min värld kunde det mycket väl ha blivit straff.

United tog nu i allt större utsträckning över spelet. I det öppna spelet hade vi emellertid svårt att skapa stora chanser. Även när Tottenham skänkte bort bollen på egen planhalva blev vi passiva med bollen, varpå Tottenham kunde komma hem med spelare.

Precis före pausvilan skulle United ta ledningen. Tottenham hade för en gångs skull kommit fram i planen. Men de skänkte bort bollen och United fick stor yta att kontra på. Bollen spelades till Toone vid mittlinjen och hon fick ostört avancera framåt, då Tottenham koncentrerade sig på passningsvägarna. Toone drev slutligen in centralt i planen, vek undan en motståndare och avlossade sedan ett fantastiskt långskott som flög upp i krysset!

Ella Toone stänker upp bollen i krysset!

Tottenham tyckte att målet skulle underkännas, då Willams blockerade en försvarare. Men det var nog aldrig aktuellt för domaren att blåsa eller VAR att ingripa.

Tidigt i andra halvlek introducerades Melvine Malard istället för en uppenbart skadad Galton. Det spekulerades i att Malard skulle komma in redan efter paus men Galton gav det en chans. Gissningsvis uppstod skadan då hon kolliderade med målvakten i matchinledningen. Efter matchen hoppade Galton på kryckor.

United dubblade ledningen några minuter därefter. Målet kom efter en fast situation, där Katie Zelem hittade fram till Williams. På tredje försöket prickade Williams mål och då var målvakten chanslös.

Rachel Williams fick tre chanser på nick. På den tredje satte hon bollen i nät!

Matchen punkterades definitivt tre minuter därefter. Detta sedan Tottenhams målvakt Rebecca Spencer skänkt bort bollen till García framför mål. Det var sedan en smal sak för García att sätta bollen i nät.

Lucía García firar 3-0 med Millie Turner.

Tottenham fick en stor reduceringschans mitt i halvleken, då Bethany England prickade underkanten av ribban efter ett inlägg.

Malard fick en bra chans för 4-0 men Spencer kunde rädda.

Istället var det García som skulle göra sitt andra, när ledningen utökades. Efter inlägg från Malard kunde Naalsund lägga upp för García, som distinkt tryckte in bollen i nät.

Lucía García satte även Uniteds fjärde mål.

Varför gick det som det gick?

United var i slutändan numret större. Första halvlek var länge jämn men chanserna föll enkom till United. Vi har också den större spetskvaliteten och det visade sig när Ella Toone öppnade målskyttet med en fantastisk soloprestation.

De fasta situationerna var också en stor fördel för United. Det var ständigt farligt och till slut fick vi utdelning, då Rachel Williams dubblade ledningen.

Därifrån var det en transportsträcka och mest en fråga om hur stor Uniteds seger skulle bli.

Utmärkte sig positivt

United var spelmässigt inte fantastiska men det var en professionell insats rakt igenom. Ella Toone är de stora matchernas spelare och det visade hon ånyo, när hon öppnade målskyttet.

Lucía García är på rätt plats och nätar två gånger och Rachel Williams vinner allt i luftrummet.

Defensivt har United full kontroll och lagkapten Katie Zelem står för en riktigt bra insats.

Behöver höja sig

Idag lämnar vi denna tom.

Noterat

  • Att Ella Toone fick göra öppningsmålet var passande. Hon har flest matcher, flest mål och flest assists för Uniteds damlag.
  • När Katie Zelem assisterade Rachel Williams till 2-0 var det hennes 43:e assist som Unitedspelare. Därmed tangerade hon Toones rekord.
  • De två före detta Unitedspelarna Amy James-Turner (bara Turner när hon spelade i United) och Martha Thomas tog plats i Tottenhams startelva.
  • Den nuvarande Unitedspelaren Grace Clinton är i Tottenham på lån och fick därför inte spela.
  • Det var så pass varmt på Wembley att vi fick en vätskepaus i vardera halvlek.
  • Publiksiffran skrevs till 76.082 åskådare. Något färre än förra årets FA-cupfinal.
  • United har nu elva vinster och två oavgjorda mot Tottenham.
  • I och med dagens seger har damlaget säkrat sin första stora titel! Den kommer sex år efter att den professionella damlagsverksamheten drogs igång.

Härnäst

Säsongen avslutas på lördag, då United välkomnar Chelsea till Old Trafford. Då spelar Chelsea för att bli mästare medan United har en ytterst liten chans att klättra från femteplatsen till fjärdeplatsen.

Men det skiter vi i idag, Manchester United har vunnit FA-cupen!

Målen

Manchester United – Tottenham Hotspur 4-0 (1-0)

Women’s FA Challenge Cup, final, 12 maj


1-0 (45+3) Ella Toone (Naalsund)
2-0 (54  ) Rachel Williams (Zelem)
3-0 (57  ) Lucía García
4-0 (74  ) Lucía García (Naalsund)


Uniteds lag: Earps; Riviere (Mannion 78), Le Tissier, Turner, Blundell; Naalsund, Zelem, Toone (Miyazawa 78); García (Geyse 77), Williams (Parris 59), Galton (Malard 50)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK