Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United - Newcastle United 3-2
En skön säsongsavslutning på Old Trafford

Säsongens sista hemmamatch för Manchester United slutade med en 3-2-seger mot Newcastle United. Det svängde åt bägge hållen men i slutänden visade hemmalaget bäst skärpa framför mål och såg också ut att vilja lite mer. 

Det var en inledning på matchen som inte gav någon positiv föraning om vartåt det barkade, med ett gästande Newcastle som tog tag i initiativet omgående. Omkring tio minuter senare var rollerna ombytta och det var United som hade fått grepp om tillställningen.

Hemmalaget spelade rakt och såg ut att vara på det klara med vad man skulle använda bollen till. I händelse av att man tappade den återerövrades den snabbt och Newcastle fick liksom ingen tid att lugna ner och hitta rätt i positionerna. I United var det framför allt Bruno Fernandes, som äntligen var tillbaka i spel, som dikterade villkoren i offensiven. Det är lätt att ta portugisens betydelse för givet i det här laget eftersom att han spelar konstant. De senaste matcherna har det emellertid blivit tydligt hur saknad han har varit. Man saknar inte kon förrän båset är tomt, typ.

Ledningsmålet kom efter halvtimmen spelad, lite plötsligt, men ändå logiskt, genom Kobbie Mainoo. Förarbetet av Fernandes och, framför allt, Amad var väl genomarbetat. Gällande just Amad har han visserligen inte spelar mycket den här säsongen, men lär ändå ha gjort tillräckligt för att ha gjort högerkanten till sin. Vad det nu är värt med två matcher kvar att spela.

Mainoo och Amad hittade varandra som handen i handsken emellanåt.

Ledningsmålet skulle dock få Newcastle att vakna till, eller United att slumra till… Är det något vi har lärt oss den här säsongen är det att United är hopplösa i ledning. Stafettpinnen var tillbaka där matchen startade, i gästernas händer.

Andra halvlek fortsatte där den första slutade och kvitteringen kom ganska omgående för Newcastle genom Anthony Gordon. Det var nog många som tänkte samma sak, det vill säga att bortalaget skulle ta över mer och också vända.

Men känslan var att United ville vinna lite mer än Newcastle.

I första halvlek slog Fernandes en hörna som Amad mötte på volley, och ivorianen fick en bra träff, men avslutet blockerades. Nästa chans på hörna kom drygt tio minuter in i andra halvlek, den här gången efter att bollen studsat rätt till Amad, som laddade och fick återigen en skön träff. Nu med detaljen att ingen var i vägen. Den gamle Unitedmålvakten Martin Dubravka var chanslös i målet. Fullträffen innebär därmed Amads första ligamål för United, och återtagen ledning i matchen.

Mycket tid av andra halvlek präglades annars av ett ställningskrig, där hemmalaget hade till synes god kontroll. Newcastle fick in ett mål på stopptid, men innan dess hade inbytte Rasmus Höjlund placerat in 3-1 till United och Lewis Halls fina långskott till 3-2 blev det sista av värde som hände i matchen.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

André Onana: 6

Chanslös på målen. I övrigt gör han vad han kan och ska.

Aaron Wan-Bissaka: 6

Överlag bra bakåt men hamnar ibland lite på mellanhand eller sätter sig i klistret. Har ändå en förmåga att lösa situationer på säreget sätt. Kändes mer offensivt involverad än sin ytterbackskollega.

Casemiro: 5

Varnad. Verkar vara helt ur balans. Hade han inte varit en världsklasspelare i grund och botten hade han varit utbytt efter en kvart. Vid enstaka tillfällen, i framför allt passningsspelet, visar han sin kvalitet, men annars är det mestadels hönsgård runt brassen. Säkerhetsrisk.

Jonny Evans: 6

Märks inte av jättemycket, vilket kan bero på att Casemiro tar nästan all uppmärksamhet där bak. 36-åringen gör, som vanligt, ändå vad han kan utefter förmåga. Mestadels lugn och positionssäker.

Diogo Dalot: 6

God kontroll på vänsterkanten, där Newcastle inte hade något direkt hot att komma med. Har ett hyfsat avslut på mål från distans men annars ganska anonym framåt.

Sofyan Amrabat: 6

Varnad. Det räcker med att bara studera marockanen för att förstå vilken spelarprofil han är. Å ena sidan destruktiv och spelförstörande, å andra sidan nyttig. Hans förtjänster kommer framför allt till sin rätt när United pressar högt och ska erövra bollen; vinna sin duell och snabbt spela vidare bollen till en medspelare. När man inte har de perioderna blir han väldigt begränsad och statisk.

Kobbie Mainoo: 7

Utbytt 83′. 1 mål. Står för det konstruktiva på mittfältet bredvid Amrabat och fungerar bra som en länk vidare till Fernandes. Visade även att samarbetet med Amad är något att bygga vidare på. Iskall när han sätter dit 1-0-målet och överlag bra i spelet utan att direkt glänsa.

Bruno Fernandes: 9

Utbytt 90′. 1 assist. Måhända att ett mål egentligen skulle behövts för leva upp till det höga betyget, men äsch. Enorm betydelse för det här laget, vilket han uppenbarar genom att ligga bakom precis allt som går i offensiv väg. Fasta situationer, vrickningar, lyftningar, genomskärare, och som vanligt ett hårt jobb. Bäst på planen.

Fernandes var tillbaka med besked.

Amad: 8

Utbytt 82′. Varnad. 1 mål. 1 assist. Väldigt pigg och kreativ, ungefär som vi fick se honom senast mot Arsenal. Idag var dock skillnaden att United var bättre och motståndet ett hack sämre. Då kunde 21-åringen ta ännu mer plats ute på högerkanten. Det gjorde han med bravur genom att både spela fram till mål och göra ett själv. Lär ha gjort positionen till sin det sista som är kvar av säsongen.

Alejandro Garnacho: 5

Utbytt 83′. Argentinarens turbotank har börjat sina, vilket inte alls är konstigt med tanke på hur mycket han spelar. Hände egentligen ingenting runt Garnacho idag.

Scott McTominay: 5,5

Aningen oklar roll och därmed inte helt enkel att analysera. Skulle väl gissningsvis spela i någon tia-roll/falsk nia men faller inte helt väl ut. Gör sig bättre på mittfältet och när han får löpa in med fart och kraft i straffområdet.

Rasmus Höjlund: n/a

Inbytt 82′. Spelade för kort tid för att betygsättas. Piggt inhopp med mål och därutöver nära att spela fram till ett.

Vår danske forward fick avgöra med ett efterlängtat mål!

Marcus Rashford: n/a

Inbytt 83′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Lisandro Martinez: n/a

Inbytt 83′. Spelade för kort tid för att betygsättas. Skönt att se honom på planen igen!

Christian Eriksen: n/a

Inbytt 90′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Erik ten Hag: 6

Draget med McTominay i en framskjuten roll var visserligen lite oklart, men samtidigt föll det väl ut med att bänka Höjlund för att sedan se honom hoppa in och avgöra. Bra beslut att fortsätta med Amad ute till höger.