Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Raphaël Varane
Svårt att känna varken besvikelse eller upprymdhet över Varanes insatser

Raphaël Varane har gjort sitt i Manchester United. Det blev tre säsonger för den franske mittbacken i United och vart karriären tar vägen härnäst återstår att se. I den här frågeasken går vi igenom våra tankar om 31-åringens tid på Old Trafford. 

Raphaël Varane har annonserat att han lämnar Manchester United efter den här säsongen. Vad är dina tankar om beskedet?

Elias Hallström: Det kom ändå ganska plötsligt, men inte helt oväntat. Reagerar nog mest på tajmingen i att det offentliggjordes med tre matcher kvar att spela. Det hade väl kunnat vänta ett par veckor?

David Grgic Levin: Ändå ganska väntat. Särskilt med det nya styret, som faktiskt verkar ta klubben på allvar, hade jag svårt att se en förlängning med den lönen framför mig med tanke på Varanes ålder och skadehistorik.

Mikael Österdahl: Jag tänker egentligen mest ingenting. Inte glad, inte ledsen. Mest en axelryckning.

Peter: Känns väntat, inte minst efter ryktena om en spricka mellan honom och Ten Hag utöver alla skador.

Axel Klöfwer: Tråkigt då han fortfarande är vår bäste mittback och en riktigt bra andra halva till Lisandro. Bara synd att det har blivit typ 0 minuter för den duon i år. Det känns ändå som rätt beslut att släppa fransmannen med tanke på skadehistoriken.

Mittbackens kontrakt går ut i sommar och beslutet att skiljas har av allt att döma varit ömsesidigt mellan bägge parterna. Har du några invändningar mot utfallet?

Elias Hallström: Med tanke på att Varane spenderar mer tid utanför än på planen så vore det fel att sätta sig på tvären här. Tanken på vad Varane hade kunnat vara i United är mer inspirerande än vad han faktiskt är.

David Grgic Levin: Nej. Som sagt med Varanes monsterlön och skadehistorik är det skönt att fria upp lite utrymme i budgeten för att bygga för framtiden. Jag tror inte heller tanken var att förlänga kontraktet från första början om han inte levererade utomjordiskt bra, vilket han inte har gjort.

Mikael Österdahl: Gissningsvis kunde United nog ha tänkt sig en förlängning med en kraftig lönesänkning. Om så är fallet är det inte konstigt att spelaren inte vill. Att United inte vill behålla honom till nuvarande lön är också naturligt. Så rimligt från alla håll, liksom.

Peter: Nej. Det behövs en nytändning i hela klubben och yngre spelare som är tillgängliga mer.

Axel Klöfwer: Nix, det har varit lite för många skador och det är dags för en rejäl renovation av backlinjen i sommar.

Varane kom till United från Real Madrid sommaren 2021 och har sedan dess gjort 93 framträdanden i den röda tröjan. Har fransmannen motsvarat förväntningarna du hade på honom?

Elias Hallström: Det vill jag nog ändå hävda att han har gjort. Eller, så här, att han skulle vara Real Madrid-bra var det väl ingen som trodde? Jag tror inte att någon fotbollsspelare är kapabel att maxa sin kapacitet i det United har blivit. Att han skulle göra backlinjen bättre när han väl spelade var däremot rimligt att tro, lika rimligt som att han skulle vara skadad en hel del. Ja, jag tycker nog att han har motsvarat förväntningarna, om det nu är att kalla förväntningar.

David Grgic Levin: Lite tudelad här. Å ena sidan har han varit otillgänglig så fruktansvärt mycket så det har färgat uppfattningen om Varane något, vilket i och för sig är helt befogat. Å andra sidan var han strålande förra säsongen tillsammans med Martinez, men utöver det har det varit skakigt. Första säsongen var en blandad kompott och den här säsongen har han mest varit otillgänglig och ett tag var han utfryst. Så det är svårt att inte känna sig besviken.

Mikael Österdahl: “På pappret ser det väldigt bra ut, vilket ju gör mig lite misstänksam,” skrev jag när vi värvade honom. Så han har väl motsvarat farhågorna snarare än förväntningarna. Första säsongen tycker jag han var rent bedrövlig. Förra säsongen var han mycket bra. Den här säsongen har han mest varit skadad. Otroligt hög högstanivå men han har också gjort många dåliga matcher. Tanken var nog att han skulle höja backlinjen men det blev snarare att han presterade som de andra. Trist, för han verkar ändå vara en bra kille.

Peter: Delvis har han det när han varit skadefri

Axel Klöfwer: Det skulle jag ändå säga. Man såg alltid Varane som en avvaktande trygghet brevid Sergio Ramos i Real Madrid och när han funnits tillgänglig så har han varit löjligt trygg och kvalitativ i nästan varje del av försvarsspelet även i Manchester.

Varane bildade tillsammans med Lisandro Martinez ett starkt mittbackspar under framför allt föregående säsong och var en given duo där bak. Den här säsongen har bägge mestadels varit skadade och defensiven har fallerat gång efter annan. Vad anser du att United behöver göra på mittbackspositionen framöver?

Elias Hallström: Det optimala hade så klart varit ett rensa ut hela uppsättningen förutom Martinez. Det är ju dessvärre inte möjligt, men att få in en partner till Martinez måste givetvis vara högsta prioritet.

David Grgic Levin: Fortsätta satsa på Lisandro, och ta in en ny parhäst till honom. Helst en noga scoutad rutinerad typ som kan promenera in i laget direkt (lite som Varane). Maguire har tagit stora kliv, men jag tror inte han är framtiden i bak. Resterande mittbackar håller inte måttet.

Mikael Österdahl: På kort sikt får vi leva på hoppet att Martínez återuppstår nästa säsong. I så fall behöver vi värva in spelaren som ska spela bredvid honom. Bredden får utgöras av det vi har nu, även om en av Evans, Lindelöf och Maguire torde försvinna (spontant är Maguire den jag helst behåller, då han har bäst skadehistorik och jag tycker även att han har visat prov på utmärkt karaktär den här säsongen). Det ger oss förstås en för dålig bredd på positionen men vi har andra hål som måste prioriteras.

Peter: Minst en mittback av världsklass behöver komma in, någon yngre som förhoppningsvis är stadigt tillgänglig. Martínez och egna produkter bredvid. Ev. ge Maguire något år till om han fortsätter i form.

Axel Klöfwer: Minst två nya snabba mittbackar måste köpas in medans spelare som Jonny Evans och Harry Maguire självklart måste bort ifall vi ska kunna spela modern fotboll. Sen så får vi bara hoppas att Lisandro Martinez kan återhämta sig fullt från alla oturliga skador.

Vilket är ditt bästa minne med Varane i United?

Elias Hallström: Svårt att peka ut något specifikt. Det ligger liksom inte i hans natur att vara spektakulär och därför glöms mycket bort, både på gott och ont. Jag väljer ändå insatsen han gör på Anfield i vintras, där han fullkomligt dominant.

David Grgic Levin: Returmötet mot Barcelona i Europa League. Han var helt fläckfri.

Mikael Österdahl: Det är nog när han klev ut på Old Trafford före premiären mot Leeds 2021. Då var det kul att vara Unitedsupporter. Sedan dess har det sällan varit det. Minns även att han i enstaka matcher var otroligt dominant och vann i stort sett varenda boll, men jag kan inte riktigt sätta fingrarna på vilka matcher det var.

Peter: Säkert någon brytning i matcherna mot Barcelona förra året:)

Axel Klöfwer: Jag minns att det var lite mäktigt när han presenterades inuti Old Trafford inför premiären mot Leeds efter att han värvats från Madrid. På planen så kommer jag minnas honom som spelaren som nästan aldrig gjorde en dålig match.

Kommer du att sakna honom?

Elias Hallström: Jag saknar honom på planen nu. Om jag kommer sakna honom nästa säsong beror på vad vi får in, eller inte får in. Vid sidan av planen ger han dock ett sympatiskt och stilfullt intryck, så det kanske jag kommer sakna lite.

David Grgic Levin: Jag kommer sakna hans partnerskap med Lisandro Martinez. Och Varane skänkte ju faktiskt lite tro på Uniteds försvar, vilket jag innan han anlände inte hade haft på bra länge.

Mikael Österdahl: Nej, tre säsonger och 93 matcher är för lite.

Peter: Nja, passionen för United och den röda tröjan känns lite överdriven

Axel Klöfwer: Absolut. En enorm trygghet i backlinjen och en ledarfigur.