Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Chelsea 0-6
Skamligt United förnedrade i sista matchen

Manchester United skämde ut sig i säsongsavslutningen. Laget blev fullständigt överkörda av Chelsea. Till slut skulle Londonlaget vinna med 6-0, vilket är damlagets största förlust någonsin. Med detta bekräftas också damlagets sämsta ligasäsong någonsin, dagen efter att huvudtränare Marc Skinner fått ett nytt kontrakt.

Matchen var över som match redan efter åtta minuter. Då hade Chelsea skickat in bollen i nät två gånger. De gjorde ytterligare två mål före pausvilan. Mayra Ramírez var segerorganisatör med två mål och två målpass.

I andra halvlek gjorde Chelsea två mål till, mot ett United som den här dagen varken kunde eller ville. Det var en rent skamlig insats, ovärdig ett professionellt fotbollslag.

Laget

Marc Skinner valde en väntad startelva. Melvine Malard startade som vänsterytter istället för skadade Leah Galton. I övrigt var elvan identisk med den som startade i FA-cupfinalen.

Vad hände?

Redan i den andra matchminuten tog Chelsea ledningen. Guro Reiten blev helt fri på vänsterkanten och måttade ett perfekt inlägg. I boxen vann Mayra Ramírez duellen mot Millie Turner och bortalagets ledning var ett faktum.

Bara sex minuter senare dubblades ledningen. Den här gången agerade Ramírez framspelare mot ett Unitedförsvar som var helt vilse. Det resulterade i friläge för Johanna Rytting Kaneryd och svenskan avslutade elegant.

Det var ytterst nära att Chelsea ökade på ledningen bara ett par minuter senare. Den gången kunde Jayde Riviere bryta framför Reiten, som annars hade haft ett öppet mål att spela in bollen i.

Uniteds första stora chans kom efter en hörna, där Maya Le Tissier prickade överkanten av ribban.

Annars hade Chelsea full kontroll på tillställningen, mot ett United som uppenbarligen inte klarat av ladda om efter segern FA-cupfinalen.

Det skulle bli mer för Londonlaget före paus. Ramírez var inblandad ånyo, i den 44:e matchminuten.. Hon lekte med Turner på högerkanten och inne i boxen var det numerärt överläge för Chelsea. Ramírez drog bollen före de i mitten och vid bortre stolpen fanns nyss inbytte Sjoeke Nüsken (Catarina Macario klev av skadad) med öppet mål.

Ramírez var inte nöjd där. Hon fick bollen utanför straffområdet och klev förbi ett par Unitedspelare hur enkelt som helst och tryckte sedan in bollen i nät.

Inför andra halvlek valde Skinner att byta in Aoife Mannion istället för Hannah Blundell.

Det gav ingen effekt. United var fortsatt ointresserade av att spela boll. Riviere såg förvisso ut att ha rett ut situationen men Chelsea fick försöka på nytt. Le Tissier och Turner agerade statister när Rytting Kaneryd drev in i straffområdet. Något mål blev det inte, då Mary Earps gjorde sin första räddning i matchen. På returen rullade bollen i stolpen men Chelsea fick försöka på nytt och Melanie Leupolz kunde trycka in bollen i nät.

Fran Kirby blev inbytt i andra halvlek, för sin sista match som Chelseaspelare. Hon fick förstås avsluta med ett mål. Det var en sådan dag. Alldeles för enkelt kunde hon spelas fri och där gjorde hon inget misstag.

United fick en chans för ett tröstmål, men Lucía García drog bollen högt över.

Varför gick det som det gick?

Vi skulle kunna peka på att Mayra Ramírez var enastående i första halvlek. Den här dagen framstod hon som världens bästa fotbollsspelare.

Men hur bra Chelsea än var så var det Uniteds insats som bäddade för resultatet. United saknade allt som krävs i professionell fotboll. Taktiken var bedrövlig. När vi i FA-cupsemifinalen besegrade Chelsea gjorde vi det med låg backlinje. Idag återgick vi till hög backlinje, något som Chelsea utnyttjade gång på gång. Spelarna var också bedrövliga, individuellt och kollektivt.

En gissning är att spelarna har festat hårt efter FA-cuptriumfen. Men även så var detta en oacceptabel insats på alla sätt och vis. Vi var ofokuserade och gjorde nybörjarmisstag gång på gång. Och med nybörjare menar jag här barn som gör sina första träningar. Så dåligt var det. Inställningen var oacceptabel. Prestationen var oacceptabel.

Det var patetiskt från avspark till slutsignal.

Utmärkte sig positivt

Jayde Riviere gjorde ett par målräddande brytningar. Eller en åtminstone, efter den andra gjorde Chelsea mål ändå. Hon kan väl komma upp i en svag femma på en tiogradig skala.

Behöver höja sig

Alla andra ska skämmas. Inklusive huvudtränare Marc Skinner. Ja, framför allt huvudtränare Marc Skinner.

Och spelarna var usla. Med undantag för Riviere och inhopparna (de kom in när matchen var död och gjorde faktiskt sitt jobb) så var alla usla.

Allra sämst var Millie Turner. Det är kanske galet att hänga ut en spelare. Men jag har aldrig sett Turner så här dålig. Hon gjorde nog fler misstag idag än hon har gjort på hela Unitedkarriären före idag. Otroligt trist slut på vad som annars har varit hennes bästa säsong i karriären.

Noterat

  • Detta var Manchester Uniteds största förlust någonsin. Den tidigare rekordförlusten var 1-6. Även det mot Chelsea. Givetvis under också då under Marc Skinner.
  • Förlusten idag betyder att United gör sin sämsta säsong någonsin i Women’s Super League, oavsett om vi räknar poäng per match eller placering i ligan.
  • Uniteds huvudtränare Marc Skinner skrev nytt kontrakt med klubben igår. Försök att förklara det beslutet.

Härnäst

Säsongen är över. United vann FA-cupen men utöver det var säsongen ett stort fiasko. Nya tag säsongen 2024/25. Ligasäsongen väntar på OS och startar först helgen 21-22 september. Några detaljer för försäsongen har ännu inte offentliggjorts.

De flesta målen

Manchester United – Chelsea 0-6 (0-4)

Women’s Super League, 18 maj


0-1 ( 2  ) Mayra Ramírez
0-2 ( 8  ) Johanna Rytting Kaneryd
0-3 (44  ) Sjoeke Nüsken
0-4 (45+2) Mayra Ramírez
0-5 (47  ) Melanie Leupolz
0-6 (85  ) Fran Kirby


Uniteds lag: Earps; Riviere (Evans 77), Le Tissier, Turner, Blundell (Mannion 46); Naalsund (Miyazawa 67), Zelem, Toone; García, Williams (Parris 77), Malard (Geyse 66)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK

Res med oss till Manchester!