Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Brighton & Hove Albion - Manchester United
Ten Hags mardrömsmotståndare rundar av säsongen

Om ni har farhågor över att möta Brighton imorgon är de helt befogade. Ten Hag har nämligen inte lyckats vinna en enda match mot Brighton sen han kom till klubben. Med morgondagens resultat obeaktat är det redan bekräftat att United kommer göra en historiskt låg placering i ligatabellen.

Manchester United

Snart är den sämsta säsongen i mannaminne över. Men innan dess ska United försöka städa av Brighton borta, en uppgift som visats sig vara svår för Erik ten Hag. Självklart minns man med fasa Ten Hags första uppgift som vår tränare, när han föll mot Brighton med 1-2. Sen dess har United lyckats förlora tre ligamatcher till mot De Zerbis Brighton. På dessa fyra matcher har man bara lyckats få in bollen i nät två gånger.

United verkade hitta tillbaka till spelhumöret mot Newcastle, tyvärr hände det alldeles, alldeles för sent. En starkt bidragande faktor är Bruno Fernandes återkomst efter två matchers frånvaro. Medan det fortfarande fanns hål bakåt fick offensiven sig en rejäl skjuts. Faktum kvarstår dock att matchen imorgon knappast kommer röra upp några känslor åt något håll. Det enda som United har att spela för är huruvida man slutar på sjunde eller åttonde plats i tabellen. Då behöver United även få resultat med sig. I ärlighetens namn så är det inte av större intresse. Uselt är det i vilket fall.

Ten Hag har genom hela sin tid i Manchester United varit väldigt tydlig att han värderar alla matcher lika högt. Ett undantag vore kanske FA Cup-finalen. Eller inte. Men att Ten Hag väljer att vila några spelare borde falla i rimlighetskategorin.

Varane ska vara på bättringsvägen och med lite tur är han tillgänglig redan imorgon, och gör då sin sista ligamatch i rött. Någon annan som gör samma sak är Anthony Martial. Huruvida han är tillgänglig är svårare att svara på, men fransmannen har åtminstone deltagit i träning. Förhoppningsvis kan han avlasta Höjlund och ge Old Trafford en svanesång efter hela 9 år i klubben.

En annan som förväntas vara tillbaka är Marcus Rashford, som med lite tur kan starta. Vi kan spekulera i vilka spelare som kommer vilas och vilka som kommer spela onödigt länge, men ska jag tala från eget perspektiv hoppas jag att stekhete Amad får vilas inför finalen, samt att Christian Eriksen avlastar Amrabat och McTominay, som är mycket säkrare kort när det nalkas final. Samma sak kan sägas om Martínez som knappast behöver riskeras i en ganska obetydlig ligamatch.

Möjlig startelva:

Brighton & Hove Albion

Det bekräftades så sent som idag att Roberto de Zerbi avverkar sin sista match som Brightontränare imorgon. Under sina två säsonger som huvudtränare har De Zerbi byggt vidare på Graham Potters projekt, med ett stort fokus på spelarutveckling och att värva spelare utifrån tydliga roller i lagbygget istället för heta namn. Det är en strategi som har inneburit stor framgång för Brighton, med bland annat Europaspel. Tills nu, vill säga.

Säsongen har inte varit vad man hade hoppats på, med en tiondeplacering i tabellen jämfört med sexa förra året så har en av Englands mest hajpade lagbyggen gjort magplask. Delvis går det att skylla på skador. Brighton ligger åtta i tabellen över flest matcher missade genom skador i ligan. United ligger sexa. Vad som skiljer lagen åt i skadelistan är att Brightons skador har påverkat betydligt mer än bara backlinjen. Viktiga spelare som Solly March, Kaoru Mitoma, Pervis Estupinan, Tariq Lamptey, Evan Ferguson och Julio Enciso dragits med skador som varat i vissa fall flera månader. Ingen position har varit skonad.

Samtidigt kan man hävda att Brighton inte ersatt vare sig Alexis Mac Allister eller Moises Caicedo. 20-åriga Carlos Baleba har fått chansen på mittfältet men kan inte skryta med samma rutin som tidigare nämnda spelare, och kombinerat med skadorna i offensiven är Brighton inte lika målfarliga som förra säsongen. 72 mål förra säsongen jämfört med 55 denna säsong säger en del.

Även kapten och klubblegenden Lewis Dunk blev skadad sist. Det öppnar för nyförvärvet Igor, som vikarierat som högerback. Han har knappast rosat marknaden. Att släppa in mål hör till vanligheterna för Brighton nu för tiden. De senaste 12 matcherna har man bara lyckats vinna två. Bland dessa hör 0-3 förluster mot både Bournemouth och Fulham. I januari förlorade man dessutom 0-4 mot Luton. Man kan säga att någon harmoni råder inte bland fiskmåsarna.

Möjlig startelva:

Historik

Den senaste tiden har Brighton haft succé mot United. Detsamma kan inte sägas historiskt.

Det första mötet klubbarna emellan var redan 1909, då i FA-cupen. United bärgade då hem en sparsam 1-0 seger. Sen fick det gå hela 70 år tills klubbarna möttes igen. Då fick United sällskap i förstadivisionen av Brighton, som spenderade fyra år i toppen tills de åkte ner igen. Under dessa år lyckades Brighton bara vinna en match.

Efter några cupmöten som United lyckades gå segrande ur fick vi vänta till 2017 för att möta Brighton i ligaspelet igen. Sen dess har Brighton varit en stundtals brokig motståndare för Manchesters röda förening. Utav 16 möten har Brighton vunnit 6, varav 4 av dessa mot ingen mindre än Erik ten Hag.

Visste ni att…

 • Smeknamnet “Seagulls” uppkom 1975 i rivalmötet mot Crystal Palace? “Seagulls, Seagulls” var Brightonklackens svar när Palace började skandera “Eagles, Eagles”. Namnet fastnade och hamnade sedan på klubbemblemet.
 • Under 90-talet hörde laget till i fjärdedivisionen? Efter att ha klarat nedflyttningskvalet räddades klubben från konkurs. Om Brighton hade åkt ut ur EFL är det inte säkert att klubban hade funnits kvar idag.

Matchinformation

Brighton & Hove Albion
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 38
Tid: Söndagen den 19 maj 2024, 17.00
Plats: Falmer Stadium, Falmer, Brighton
Domare: Craig Pawson
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Maguire (muskelskada, eventuellt 25 maj)
 • Shaw (skadad, eventuellt 25 maj)
 • Martial (skadad, inget datum)
 • Malacia (knä, juni)
Tveksamma:

 • Lindelöf (muskelskada)
 • Varane (muskelskada)
 • Mount (skadad, liten chans)
 • Shoretire (oklar status, liten chans)
FORM
O21/4CoventryNFA3-3VS
V24/4Sheffield UHPL4-2
O27/4BurnleyHPL1-1
F6/5C PalaceBPL0-4
F12/5ArsenalHPL0-1
V15/5NewcastleHPL3-2

Brighton & Hove Albion

Skador och avstängningar:

 • March (knä, augusti)
 • Estupinan (vad, juli)
 • Milner (lår, juni)
 • Ferguson (fot, juni)
 • Hinshelwood (fot, juni)
 • Mitoma (rygg, juni)
 • Van Hecke (lår, juni)
Tveksamma:

 • Veltman (skadad)
 • Dunk (knä)
FORM
O13/4BurnleyBPL1-1
F25/4Man CityHPL0-4
F28/4BournemouthBPL0-3
V5/5Aston VillaHPL1-0
O11/5NewcastleBPL1-1
F15/5ChelseaHPL1-2

United mot Brighton

Totalt:3219-6-751-28
Borta:136-2-519-14
Premier League:137-0-620-19
SENASTE MÖTENA
F2022-08-07HPL1-2
O2023-04-23NFA0-0VS
F2023-05-04BPL0-1
F2023-09-16HPL1-3
SENASTE BORTAMATCHER
V2020-09-26BPL3-2
V2020-09-30BLC3-0
F2022-05-07BPL0-4
F2023-05-04BPL0-1
Res med oss till Manchester!