Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Brighton & Hove Albion - Manchester United 0-2
United avslutade åtminstone positivt

Efter en lång, lååång säsong så är det nu över. I en klassisk “game of two halves” gav United oss något att glädjas över i sista omgången med en vinst över Brighton. Nu laddar vi för final.

Om det är någon där ute som blev glad av att se första halvlek får ni gärna höra av er. Det hade varit intressant att höra vad du såg som inte jag såg, för första halvlek var inget annat än en tragikomisk uppvisning. Spelplanen var tydlig, att ställa sig lågt och försöka utnyttja Brightons defensiva svagheter genom modigt uppbyggnadsspel. Vilket jag tycker är en bra inställning. Laget däremot fullföljer det inte alls. Uppbyggnadsspelet i United fallerar totalt och det leder inget vart när United väl får tag i bollen. Man lägger sig platta för Brightons press och slutresultatet blir något av en utskåpning.

Men halvtidstugget verkade ha funkat ganska bra för Ten Hag, för United kliver ut i andra och tar över stafettpinnen från Brighton. Hemmalaget gör en riktigt svag andra halvlek, och United är tryggare med boll och hittar fram längs kanterna. Plötsligt kändes det som en tidsfråga tills United skulle spräcka nollan. Och det gjorde ingen mindre än Dalot, efter en snygg långboll från Casemiro. Tre poäng kändes säkra (man vet ju aldrig med United, men) när Höjlund gav United en tvåmålsledning i slutskedet. Skönt avslut på en säsong med få positiva inslag.

Jag ska inte säga att det här är en säsong jag helst glömmer. För vi har faktiskt en FA Cup-final som väntar. Och trots att United alltså slutar åtta i ligan så har United fortfarande chans till en titel. När det är snålt med syre får man lov att kippa efter den luft som finns.

André Onana: 6,5

Gör några bra ingripanden i första. Stabil, som han oftast är nuförtiden.

Aaron Wan-Bissaka: 5

Har en riktigt tuff första halvlek mot Brightons offensiv där han inte hänger med i matchen. Positionsspelet är stundtals bedrövligt, och offensivt är han tillintetgjord. Spelar upp sig lite i andra, men varit i en svacka länge.

Lisandro Martínez: 6

Utbytt 59′. Bidrar med någorlunda stabilitet och säkerhet, två ord som som varit främmande för Uniteds defensiv den här säsongen. Långt ifrån perfekt, men man kan inte låta bli att jämföra med hur det har sett ut utan honom, och då är det som natt och dag.

Casemiro: 6

1 assist. Varnad. Räddar United från underläge tidigt i andra med dubbla rensningar. Får ett stort lyft efter halvtid och gör sin bästa halvlek på bra länge. Bristerna i försvarsspelet kvarstår dock. Säker passningsfot och en vacker assist till 1-0.

Diogo Dalot: 7

1 mål. Ingen slump att Brightons anfall mest utgick från högerkanten istället för Dalots kant. Stabil i en övervägande defensivt roll. Mycket vaket vid 1-0.

Kobbie Mainoo: 6,5

Utbytt 75′. Gör en betydligt bättre insats än sin kollega Amrabat. Spelar på tårna och inblandad i det lilla United har framåt i första. Utan tvivel bolltryggast i laget.

Sofyan Amrabat: 3,5

Varnad. Utbytt 69′. Får mycket ansvar på mittfältet men blir mest kladd på bollen och marockanen är rent ut sagt bedrövlig i passningsspelet. Mest en belastning. Förmodligen det sista vi ser av honom i Premier League.

Alejandro Garnacho: 6

Typisk Garnachomatch där han försöker och inte gör det lätt för sin ytterback, men slutprodukten saknas alltjämt. Ligger ändå bakom mycket framåt för United och hans arbetsinsats är alltid något att beundra. Blir tydligare och tydligare att mängden speltid börjar ta på honom.

Amad Diallo: 6

Utbytt 75′. Har stora problem i hemjobbet. I perioder osynlig men får mer att göra i andra när United vaknar till liv. Visar mer av det vi har sett tidigare, teknik och snabba fötter. Beslutsfattandet kan bli bättre, men det händer alltid något när han har bollen.

Bruno Fernandes: 5

Varnad. Utbytt 59′. Klassiskt Bruno, antingen är han het eller kall. Idag var det minus på termometern. Får inte mycket med sig.

Scott McTominay: 5

McTominays roll under Ten Hag blir svårare och svårare att få grepp om. Det ska väl vara någon slags ihopsnickrad pressande forward, men istället hamnar han utanför spelet och dräller på mittplan utan att bidra med mycket. Sammanfattar mycket av McTominays spel utanför straffområdet den här säsongen.

Jonny Evans: 6

Inbytt 59′. Gör inte många felsteg i försvaret och en lämplig ersättare för Martínez.

Rasmus Höjlund: 7,5

Inbytt 59′. 1 mål. Piggt inhopp av dansken! Viktig vid båda målen genom förarbete för Dalot vid 1-0, och ett kyligt avslut för 2-0.

Raphael Varane: 6,5

Inbytt 69′. Gör det han ska. Kul att se honom på plan igen.

Marcus Rashford: 6

Inbytt 75′. Visar lite spelhumör till vänster. Förhoppningsvis påkopplad till nästa lördag.

Christian Eriksen: 6

Inbytt 75′. 1 assist. Hittar sin landsman snyggt till 2-0.

Erik ten Hag: 6

Helt rätt inställning inför matchen. Laget har svårt att genomföra spelplanen i första halvlek, men i andra är det tydligt att det är Ten Hags direktiv som mynnar ut i ett helt annat spel i andra halvlek. Smått obegripligt att Amrabat får spela mer än 45 minuter, men bytena efter en timme ger laget ett ordentligt lyft. Helt rätt att inte ge Bruno, Amad, Martinez och Mainoo 90 minuter.