Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester City - Manchester United 1-2
Ett mästerligt bokslut på säsongen!

FA-cupfinalen säsongen 2023/24 är avgjord och Manchester United står som mästare efter att ha besegrat Manchester City med 2-1 på Wembley! 

Det är bara att konstatera att cuper lever sina egna liv och att den glädje som infinner sig nu är helt isolerad från säsongen i stort. United tog revansch från förra årets förlust genom att bryta ner City på ett föredömligt sätt.

En i övrigt riktigt rutten säsong avslutads härmed på bästa tänkbara sätt!

Ser vi till matchen så var inledningen helt i linje vad man hade kunnat förvänta sig. Det var de ljusblå som stod för bolltrillandet och de röda som jagade. Eller, så värst mycket jagande var det egentligen inte, det handlade snarare om att ligga rätt i positionerna och försöka stänga farliga ytor. Det lyckades man med.

Matchbilden bidrog därmed inte till särskilt mycket chansskapande från något av lagen. Citys bollinnehav till trots så var det United som hade ett par försök mot mål, varav ett gick i mål. Alejandro Garnacho fick en långboll av Diogo Dalot att springa på och duellen med Josko Gvardiol slutade med att Citybacken nickade den studsande bollen över sin egen utrusande målvakt, varpå Garnacho fick öppet mål.

Alejandro Garnacho utnyttjade Citys slarv.

Det var just sådana lägen United behövde se till att utnyttja för att ha en chans, tänkte åtminstone jag.

Sedan blev rollerna ombytta. United gjorde det City försökte med. Som på ett snöre startade Kobbie Mainoo ett anfall som tio sekunder senare avslutade till 2-0.

Erik ten Hags manskap hade gjort i princip allt rätt i en halvlek, för en gångs skull den här säsongen.

Andra halvlek handlade mest om att rida ut stormen, om än att det var en ganska lätt storm för att vara City so utgjorde den. Ett gäng spelare spelade som om det vore deras sista matcher i karriären. För några var det sista matchen i United, till exempel Raphaël Varane och, sannolikt, Sofyan Amrabat.

Samtliga spelare visade rätt inställning och mod, vilket bevisligen räcker ganska långt. Det är ju trots allt så att det finns många väldigt bra fotbollsspelare i det här laget, och idag tycktes alla ha vaknat på rätt sida.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

André Onana: 7

Visade upp en extremt stark vänsterhand när Walker laddade och hade utöver det ett par vassa och viktiga ingripanden. Målet kan dock ifrågasättas.

Aaron Wan-Bissaka: 7

Bra kontroll på sin kant i första halvlek men fick det betydligt svettigare när City bytte in Doku.

Raphaël Varane: 9

Ska man avsluta ett kapitel i karriären så ska det göras med stil. Varane kan det där. En gigant där bak som visar vilka toppar han fortfarande har i sig. På att försvara sitt eget straff- och målområde har fransmannen inte många övermän.

Raphaël Varane gjorde sin sista match i United och var majestätisk.

Lisandro Martinez: 8

Utbytt 73’. Var kanske inte helt självklart att han skulle starta med tanke skadehistoriken. Väl på Wembleys matta var det inga som helst tvivel i argentinarens spel. Bolltrygg som få och säker i de defensiva aktionerna.

Diogo Dalot: 8

Inblandad i ledningsmålet och var generellt väldigt bra och pålitlig i bägge riktningarna.

Sofyan Amrabat: 8

Högst troligt sista matchen i United, och precis som Varane avslutar Amrabat med stil. Löpte kopiöst och och täckte stora ytor.

Kobbie Mainoo: 9

1 mål. Tillsammans med Varane planens spelare. Kyligt avslut till 2-0, anfallet som han dessutom är med och startar. Smått surrealistiskt hur framstående, avgörande, och betydelsefull en tonåring kan vara för ett lag.

Majestätisk var även Kobbie Mainoo på mittfältet. 19-åringen firar efter att ha satt dit 2-0.

Scott McTominay: 7

Utbytt 90′. Raderade Rodri på ett föredömligt sätt och gjorde tillvaron allmänt jobbig för de ljusblå.

Marcus Rashford: 7

Utbytt 74’. Något överraskande tillbaka i startelvan men såg spelsugen ut och var rivig där ute. Svårt att ta sig runt Walker men var ofta inblandad i Uniteds offensiva spel.

Alejandro Garnacho: 7

Utbytt 90′. 1 mål. Fick äran att vara yngsta tonåring att göra mål i en FA-cupfinal sedan Cristiano Ronaldo 2004. Garnacho fick njuta av det i ungefär tio minuter, så hade Mainoo ändrat på det. Fick ägna mycket fokus åt försvarsspel och hjälpa Wan-Bissaka. Krigarinsats.

Bruno Fernandes: 8

1 assist. Portugisen håller ihop stora delar av Uniteds offensiv och har en fot med i det mesta. Framspelningen till Mainoo är högsta klass och stor sinnesnärvaro. Motorn som behövs för att United ska fungera.

Jonny Evans: 7

Inbytt 73’. Otacksamt läge att komma in i men står upp bra med sin rutin.

Rasmus Höjlund: 7

Inbytt 74’. Fantastisk aktion i slutskedet när han fysiskt mobbar Alvarez och vinner tid åt United.

Victor Lindelöf: n/a

Inbytt 90′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Mason Mount: n/a

Inbytt 90′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Erik ten Hag: 10

Lite av ett glädjebetyg kanske, men om nu detta var avslutet för nederländaren i United så är det ju svårt att kräva så mycket mer av en tränarinsats.