Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda säsongen 2023/24: Del 1
Ungdomarna levererade medan många erfarna spelare svek

Säsongen är över för Manchester United och det har blivit dags för den traditionsenliga summeringen i form av en frågelåda. I den första delen av tre kommer vi lägga fokus på spelarna. 

Vem var säsongens spelare i Premier League?

Axel Klöfwer: Cole Palmer.

Philip Gustavsson: Ingen i Manchester United och det är därför ointressant.

Peter A Lilja: Kobbie Mainoo (bredvid Foden då kanske)

David Grgic Levin: Någon som inte spelar i United.

Mikael Österdahl: Har mest bara sett United men tänker att det givetvis är Uniteds bästa spelare (svarar inte nu, då jag inte vill spoila svaret på nästa fråga).

Elias Hallström: Förmodligen ingen spelare från Manchester United.

Vem var säsongens spelare i United (alla turneringar inräknade)?

Axel Klöfwer: Bruno Fernandes. Bäst och viktigast.

Philip Gustavsson: Tom Heaton. Med noll insläppta mål på lika många spelade minuter är han den som gjort minst skada i Manchester United i år. Ett mer seriöst svar är Diogo Dalot.

Peter A Lilja: Kobbie Mainoo

David Grgic Levin: Diogo Dalot.

Mikael Österdahl: Jag lägger min röst på Diogo Dalot och jag tycker inte att någon är riktigt nära att konkurrera. Han har högst andel bra matcher och lägst andel dåliga matcher (alla spelare har många dåliga matcher på sitt samvete den här säsongen) av alla spelare i laget. Närmast bakom skulle jag placera Kobbie Mainoo men han missade för stor del av säsongen för att konkurrera på riktigt.

Elias Hallström: Har tänkt mycket fram och tillbaka. För mig finns det tre kandidater i form av Dalot, Fernandes och Mainoo. Jag säger ändå Dalot då han har varit bra ganska genomgående.

Vem var säsongens mest förbättrade spelare i United?

Axel Klöfwer: Kobbie Mainoo är det självklara svaret. Gick från ungdomslaget till att vara en given pjäs på Uniteds (och kanske Englands) mittfält.

Philip Gustavsson: Harry Maguire.

Peter A Lilja: Lätt, Maguire måste det bli!

David Grgic Levin: Flera kandidater i min mening. Maguire till viss del, även om man visste att han någonstans var kapabel att hålla hög nivå. Amad har tagit sjumilakliv jämfört med hans tidigare matcher i United, men det var först och främst flera år sedan och för det andra har vi väldigt lite att jämföra med. Alejandro Garnacho landar jag i, förra året var han inte bärande, i år är han det.

Mikael Österdahl: Jag blir lite överraskad när jag inser att det faktiskt finns några alternativ här. Jag tycker att Mainoo ska räknas som en ny spelare i det avseendet men jämför vi med de 87 minuter han gjorde förra säsongen är han givetvis den mest förbättrade. Mitt svar blir ändå Dalot igen! Alejandro Garnacho, Harry Maguire och Scott McTominay har också lyft sig.

Elias Hallström: Hänger väl ihop lite med föregående svar, så Dalot igen. Tycker han har tagit stora kliv den här säsongen, om än att han har en del kvar för att kallas världsklass.

Vilken spelare var säsongens besvikelse i United?

Axel Klöfwer: Marcus Rashford.

Philip Gustavsson: Jadon Sancho – av så många anledningar.

Peter A Lilja: Marcus Rashford borde man väl säga efter förra säsongens fina form. Men han har skarp konkurrens av Amrabat och Antony. Det blev revansch sent omsider för marockanen men Antony har inte gjort någon särskild glad denna säsong.

David Grgic Levin: Sten, sax, påse mellan Rashford och Casemiro. Men jag väljer ändå Casemiro. Rashford vet vi är benägen att ha djupa dalar och höga toppar. Casemiro trodde jag verkligen skulle hålla nivån han hade förra säsongen in i denna. Tji fick man.

Mikael Österdahl: Här är konkurrensen stenhård! Antony var sämst men Casemiro och Marcus Rashford var större besvikelser, då det fanns ingående förväntningar på dem. Allra största besvikelsen för mig var Rashford, Casemiros förfall kom mer väntat.

Elias Hallström: En dubbel utmärkelse till Rashford och Casemiro, med tanke på hur bra de var förra säsongen.

Vem var säsongens värvning i United?

Axel Klöfwer: Rasmus Höjlund kommer att bli riktigt bra.

Philip Gustavsson: André Onana. Det har stundtals varit riktigt svajigt, men sett över hela säsongen är han den som levererat mest.

Peter A Lilja: I brist på många goda alternativ får det bli Höjlund då.

David Grgic Levin: Får ändå lov att säga Höjlund, även om jag tycker att Onana och till och med Evans har varit bättre emellanåt. När han var stekhet kändes det som att han inte kunde göra något annat med bollen än mål. Även om han har haft iskalla perioder tycker jag han har visat hur otroligt bra han kan bli. Intern skytteligavinnare dessutom, vilket gick långt bortom mina förväntningar på hans första säsong.

Mikael Österdahl: Alla hans tavlor till trots så är det nog André Onana. I ligaspelet räddade han oss många gånger. Om tio år säger vi förhoppningsvis att Rasmus Højlund var en bättre värvning, men den här säsongen var Onana snäppet bättre.

Elias Hallström: I väldigt svag konkurrens säger jag Höjlund.

Tror du att någon ung spelare etablerar sig i a-laget nästa säsong?

Axel Klöfwer: Hoppas mest på Shea Lacey. Annars så är Ethan Wheatley en spännande forward.

Philip Gustavsson: Med tanke på att ten Hag pratade med honom efter FA-cupfinalens slutsignal på samma sätt som nederländaren pratade med Mainoo efter ligacupfinalen förra säsongen lägger jag mitt hopp till Toby Collyer.

Peter A Lilja: Nja, kan bli svårt för någon att slå igenom med flera inkommande spelare och högre konkurrens. Ethan Wheatley har nog potentialen men känns för tidigt att slå igenom.

David Grgic Levin: Tvivlar på att någon närmar sig ordinarie plats men hoppas och tror på mer speltid för Ethan Wheatley, Willy Kambwala och kanske en debut för Habeeb Ogunnye och Harry Amass.

Mikael Österdahl: Mainoo måste vi räkna som etablerad nu och då är det ont om alternativ. Jag ser inte riktigt att Willy Kambwala håller tillräckligt hög nivå och de bakom är lite för långt från a-laget ännu. Det är väl Amad, möjligen. Men kan vi verkligen räkna honom?

Elias Hallström: Ethan Wheatley kommer nog slussas in, men absolut inte etablera sig. Det känns överlag ganska tunnsått, steget från akademi till senior ska inte underskattas.

Kommer du sakna någon av de som har lämnat det senaste året?

Axel Klöfwer: Kommer att sakna lugnet som kommer med Raphael Varane i backlinjen.

Philip Gustavsson: Nej.

Peter A Lilja: Nja, Alvaro Fernandez känns visserligen som en spännande ytterback. Möjligen han då.

David Grgic Levin: Kommer sakna Varane lite ändå.

Mikael Österdahl: Jo, men nog sitter jag och saknar Fred lite. Och Phil Jones och David de Gea, förstås, även om jag inte skulle vilja ha dem i truppen. Sen saknar jag förstås spelaren Eric Bailly var en gång i tiden.

Elias Hallström: Nej, men lite tomt där bak utan Varane blir det säkert, beroende på vad som kommer in, eller inte kommer in.

Res med oss till Manchester!