Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Landslagskollen
Den stora landslagskollen och Englands EM-trupp

Välkommen till en landslagskoll av sällan skådad kaliber. Idag kommer vi behandla samtliga landskamper som spelats av Unitedspelare sedan början av juni, på både herr och damsidan. Utöver det redogör vi för Englands EM-trupp, där ett förvånansvärt avbräck går att syna.

Earps öppnar upp sig om skadan

Mary Earps gjorde sin femtionde landskamp mot Frankrike den 31 maj, men firandet blev kortvarigt då hon byttes ut efter bara 8 minuter. När Earps slog en passning hände det med något med höften, och enligt Earps på Instagram kommer skadan hålla henne borta från spel i “några veckor”.

Damerna som har representerat sina länder

Ett flertal av våra damspelare har representerat sina respektive länder sedan junis början. Här redogör vi för samtliga.

Toone satte milstolpe – och var enda Unitedspelaren

Ella Toone som gjort sin livs säsong har varit given för England den senaste tiden, och startade i returmötet mot Frankrike i EM-kvalet i förrgår, något hon även gjorde i första mötet. Sarina Wiegman valde dock att snäsa av resterande United-representanter som Millie Turner, Maya Le Tissier och Grace Clinton, som alla fick nöta bänk.

England tog revansch och vann med 2-1, efter mål av Russo och Stanway i första som gav England en 2-0 ledning i halvtid. Frankrike kvitterade genom en straffspark med en kvart kvar men det räckte inte till. Toone spelade näst intill hela matchen och byttes ut under tilläggstid. Med segern mot Frankrike har hon nu gjort femtio matcher för lejoninnorna.

Ladd och Evans genomled smärtsamt kryss

Två andra Uniteddamer som har spelat landskamp är Hayley Ladd och Gemma Evans, vars hemland Wales hade Ukraina på agendan i EM-kvalet i förrgår. Värt att notera är att 30-åriga Ladd, efter 93 landskamper, äntligen fick representera sitt hemland som kapten. Väldigt stort såklart för en av Wales genom tiderna största spelare på damsidan.

Ladd fick dock en uppförsbacke i sin första match som kapten. Ukraina spräckte nollan på Evans och hennes försvarskollegor efter en dryg halvtimme, och ledningen höll sig in i paus.

Kaptenstugget från Ladd verkar ha funkat in i andra, då Wales tar över initiativet och reducerar genom en straffspark. Bara tre minuter senare lyckas även Wales kvittera, och det verkade bli en dag att minnas för både Ladd och Evans. Men Ukraina gav sig inte och lyckades få in bollen med matchens sista spark, i tilläggstidens åttonde minut. Både Ladd och Evans fick förtroendet matchen igenom. Wales andramålis och tillika Unitedspelare Safia Middleton-Patel fick värma bänken.

Ett poäng fick det bli, och Wales ligger därmed tvåa i tabellen efter Kroatien med fyra matcher spelade.

Garcia hoppade in och frälste Spanien

Spanien har krossat motståndet i EM-kvalet, föga förvånande då Spanien tillhör världseliten bland damlandslagen. Bland annat inledde man kvalet med en 7-0 seger mot Belgien.

Men Danmark, som man bara en vecka tidigare vann mot med 2-0, bjöd upp till dans på tisdagskvällen. Uniteds enda spanjorska som fick plats i truppen, Lucia Garcia, hittade vi till en början på bänken.

Danskarna chockade Spanien och tog ledningen efter bara 4 minuter. Spanien kämpade på men fick inte ihop det alls i första. I halvtid behövde Spanien en förändring, och Lucia Garcia blev svaret.

Men precis som solsken kommer innan regn kan det också vara tvärtom. Danmark utökade sin ledning efter 72 minuter, och det såg becksvart ut för spanjorskorna. Men Danmark hann knappt fira innan det var reducerat, signerat Paredes. Paredes i sin tur hade knappt firat klart innan hon lirkade in bollen till en kvittering. 77 minuter, 2-2.

Men Garcia då? Jo, hon var stjärnan den här dagen. Garcia har gjort flertalet sena segermål för United, och nu gjorde hon det även för sitt land. Någon minut in i tilläggstiden tog Garcia en bra löpning in i straffområdet, tog emot bollen och avslutade kyligt för att slutföra en sagolik vändning. En klassisk “remontada”. Spanien fortsätter därmed sitt fläckfria facit i sin kvalgrupp, med fyra av fyra möjliga segrar.

Naalsund hjälpte Norge till kryss

Lisa Naalsund fick inleda på bänken för sitt Norge när Italien i EM-kvalet i förrgår. Tidigare Unitedspelare representerade även Norge från start, närmare bestämt Vilde Boe Risa och Maria Thorisdottir.

Det blev en trög start för norrbaggarna, då Italien lyckades få in bollen i nät efter bara sex minuter. 1-0 höll sig länge, och var även ställningen när Naalsund fick hoppa in i 63:e minuten. I slutet av matchen lyckades Norge få till en forcering, och de tidigare nämnda Risa och Thorisdottir kombinerade för kvitteringen efter 81 minuter. Viktigt kryss för Norge som kilar förbi Italien i tabellen på målskillnad.

Mardrömmen fortsätter för Mannion och Irland

Irland har haft ett mardrömskval, med inte en enda seger i bagaget innan tisdagens match mot Sverige på Friends Arena. Den dåliga sviten kunde inte brytas, utan Irland föll även denna gång tack vare ett sent mål av Magdalena Eriksson. Uniteds representant Aoife Mannion spelade alla 90 minuter. Irland ligger sist i sin grupp, med noll poäng och inga mål gjorda på fyra spelade matcher.

Riviere spelade nittio mot Mexiko

På andra sidan Atlanten möttes Kanada och Mexiko igår i den andra av två uppvärmningsmatcher inför sommar-OS. Medan den första, som spelades den 1 juni, slutade i vinst för kanadensarna tog Mexiko en liten revansch. Kanada öppnade målskyttet i första halvlek men Mexiko lyckades stänga uppvärmningsturnén genom att kvittera i andra. Slutresultatet skrivs 1-1. Riviere fortsätter få största möjliga förtroende i landslaget, och spelade alla nittio minuter.

Herrarnas landskamper

Eriksen sabbade för Sverige

Många utav er gissar jag var bänkade framför TV:n igår för att se vänskapsmatchen mellan Danmark och Sverige. Victor Lindelöf var sedvanligt kapten, och fick möta lagkamraterna Christian Eriksen och Rasmus Höjlund på andra sidan, som båda startade matchen.

Vi fick inte vänta två minuter ens innan besvikelsen visade sitt fula tryne, då Höjbjerg öppnade målskyttet för grannlandet med en assist signerad Christian Eriksen. Men sen kom jublet då Isak satte dit kvitteringen.

Alla tre spelade hela matchen, och Lindelöf fick mycket att handskas med, i synnerhet Christian Eriksen. Vår danska mittfältare gjorde en av sina bästa matcher på mycket länge och gjorde mos av det svenska mittfältet. Det hela kröntes med att han gjorde ett riktigt läckert segermål med bara fyra minuter kvar av ordinarie tid. På Parken, på samma arena fick Eriksen hjärtinfarkt för tre år sedan. Det är givetvis mycket större än en svensk förlust i en vänskapsmatch.

Pellistri gjorde 1+1 mot Mexiko

Uruguay spelade en uppvärmningsmatch inför Copa America mot Mexiko inatt. Resultatet blev en total överkörning, med en 4-0 seger av Uruguay. En av matchens stora stjärnor var Facundo Pellistri. Pellistri låg inte bara bakom 2-0 målet, utan gav även en målgivande passning till 4-0. Utöver Pellistri gjorde Darwin Nunez hattrick. Pellistri spelade hela matchen.

Mainoo och Shaw i truppen – men ingen Maguire

Englands EM-trupp bekräftades tidigare ikväll. Värt att notera är Kobbie Mainoo och förvånansvärt nog Luke Shaws medverkan. Också värt att notera är Harry Maguires avbräck. Maguire har varit något av en favorit hos Southgate och har figurerat flitigt i det engelska landslaget de senaste åren. Men enligt Maguire ska det inte vara en fråga om hans förmåga, utan hans skadebekymmer.

Maguire skriver på X:

Jag är förkrossad över att inte ha blivit utvald att spela för England i sommar. Trots mina största ansträngningar har jag inte kunnat överkomma en vadskada. Kanske ansträngde jag mig för mycket för att försöka klara av det. Jag är fullständigt förkrossad, helt enkelt. För mig är det den största tänkbara äran att representera England. Det betyder allt för mig. Om jag inte kan hjälpa laget som spelare, kommer jag stötta dem som en supporter – tillsammans med resten av landet. Gå och vinn, pojkar. Härnäst kommer jag återgå till Manchester Uniteds läkarteam för översyn för att kunna förbereda mig för nästa säsong.
Luke Shaw har ryktats ingå i landslagstruppen ett tag nu, vilket har förvånat många på grund av hans skadedrabbade säsong. Men enligt Shaw själv är han på bättringsvägen. Enligt Southgate själv har han tagit en “kalkylerad risk” med Luke Shaw, en risk han själv anser är “värd att ta”. Utöver det säger Southgate att Shaw har “gjort bra framsteg” och att han för tillfället tror att Shaw “kan vara inblandad redan i den andra gruppspelsmatchen”.

Res med oss till Manchester!