Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United i landslagen
Mål för Scott och bänk för Mainoo

Det är dags för landslagskoll. Något färre spelare än vad som kan ha förväntats på förhand, då Mainoo spenderade tiden på bänken och Shaw har fått bakslag i sin rehabilitering.

McTominay nätade i viktig skotsk poäng

Efter att ha inlett turneringen på trist manér genom att bli fullständigt krossade av hemmanationen Tyskland med 1-5, tog Skottland en viktig pinne i gårdagens match mot Schweiz.

Skottland inledde målskyttet efter bara 13 minuter då McTominay fick dit en känga som hittade in bakom Sommer, med mycket hjälp från Fabian Schär som styrde in bollen i eget nät. Målet registrerades till och med som ett självmål till en början, men har i efterhand justerats till ett legitimt mål för McTominay. Glädjen var dock kortvarig, då Shaqiri fick dit en riktig kanon i 26:e minuten. Matchen slutade därefter 1-1, men Skottland hade flera farliga forceringar i slutskedet, där bland annat McTominay var nära att få in ett segermål.

Skottland tar med det en viktig poäng, men ligger fortfarande efter Schweiz, som har fyra poäng, och hemmanationen Tyskland som vunnit båda sina matcher.

Dalot och Fernandes startade i rysare

Portugal går in i EM som en av de större favoriterna, men trots det blev det en rejäl rysare mot på förhand borträknade Tjeckien. Både Diogo Dalot och Bruno Fernandes startade matchen och i första halvlek fick portugiserna rå sig på ett samlat tjeckiskt försvar. Temat fortsatte i andra halvlek, men en av få bra anfall från Tjeckien resulterade i att Tjeckien spräckte nollan. Diogo Dalot byts ut strax efter.

Portugal blev tvungna att lägga i en till växel och Fernandes och company visade kvickt att de hade mer att ge. Bara sju minuter senare kvitterade Portugal genom ett självmål. Tjeckien visar därpå riktig glöd och slår bort allt portugiserna skickar fram och har tyglar på Ronaldo. Men en oväntad matchhjälte blev Francisco Conceicao. 21-åringen byttes in i 90:e minuten, och efter bara 2 minuter stod han för segermålet i sin mästerskapsdebut och blott tredje landskamp. Portugal inleder därmed väntat turneringen med 3 poäng, men vägen dit hade nog mer gupp än vad många trodde på förhand.

Bruno hade en bra match, med två nyckelpassningar och en stor chans skapad. Dalot å andra sidan hade det lite svårare i samarbetet med Bernardo Silva, istället skapades majoriteten av anfallen från vänsterkanten och Rafael Leao.

Mainoo värmde bänk – Shaw fortsatt skadad

I Englands match mot Danmark använde sig Gareth Southgate konstigt nog inte sin bästa mittfältare, utan Mainoo fick sitta på bänken under hela matchens gång. Harry Kane fick göra sitt första mål för turneringen, men ledningen förvandlades till kryss när Morten Hjulmand en kvart senare fick till en riktig kanon från utanför straffområdet. Stolpe in, och 1-1.

På den rödvita sidan fick både Eriksen och Höjlund starta än en gång, men båda blev utbytta. Höjlund efter 67 minuter, och Eriksen efter 82 minuter. Deras ersättare gav inte affekt utan första halvlekens mål höll i sig. Eriksen gjorde åter en bra match, var fortsatt målfarlig och säker i både duellspelet och passningsspelet. Höjlund däremot har fortsatt svårt att få det att lossna i fram, och var isolerad i en för Danmark chansfattig match.

Luke Shaw, som på förhand sades vara aktuell i matchen mot Danmark, har fortsatta skadeproblem. Shaw tränar med resten av truppen och fortsätter med sin rehabilitering. Southgate säger samtidigt att Shaws framsteg är “som väntat” och att Shaw inte deltog i tisdagens träning då han vissa dagar “behöver göra mer än resten av laget” och vissa dagar behöver ägnas åt återhämtning.

Mer om Southgates uttalande går att läsa här.

Res med oss till Manchester!