Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Manchester Uniteds förstaårsjuniorer 2024/25
Ibragimov, Mantato och åtta andra hoppfulla

Manchester United har nu officiellt bekräftat årets kull av förstaårsjuniorer, eller first-year scholars som de kallas i England. Det rör sig om tio spelare som flyttas upp från klubbens U16-lag till klubbens Professional Development Phase Group. Innan säsongen drar igång är det troligt att klubben adderar några förstaårsjuniorer utifrån.

Förstaårsjuniorerna räknas som U17-spelare i England, vilket betyder att de ska vara födda mellan den 1 september 2007 och den 31 augusti 2008.

Nio av tio spelare i den uppflyttade gruppen har redan debuterat i juniorlaget.

Ytterligare en spelare, Siem Eyob-Abraha, fick juniorlagsdebutera som schoolboy den gångna säsongen. Han erbjöds emellertid inget scholarkontrakt av klubben. Av allt att döma kommer Eyob-Abraha fortsätta karriären i Sheffield United.

Målvakter

Cameron Byrne-Hughes gjorde ett inhopp i juniorlaget förra säsongen. Det var notabelt, då målvakten fick hoppa in som utespelare. Var oanvänd avbytare vid nio tillfällen.

Frederick Heath satt på bänken i juniorlaget vid ett tillfälle i augusti. Det är enda gången som han varit involverad i juniorlagets matchtrupp.

Försvarare

Daniel Armer har redan fått testa spel i Uniteds U21. Det gjorde han mot Derby i mars. Debuten i juniorlaget avklarade han redan i februari 2023, så han ligger onekligen långt fram i utvecklingen. Mittbacken startade två matcher i juniorlaget förra säsongen.

Godwill Kukonki fick juniorlagsdebutera i september förra året, då han spelade nästan hela matchen i en seger mot Nottingham. Gjorde sedan ett inhopp ett par veckor därefter men sågs därefter i matchtruppen först i slutet av säsongen. Framstår som en av de största talangerna i den här gruppen.

Dante Plunkett värvades till United från Aston Villa i februari. Fick debutera i juniorlaget i slutet av april. (Enligt internet är Plunkett född i oktober 2009. Det kan vi slå fast är fel, då han i så fall skulle vara U15-spelare den kommande säsongen. Du måste, enligt Premier Leagues regler, vara U17-spelare eller äldre för att få spela på ett scholarkontrakt.)

Albert Mills gjorde en match från start och ett inhopp i juniorlaget i slutet av den gångna säsongen.

Mittfältare

James Bailey debuterade i juniorlaget redan som U15-spelare. Därav kan det tänkas att han hade hoppats på mer än två inhopp den gångna säsongen.

Jim Thwaites var frekvent inhoppare i juniorlaget den gångna säsongen (åtta inhopp, en match från start). Han fick dessutom testa spel i U21 vid ett par tillfällen. Hans fullträff mot Derby i februari utsågs till säsongens mål i juniorlaget. Thwaites gjorde även säsongens mål i Uniteds U16. Notabelt är den högerfotade teknikern gjorde båda de målen med vänsterfoten.

Anfallare

Amir Ibragimov har länge ansetts vara en av de absolut största talangerna i Uniteds akademi. Debuterade i juniorlaget redan hösten 2022. Tyvärr missade han större delen av förra säsongen på grund av skada. Därmed blev det bara fyra inhopp under säsongen. Notabelt dock att två av inhoppen kom i U21.

Bendito Mantato (toppbilden) presenterade sig på allvar när han i mars stänkte in fyra mål i en 5-2-seger mot Blackburn. Han gjorde fyra matcher i juniorlaget redan som U15-spelare och förra säsongen gjorde han sex mål och två assists på tio matcher. Debut i U21 blev det också och han har även varit uppe och tränat med a-laget. Enligt rykten försökte åtskilliga storklubbar locka till sig honom, innan han valde att acceptera Uniteds erbjudande (som inkluderar ett löfte om proffskontrakt).

Ligger långt fram i sin fysiska utveckling och det skulle inte förvåna ifall han tämligen omgående blir ett frekvent inslag i U21. Har i juniorlaget mestadels spelat vänsterback men av allt att döma har han sin framtid som anfallare. Det var när han flyttade upp i anfallet – i januari, då han slog till med ett mål och två assists mot Leeds – som poängen började trilla in.

Ytterligare någon att vänta

Gruppen förstaårsjuniorer som nu har presenterats är inte komplett. De senaste åren har United som regel haft 12-14 förstaårsjuniorer, så att United hämtar in minst ett par spelare från andra klubbar kan vi utgå ifrån.

En av dessa är av allt att döma James Overy, som spelade för Perth Glory innan hans familj förra året flyttade till England. Sedan flytten till England har Overy spelat seniorfotboll för Newton Abbot Spurs (i South West Peninsula League, tioendedivisionen).

Res med oss till Manchester!