Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

United vann Milk Cup

Manchester Uniteds juniorer säkrade ikväll segern i 2013 års Milk Cup, den traditionsrika nordirländska ungdomscupen. I finalen besegrade United hemmahoppet County Tyrone med 1-0 sedan Oliver McBurnie, inlånad från West Brom, gjort matchens enda mål på övertid.

Manchester United – Cherry Orchard 3-1

Uniteds mål: McBurnie (11, 16), Riley (14)
United: J Pereira; Reid (Dick 62), Tuanzebe, Borthwick-Jackson, Thompson; Riley (Scott 62), Willock (Rashford 45), A Pereira, Mitchell; Croskery (McTominay 45), McBurnie (Nicholas 55)

Manchester United – County Tyrone 1-0

Uniteds mål: McBurnie (70)
United: J Pereira; Reid, Tuanzebe, Borthwick-Jackson, Thompson; Riley (Rashford 46), Willock, A Pereira, Mitchell; Croskery, McBurnie


Matcherna i Milk Cup spelas i 2×35 minuter.

Vi uppdaterade senast från Milk Cup då det stod klart att United var klara för semifinal. Därav börjar vi här med att rapportera om Uniteds semifinalseger mot irländska Cherry Orchard.

Semifinalen skulle visa sig bli en enkel resa för United. Redan i den elfte matchminuten gav McBurnie United ledningen efter fint samarbete med Andreas Pereira. Pereira och McBurnie var involverade på nytt fem minuter senare då McBurnie fick öppet mål efter Pereiras inlägg. Då hade Joe Riley smitit emellan med ett mål sedan Orchards målvakt räddat fint på Demetri Mitchells skott och sedan slagit undan bollen framför McBurnie men alltså inte bättre än att bollen hamnade hos Riley. Därmed stod det alltså 3-0 redan efter 16 minuter och resten av matchen blev en formalitet, även om Orchard reducerade i slutskedet.

I finalen ställdes United mot County Tyrone, som tagit sig till final som första nordirländska Countylag (kan väl jämföras med ett svenskt länslag) någonsin. Tyrone skapade historia redan förra året då man besegrade United med 2-0 och därmed blev första nordirländska lag i cupens historia att besegra United.

Årets final, som vi faktiskt fick kunde se efter att ha trixat lite med de regionala restriktionerna, blev en historia med spel mot ett mål. Tyrone kämpade och kämpade, föga överraskande med några varningar som följd, mot ett tekniskt överlägset United. United hade dock förtvivlat svårt att göra mål.

McBurnie hade chanser. Pereira sköt i stolpen. Målvakten i Tyrone räddade gång på gång. I matchens slutskede fick United en hörna och Cameron Borthwick-Jackson trodde inte sina ögon när målvakten gjorde en fenomenal räddning.

På den efterföljande hörnan skulle dock United göra matchens enda mål. McBurnie nådde högst på Pereiras hörna och nickade via ribban bollen in i mål. Om det var någon tveksamhet kring att bollen var över mållinjen så såg Ruairi Croskery till att dunka in returen i mål.

Tyrone skulle faktiskt få en chans att kvittera och borde ha fått en straff då anfallaren kolliderade med målvakten Joel Castro Pereira som var lite övermodig (målvakten Joel Castro Pereira och mittfältaren Andreas Pereira är inte släkt). Domaren valde dock att döma frispark till United som vann matchen och turneringen.

Segern firades, som traditionen bjuder, med mjölksprutande och klassiska glädjescener. Andreas Pereira utsågs till turneringens bästa spelare. Enligt uppgift fick Pereira följa med till Nordirland för att United ville ge honom en chans att agera ledare på planen, egentligen är han kanske på en högre nivå än sina lagkamrater.

United kom till spel med ett ungt lag i årets turnering, där många av spelarna alltjämt är skolpojkar och inte akademispelare. Notabelt är att United startade alla fem matcherna i turneringen med samma tio utespelare, endast på målvaktspositionen gjorde tränaren Paul McGuinness förändringar. Oliver McBurnie, inlånad från Bradford gjorde en fin turnering med fem mål och det är väl inte otroligt att en permanent övergång till United kan bli aktuell.

“Det var fantastiskt för dem att få vinna turneringen och de följer i fotspåren från några bra spelare,” sa Uniteds tränare McGuinness efter segern.

“Vi spelade bara mot amatörlag, snarare än de professionella lagen, så man måste vara realistisk då det är svårt att bedöma hur bra de är men de har haft en fantastisk tid och klaffat riktigt bra. Tyrone gjorde det svårt och deras målvakt var enastående, han gjorde tre eller fyra fantastiska räddningar.

“Vad gäller Oliver McBurnie tror jag att det vi kommer att göra är att hylla Bradford för att de lånade ut honom till oss. Han har haft kul den här veckan och kommer att återvända dit som en bättre spelare så det är fantastiskt för alla.”

Höjdpunkter från turneringen tillhandahålls av BBC Northern Ireland. Här följer länkar till höjdpunkter från Uniteds matcher:

I relaterade nyheter har Cameron Borthwick-Jackson och Demetri Mitchell blivit uttagna till det engelska U17-landslag som ska spela FA International Tournament i slutet av augusti och början på november.


Källor: Manutd.com, BBC Northern Ireland