Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Deadline day: Cole och Tunnicliffe sålda, nio spelare utlånade

Det blev inga nyförvärv för United på transfer deadline day men det var ändå en hektisk dag. I tillägg till Fabio och Zaha går till Cardiff så gjorde United ytterligare elva affärer, nio spelare försvann på lån medan Larnell Cole och Ryan Tunnicliffe lämnade permanent för Fulham.

Januarifönstret 2014

Nyförvärv:

 • Juan Mata (Chelsea)

Förluster:

 • Larnell Cole (Fulham)
 • Fabio da Silva (Cardiff)
 • Ryan Tunnicliffe (Fulham)

Utlånade:

 • Anderson (Fiorentina)
 • Jack Barmby (Hartlepool, en månad)
 • Tyler Blackett (Birmingham)
 • Sam Byrne (Carlisle)
 • Charni Ekangamene (Carlisle)
 • Sam Johnstone (Doncaster, fyra veckor)
 • Will Keane (QPR)
 • Tom Lawrence (Yeovil, tre månader)
 • Federico Macheda (Birmingham)
 • Jack Rudge (Torquay)*
 • Tom Thorpe (Birmingham)
 • Wilfried Zaha (Cardiff)

Också utlånade:

 • Bebe (Paços de Ferreira)
 • Angelo Henriquez (Real Zaragoza)
 • Nick Powell (Wigan)
 • Marnick Vermijl (NEC Nijmegen)

Där inte annat anges gäller lånen för återstoden av säsongen.
* Inte officiellt bekräftat.

Det var precis innan transferfönstret stängde som Larnell Cole och Ryan Tunnicliffe blev klara för Fulham. Båda spelarna har skrivit på kontrakt som sträcker sig till 2017 med optioner för ytterligare ett år. Övergångssummorna är inte bekräftade.

I Fulham återförenas Cole och Tunnicliffe med Rene Meulensteen, som ju var verksam i United i många år innan han valde att lämna klubben då han inte var nöjd med de arbetsuppgifter som han erbjöds av David Moyes. Meulensteen var väldigt aktiv innan fönstret stängde. Vi noterar att den förre Unitedanfallaren Dimitar Berbatov blir utlånad till Monaco. Vi noterar också att Fulham värvar Konstantinos Mitroglou – Olympiacos bästa målskytt och förmodligen också bästa spelare, något som borde gynna Uniteds chanser att gå till kvartsfinal i Champions League.

”Jag har känt Rene sedan jag var nio,” berättade Tunnicliffe. ”Jag är här nu och glad att skriva på.

”Jag vill spela på den högsta nivå som jag kan och, för mig, är det Premier League, eftersom det är den bästa ligan i världen. Jag vill spela så många matcher som jag kan och förbättra mig som spelare då jag är ung. Vi får se vart vi går därifrån.”

Att Ryan Tunnicliffe nu går till Fulham innebär att hans lån till Ipswich avslutas i förtid. Tunnicliffe är 21 år gammal och utsågs till årets unga spelare i United 2011. Samma år var han med i det Unitedlag som vann FA Youth Cup. Mittfältaren Tunnicliffe har dock inte varit nära regelbunden speltid i United. Totalt fick han nöja sig med två inhopp i ligacupen, båda under förra säsongen.

Även om hans talang inte räcker till i en klubb som Manchester United torde Tunnicliffe ha en hygglig karriär framför sig. Det återstår att se om han lyckas etablera sig i Premier League. Förutom Ipswich så har tidigare varit utlånad till Peterborough och Barnsley.

Manchestersonen Larnell Cole var liksom Tunnicliffe en del av det Unitedlag som vann FA Youth Cup 2011. Han fyller 21 år i mars och när han lämnar United för Fulham blir det första gången han representerar en annan klubb än United.

Cole är talangfull och det är en smula överraskande att han försvinner permanent utan att först få chansen att visa upp sig på lån. Den enda a-lagserfarenhet han har är i form av ett kortare inhopp i ligacupen då United besegrade Leeds 2011. I tillägg till det har han suttit på bänken i några a-lagsmatcher. I somras sa Moyes att Cole förmodligen hade varit en del av Uniteds försäsongstrupp om han inte hade varit upptagen med spel för det engelska U20-landslaget. Måhända är det hans ringa fysik som gör att han inte anses räcka till för United.

Will Keane till QPR

Anfallaren Will Keane har skrivit på för Queens Park Rangers. Avtalet gäller resten av säsongen. QPR ligger bra till för avancemang till Premier League och detta får ses som en bra chans för Keane. Enda nackdelen är att konkurrensen i QPR blir hård.

Keane, som också var med i laget som vann FA Youth Cup 2011, missade hela säsongen 2012/13 på grund av en knäskada. Den här säsongen har han gjort comeback och han har gjort fyra mål på nio matcher för U21-laget. Han har dessutom hunnit med ett låneuppehåll i Wigan (fyra matcher). Han debuterade i United med ett inhopp mot Blackburn på nyårsafton 2011, någon ytterligare chans i a-laget har han dock inte fått.

Wills tvillingbror Michael blev något överraskande kvar i United när transferfönstret stängde.

Johnstone till Doncaster

Uniteds fjärdemålvakt Sam Johnstone, som nyligen förlängde sitt kontrakt med United, blir utlånad till Championshiplaget Doncaster i fyra veckor. Johnstone var också med och vann FA Youth Cup 2011. Doncaster blir Johnstones sjätte klubb (United inkluderat), då han tidigare har varit utlånad till Oldham, Scunthorpe, Walsall och Yeovil. Johnstone väntar fortfarande på att få debutera för Uniteds a-lag, närmare än avbytarbänken och försäsongsmatcher har han ännu inte kommit.

Blackett, Macheda och Thorpe till Birmingham

Birminghams manager Lee Clark tycks gilla United. Tidigare under säsongen hade han Jesse Lingard på lån och nu hämtar han Tyler Blackett, Federico Macheda och Tom Thorpe för resten av säsongen. Birmingham kämpar för närvarande på den undre halvan i Championship.

Federico Macheda minns vi alla som supertalangen som hoppade in mot Aston Villa och blev hjälte när United tog ett stort steg mot ligatiteln 2009. Han har fått ett antal chanser i Uniteds a-lag efter det, totalt står han på 36 matcher (varav 15 från start) och 5 mål för United. Det kommer med all sannolikhet att bli hans slutsiffror i United då hans kontrakt löper ut i sommar och inget tyder på att han ska få förlängt avtal. Hans sista insats för United blev den mållösa U21-matchen mot Middlesbrough den 20 januari. Han har tidigare varit utlånad till Sampdoria, QPR, Stuttgart och Doncaster.

Tyler Blackett är ännu en i raden av FA Youth Cup-vinnare från 2011. Vänsterbacken står nu inför sitt andra låneuppehåll, då han tidigare under säsongen spelade för Blackpool. Han har ännu inte debuterat för Uniteds a-lag men han var med på försäsongsturnén 2012.

Tom Thorpe står, vilket får ses som överraskande, inför sitt första låneuppehåll. Thorpe, som primärt spelar mittback, var kapten för laget som vann FA Youth Cup 2011. Han har ännu inte debuterat i a-laget men han satt på bänken i ligacupmatchen mot Leeds 2011. Han har inte varit med på någon försäsongsturné. Thorpe har gjort hela 69 matcher för Uniteds reserv- och U21-lag.

Lawrence till Yeovil

Uniteds walesiska anfallare Tom Lawrence har skrivit på för tre månader med Yeovil, som ligger sist i Championship. Lawrence har precis avslutat ett lån till Carlisle, där han gjorde tre mål på elva matcher. I United har han ännu inte varit i närheten av a-laget. Han har gjort 6 mål på 29 matcher (de flesta som inhoppare) för U21-laget.

Byrne och Ekangamene till Carlisle

Carlisle, som slåss på undre halvan i League One, tappar förvisso Tom Lawrence men får förstärkning i form av Sam Byrne och Charni Ekangamene som båda har skrivit på för resten av säsongen.

Den belgiska mittfältaren Charni Ekangamene har varit ordinarie i Uniteds U21-lag. Han fyller snart 20 år och står nu inför sitt första låneuppehåll.

Första lånet blir det också för Sam Byrne, som ännu inte ens har gjort debut för Uniteds U21-lag. Byrne är för gammal för spel med U18-laget och har därför endast fått speltid i Uefa Youth League den här säsongen.

Rudge till Torquay

Mittfältaren Jack Rudge blir utlånad till Torquay, som ligger på nedflyttningsplats i League Two. Rudge är i samma sits som Byrne, för gammal för U18-laget och inte tillräckligt bra för U21-laget. Den här säsongen har han endast fått speltid i träningsmatcher.

Rudge lån är ännu inte officiellt bekräftat men det torde bara röra sig om en formalitet. Det är oklart om lånet gäller resten av säsongen eller om det är ett kortare lån.

United har 16 spelare utlånade

Med affärerna för januari avslutade kan konstateras att United för närvarande har hela 16 spelare utlånade (Rudge inkluderad). United hade ju sedan tidigare ett antal spelare utlånade. Det förefaller spontant vara väldigt många, även om det i några fall – Anderson, Bebe, Macheda – bara är ett steg på vägen till en permanent flytt.

Givet att spelarna får speltid är det förstås en positiv erfarenhet med möjligheten att få spela a-lagsfotboll. Samtidigt är det svårt att inte se detta som ett misslyckande för U21-serien. En av anledningarna till att den gamla reservlagsserien skrotades var ju att skapa bättre förutsättningar för tävlingsfotboll för talangfulla spelare som ännu inte var redo för a-lagsspel.

Transferfönstret har förvisso stängt nu men det finns fortfarande möjlighet för Uniteds ungdomsspelare att bli utlånade på kortare avtal.

Muss önskar samtliga spelare lycka till.


Källor: Manutd.com, Fulhamfc.com, Skysports.com, Torquayheraldexpress.co.uk, Wikipedia