Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Fabio och Zaha (lån) klara för Cardiff

Ole Gunnar Solskjaer hämtar två av Uniteds spelare till sitt Cardiff City. Det handlar föga överraskande om Fabio da Silva och Wilfried Zaha. För Fabio handlar det om en permanent flytt medan Zaha lämnar United på lån för återstoden av säsongen.

Fabio da Silva

Född: 1990-07-09 i Petrópolis, Rio de Janeiro (Brasilien)
Längd/vikt: 172 cm/69 kg
Position: Ytterback
Till United: 2008-07-09, från Fluminense (övergångssumman obekräftad)
Lämnade United: 2014-01-31, för Cardiff City (övergångssumman obekräftat)
Karriär: Fluminense (2005-2008, 0 matcher/0 mål), Manchester United (2008-2014, 56 matcher/3 mål), Crystal Palace (lån, 2012-2013, 23 matcher/1 mål)
Landskamper/mål: 2/0

”Jag är väldigt ivrig att bli en del av det här och jag ser fram emot att hjälpa Cardiff. Jag var på Old Trafford i tisdags och höll på Cardiff men hoppades också att min bror skulle göra det bra, förstås,” berättade Fabio.

”Jag vet att det här är den rätta flytten för mig. Jag pratade massor med managern om att komma in och jag vet att jag kan hjälpa oss att klättra i tabellen.”

Ole Gunnar Solskjaer bekräftade affären redan efter Uniteds match mot Cardiff i tisdags men formaliteterna klarades alltså av först idag. Solskjaer berättade också följande gulliga historia:

”Rafael kom till mig efter matchen och bad mig ta hand om hans storebror Fabio. Tydligen var föddes Rafa några minuter senare.”

Fabio da Silva kom till Manchester United tillsammans med sin bror, Rafael, från Fluminense sommaren 2008. Då ansågs Fabio vara den större talangen men det blev Rafael som lyckades bäst i United. Kanske var det de många skadorna som förstörde för Fabio.

Totalt gjorde Fabio 56 matcher (varav 37 från start) och 3 mål för United. Hans bästa säsong var utan tvekan säsongen 2010/11 då han mot slutet av säsongen spelade till sig en ordinarie plats. Han spelade tillräcklig många matcher för att få ta emot medalj då United vann ligan. Fabio tog också plats i Uniteds startelva i Champions League-finalen mot Barcelona 2011.

Då trodde man möjligen att det skulle lossna för Fabio men så blev det inte. Förra säsongen spenderade han i QPR på lån och där gjorde han hyfsat ifrån sig. Under David Moyes ledning har Fabio fått ytterst sparsamt med speltid.

Fabios sista insats för United kommer vi att minnas, då han blev utvisad mot Swansea efter en vansinnestackling. En annan insats vi minns från Fabio är då han gjorde ett av målen när United besegrade Arsenal med 2-0 i FA-cupen 2011. I den matchen spelade både Fabio och Rafael som yttermittfältare, på ett mittfält som kompletterades av John O’Shea och Darron Gibson.

I Cardiff återförenas Fabio med Solskjaer. Solskjaer var ju som bekant reservlagstränare i United under åren 2008 till 2011. Det har inte offentliggjorts hur mycket Cardiff betalar för Fabio men då hans kontrakt med United skulle ha gått ut i sommar torde det röra sig om små pengar.

Zaha utlånad

Wilfried Zaha

Född: 1992-11-10 i Elfenbenskusten
Nationalitet: Engelsk
Längd/vikt: 180 cm/66 kg
Position: Ytter
Till United: 2013-07-01 (övergången annonserades 2013-01-25), från Crystal Palace (15 miljoner pund)
Karriär: Crystal Palace (2009-2013, 143 matcher/18 mål), Manchester United (2013-, 4 matcher/0 mål), Cardiff City (lån, 2014)
Landskamper/mål: 2/0

”Jag sa i början av säsongen att om jag kunde ge Wilf matcher så skulle jag behålla honom. Men om jag inte kunde det så skulle jag ge honom några matcher på lån,” sa David Moyes på fredagens presskonferens.

”Det var några klubbar som ville ha honom på lån men i slutändan kände vi att Cardiff var det rätta valet för honom. Förhoppningsvis kommer han åka iväg och få de matcherna, visa vad han kan göra i Premier League och vara redo att komma tillbaka till oss i slutet på säsongen.

”Han har en stor potential. Han gjorde det enastående bra i Crystal Palace och det är därför som klubben köpte honom. Pojken behöver fortsätta utvecklas. Om han kan få de matcherna i Cardiff så kan vi titta på honom i Premier League och se exakt var han är.

”Jag kunde inte ge honom det i början på säsongen och under den period jag har varit här så vi kommer att titta på honom nu och se vad han kan göra.”

Wilfried Zaha går alltså till Cardiff på lån under återstoden av säsongen. En bra chans för Zaha att få speltid i Premier League och förhoppningsvis kan han med den erfarenheten återvända till United i sommar och utmana om speltid nästa säsong.

”Jag har bara varit här i en dag eller så, men jag har fått chansen att lära känna platsen lite grann och träffa folk på träningsanläggningen. Det är fantastiskt att vara här,” sa Zaha.

”Jag tror att jag kommer att kunna bidra med något till laget. Jag har inte sett så mycket av Cardiff City den här säsongen, men det jag har sett har visat mig att vi är kapabla att spela bra fotboll.”

Zaha har bara fått speltid i fyra matcher den här säsongen. Två inhopp i Premier League, en start i ligacupen och så startade han i Community Shield. Unitedkarriären hade annars börjat bra för Zaha, som var en av Uniteds bästa spelare under försäsongen. När han dessutom fick starta i Community Shield och sedan satt på bänken i första ligamatchen mot Swansea såg det ljust ut för honom. Därefter hamnade han dock utanför truppen. Efter några sporadiska platser på avbytarbänken fick han nästa chans först i ligacupmatchen mot Norwich i slutet på oktober.

Det är oklart varför han har fått så begränsat med speltid. Moyes ord om att han inte har kunnat ge Zaha speltid känns märkliga då ytterspelet i United har varit långt ifrån fantastiskt. Samtidigt vet vi ju inte hur det ser ut på träningarna och vi ska komma ihåg att Zaha var Sir Alex Fergusons värvning.

Muss önskar båda spelarna lycka till!


Källor: Manutd.com, Cardiffcityfc.co.uk