Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Vi är inte underdog, vi är Manchester United

David Moyes tog med sig Ryan Giggs på presskonferensen inför tisdagens match mot Bayern München och walesaren vägrar gå med på att United skulle vara slagna på förhand. Dessutom några ord från Bayerns presskonferens.

Bayern München är storfavoriter inför morgondagens match och en Unitedseger ger mer än sju gånger pengarna hos många bookmakers. Det förefaller vara otroligt att oddsen någonsin har varit högre på en Unitedseger på Old Trafford.

”Vi ser oss inte som underdogs, vi ser oss som Manchester United, som spelar på hemmaplan,” sa Ryan Giggs på måndagens presskonferens. ”Bayern är ett fantastiskt lag, de är de regerande mästarna och Pep Guardiola har tagit över och adderat några nya spelare.

”De är ett väldigt starkt lag, favoriter i de flestas ögon. Men vi är Manchester United, och på Old Trafford, vi har haft så många fantastiska kvällar.

”Det kommer att bli tufft. Men det är det alltid i kvartsfinalen i Champions League. Vi ser fram emot det.”

För United är Champions League den sista chansen att rädda en bedrövlig säsong. Är det möjligt för United att vinna Champions League?

”Givetvis är det möjligt. Du behöver spela bra, få den där lilla turen som vi antagligen inte hade förra året. Vi spelade bra tills Nani blev utvisad. Även Arsenal mot Bayern, i den senaste omgången, de spelade bra till en utvisning, så du behöver lite tur.

”Att bli kritiserad kommer med jobbet som en Unitedspelare. Du förlorar en match, du blir kritiserad. Det handlar inte om att visa att folk har fel, bara om att göra ditt bästa.”

Den senaste tiden har det, mer och mer frekvent, spekulerats i att Giggs och managern David Moyes inte kommer överens. Därför var det aningen överraskande att Moyes valde att ta med sig just Giggs till presskonferensen. Huruvida det betyder att Giggs kommer att få speltid imorgon återstår att se. Giggs har bara startat tre matcher under 2014 och under februari och mars spelade han bara 100 minuter totalt, men han spelade som bekant i segermatchen mot Olympiacos.

På dagens presskonferens förnekade förstås paret att det finns några problem dem emellan och Moyes skojade om att han nu gör yoga tillsammans med Giggs.

”Relationen är bra,” kommenterade Giggs. ”Givetvis vill du som spelare spela hela tiden och jag har fått veta under de senaste fem eller sex åren att man inte kommer att spela varje match.

”Normalt spelar jag varannan eller var tredje vecka för att få ut det bästa av mig. Den senaste matchen [mot Olympiacos] var antagligen min första på sju veckor, men man går inte runt och är sur, man måste vara redo att göra sitt bästa för laget. Men det finns inget problem med managern. Jag vet inte vart det har kommit ifrån.”

Giggs var förstås med då United besegrade Bayern München i den fantastiska finalen 1999. Vad är skillnaderna nu?

”Spelarna – bortsett från mig själv, givetvis! Det här är två enorma klubbar med två fantastiska historier, två lag som har spelat fotboll på rätt sätt. Men vi kommer inte att använda 1999 som inspiration. Några av grabbarna kommer antagligen inte ens ihåg det.”

Så, är det här den sista säsongen för Giggs?

”Jag försöker att trivas den här säsongen och i slutet kommer jag att överväga och se vad jag vill göra. Jag trivs med min fotboll, lika mycket som någonsin. Jag känner mig i form men jag kommer att fatta ett beslut i slutet på säsongen.”

Moyes: Vi har defensiva problem

Där ligaspelet emellanåt har varit bedrövligt har det gått mycket bättre för United i Champions League (undantaget bortamatchen mot Olympiacos).

”Det har varit en väldigt bra turnering för oss hittills i min korta tid här,” sa David Moyes ”Jag kom in i det väldigt oerfaren i Champions League men vi har gjort det bra och nu har vi det slutgiltiga testet mot Bayern München.

”Jag tycker att pressen är jämnt balanserad eftersom vi vill vinna matchen lika mycket som de vill. Vi går in i matchen med vetskapen att vi, på vår dag, är lika bra som alla andra lag. Vi måste visa det oftare men jag har en stor tro på spelarna.

”Jag får känslan att alla spelarna vill spela. På träning antyder deras attityd att de alla vill spela i de stora matcherna. Under åren är det vad de alla har velat göra.”

United har dock stora skadeproblem inför matchen, framför allt defensivt. Rafael da Silva utgick skadad i lördagens segermatch mot Aston Villa och stod över dagens träning. Jonny Evans och Chris Smalling kunde dock delta på träningen och kan kanske bli aktuella för spel imorgon. Patrice Evra missar definitivt matchen då han är avstängd och Antonio Valencia, som hade varit ett alternativ istället för Rafael, riskerar att missa matchen.

”Vi har defensiva problem, utan tvekan. Men jag kommer inte att ge ut mitt lag idag, definitivt inte till Bayern eller till er heller. Som alla är väl medvetna om kommer vi att vara tvingade att göra en eller två ändringar.”

Shinji Kagawa var riktigt bra i matchen mot Villa och då han blev utbytt tidigt tolkade många det som att han vilades inför morgondagens match.

”Shinji är en väldigt viktig spelare för oss. Vi gillar honom mycket och han ger oss något annorlunda. Han är definitivt med i våra tankar för morgondagens match.”

Moyes lovade emellertid att Kagawa skulle vara involverad i segermatchen mot Olympiacos men då blev japanen kvar på bänken hela matchen, så vi får väl se hur det blir med det.

”Det är en självklar sak att säga men det är en cupmatch om två möten och vi måste säkerställa att båda matcherna är viktiga. Vi är uppmärksamma på att vi vill åka till Tyskland med varje möjlighet att gå vidare, så det finns alltid lite försiktighet i det första mötet. Men vi skulle älska att åka till Tyskland med en seger i ryggen eftersom det skulle ge oss en bra chans.

”Bayern var ett väldigt bra lag förra året och vann Champions League. De hade ett bra lag och har tittat på att addera till det igen den här säsongen. De har en ny manager och vi gratulerar dem till att ha vunnit Bundesliga.

”De är antagligen det lag som flest människor har tittat på den senaste tiden men vi måste få ett bra resultat att ta till Tyskland och vi ska försöka göra det.”

Schweinsteiger: Tänker på Sir Alex, Old Trafford och 1999

Vi gillar ju att prata om den där fantastiska finalen 1999. Men det är inte bara Manchester United som minns den dagen.

”Mina första tankar är på Sir Alex och Old Trafford och finalen 1999,” sa Bayerns mittfältare Bastian Schweinsteiger. ”Jag ser fram emot Old Trafford, det är speciellt här. Hela klubben är glada att vara här, antingen för att titta eller spela.

”Givetvis borde United vara ett av de fyra bästa lagen i England hela tiden. Jag är säker på att de kommer att ge allt och, om de besegrar de regerande mästarna, kommer de att vara i semifinal och vara en av favoriterna. De kommer att ge sitt allt och kommer att ha deras fans bakom dem, så vi måste vara redo. Vi har massor av respekt för United.

”Vi förlorade med 3-2 förra gången vi var här [men gick vidare på bortamål], så jag skulle vilja spela här och vinna. Under de första 25 minuterna var vi under en enorm press med deras fans bakom dem. Om vi gör en bra prestation är jag emellertid hoppfull på ett bra resultat.”

Guardiola: Vi ska försöka

Pep Guardiola tog över Bayern München inför den här säsongen och har lyckats med konststycket att göra ett redan fantastiskt lag ännu bättre. Vissa spekulationer säger att han blev erbjuden jobbet som Unitedmanager innan han skrev på för Bayern.

”[Sir Alex] bjöd mig till en superrestaurang [i New York] och vi spenderade en väldigt bra tid tillsammans. Min engelska är inte så bra och Sir Alex pratade snabbt, så ibland har jag problem att förstås honom.

”Det är kanske därför jag inte förstod och jag fick ett erbjudande eller inte! Nej, det var en väldigt vänskaplig middag, han var väldigt snäll mot mig. Han pratar alltid med mig som en tränare och vi spenderade en väldigt bra tid tillsammans.”

Guardiola förnekade också att det skulle vara aktuellt att Toni Kroos, som ryktats till United, ska lämna Bayern i sommar. Han betonade dock att han är tränare och inte manager och därmed inte är den som bestämmer i frågan.

Annars pratade Guardiola förstås gott om United även om han tvingades medge att Bayern är favoriter.

”Vi är uppe mot Manchester United och de är en av de viktigaste klubbarna i världen, oberoende av deras nuvarande situation. Titta bara tillbaka på de senaste tio till femton åren under Sir Alex. De har fortfarande väldigt bra spelare Det är en stor ära för mig att vara här i Manchester, senaste gången för omkring 20 år sedan [i gruppspelet 1994, då Guardiola, som spelare, och Barcelona spelade 2-2 på Old Trafford, red. anm.]. Jag hoppas att vi kan stå för en bra prestation.

”Det är åtta lag i kvartsfinalerna och varenda en av de åtta tränarna, för att inte nämna varje spelare, vill vinna den här titeln. För mig är det inte den viktigaste titeln på säsongen men det är den mest prestigefulla. Vi vet hur viktigt det är för klubben, spelarna, tränare att tävla och försöka vinna det här. Det är inte enkelt, men Bayern kommer att försöka. Förra gången [de försvarade en titel] var ’76 med Franz Beckenbauers lag.

”Som en tränare är det viktigt att fortsätta jobba, att behålla vad vi gjorde förra säsongen och försöka uppnå det igen. Att göra det mot ett lag som Manchester United är en ära, en riktig ära. Tränare världen över gillar inte att kallas favoriter inför matchen men jag kan inte argumentera. Jag måste acceptera det eftersom Bayern vann allting förra säsongen och den här säsongen har vi vunnit titeln med sju matcher kvar att spela.

”Men jag vet djupt i mitt hjärta vilket [Manchester United-lag] vi kommer att möta. Kanske har de inte haft en bra säsong Premier League men i Champions League besegrade de Leverkusen. De har vunnit många viktiga matcher. Men när jag ser Rooney, när jag ser Ferdinand, när jag ser Vidic, när jag ser Ryan Giggs, när jag ser Chicharito, Welbeck, så vet jag vilken kvalitet det här laget har. Och i en match eller två kan de göra sin bästa prestation på säsongen och besegra oss. Det är sanningen.”


Källor: Manutd.com, Uefa.com, Theguardian.com, Telegraph.co.uk, Manchestereveningnews.co.uk, Mirror.co.uk