Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Angel Di Maria

Angel Di Maria blev Manchester Uniteds dyraste nyförvärv någonsin då han värvades för 59,7 miljoner pund från Real Madrid den 26 augusti 2014. Han blev sommarens fjärde nyförvärv och tecknade ett femårskontrakt med United.

Jag är verkligen jätteglad att jag har skrivit på för Manchester United. Jag har verkligen gillat min tid i Spanien och det var många klubbar som var intresserade av mig, men United är den enda klubben jag skulle ha lämnat Real Madrid för. […] Jag kan bara inte vänta på att få börja.
Angel Di Maria, då han skrev på för United

Biografi

Ángel Fabián Di María Hernández föddes i den argentinska miljonstaden Rosario, i provinsen Santa Fe. Han växte upp i en fattig familj, där föräldrarna arbetade inom kolindustrin. Från tidig ålder hjälpte Angel, och hans två systrar, föräldrarna med arbetet. Han har skänkt en stor del av de pengar han har tjänat som fotbollsspelare till sin familj.

Som barn var han hyperaktiv, så till den grad att hans mamma undrade om det var något fel på honom. Läkaren ordinerade emellertid inte medicin utan tyckte istället att föräldrarna skulle låta grabben börja med en sport.

Fotbollskarriären inledde han som liten grabb med att spela gatufotboll. Han var bara sex år när han upptäcktes av Rosario Central, en av proffsklubbarna i staden. Problemet var att han redan tillhörde den lokala klubben Torito, som inte ville släppa spelaren utan vidare. Rosario Central var dock bestämda på sin sak och till slut kom man överens om en övergångssumma på 35 fotbollar.

Rosario Central skulle få bra betalt för sin investering. Di Maria var 17 år när han fick sin första chans i a-laget, i avslutningen av Apertura 2005. Under Clausura 2006 fick han fler och fler chanser i a-laget, som regel som inhoppare. (För den som är obekant med termerna Apertura och Clausura så är det vanliga termer i den latinamerikanska fotbollen. Apertura (öppning) är den första halvan av säsongen och Clausura (stängning) är den andra halvan av säsongen. I vissa länder utses två mästare varje säsong, i andra länder möts vinnaren av Apertura och vinnaren av Clausura i final. I Argentina har båda systemen tillämpats.) Han fick dessutom sin första smak av internationell klubblagsfotboll i Copa Libertadores.

Han gjorde inga mål under sin första säsong som senior. Under sin andra säsong som senior fick han en allt större roll i laget. Den 24 november 2006 gjorde han sitt första mål som senior, då Rosario Central vann med 4-2 mot Quilmes.

I januari 2007 var han nära en övergång till Rubin Kazan. När han spelade U20-VM sommaren 2007 försökte Boca Juniors köpa honom. Men det var Benfica som skulle vinna kampen om Di Maria. I en komplicerad affär gick Di Maria tillsammans med Andres Diaz till Benfica. Den portugisiska klubben betalade sex miljoner euro och fick då 80 procent av rättigheterna för Di Maria och 50 procent för Diaz. Medan Di Marias karriär nu gick spikrakt uppåt gjorde Diaz bara en enda match i Benfica. När den portugisiska klubben ett år senare löste ut resterande 20 procent av Di Marias rättigheter fick man betala två miljoner euro (Benfica passade då också på att sälja tio procent av Di Marias rättigheter till en agentur).

Di Maria värvades till Benfica som ersättare till Simao. Han gjorde emellertid ingen omedelbar succé, och han hade ingen självklar plats i laget. Under sin andra säsong i Portugal startade han till exempel endast tolv ligamatcher. Han vann sin första titel som senior när Benfica vann den portugisiska ligacupen 2009. I finalen mot Sporting var Di Maria inhoppare.

Först hösten 2009 skulle han etablera sig som ordinarie i Benfica. Nu gick det snabbt för Di Maria. I oktober förlängde han sitt kontrakt med den portugisiska klubben. I februari 2010 slog han till med sitt första hattrick som senior, då Benfica vann med 4-0 mot Leixoes.

Angel har kvaliteten att bli en superstjärna världen över inom två år. Jag har följt hans karriär på nära håll och hans nivå har ökat enormt sedan han kom till Europa,” kommenterade Diego Maradona.

Benfica vann ligacupen för andra året i rad och nu var Di Maria förstås en startspelare, då Porto finalbesegrades. Di Maria hjälpte också Benfica till klubbens första ligatitel sedan 2005.

Real Madrid hade uppenbarligen lyssnat på Maradona. Den spanska storklubben kastade upp 25 miljoner euro på Benficas bord. När Real dessutom lockade med ytterligare elva miljoner euro i ett tilläggspaket nappade Benfica, trots att Di Marias utköpsklausul var 40 miljoner euro.

Di Maria tog direkt en ordinarie plats i Real Madrid, där han bildade anfall tillsammans med Ozil och Ronaldo. Säsongen var mestadels en besvikelse för Real, som slutade tvåa i ligan och dessutom blev utslaget mot Barcelona i Champions League. Man fick dock en liten tröst då man besegrade Barcelona i finalen när man vann spanska cupen. Di Maria spelade fram Ronaldo till segermålet i finalen men blev sedan utvisad på tilläggstid.

Säsongen 2011/12 hjälpte Di Maria Real till ligasegern. Han hade dock tappat sin ordinarie plats och startade endast 16 ligamatcher. De efterföljande säsongerna tog han tillbaka sin ordinarie plats.

Säsongen 2013/14 visade Di Maria att han är en spelare för de stora matcherna. Han utsågs till matchens bästa spelare i Champions League-finalen, då han bland annat låg bakom Bales matchvinnande mål. Han gjorde dessutom ett av målen när Real besegrade Barcelona i den spanska cupfinalen och han gjorde ett mål och två assist när Real slog Atletico i semifinalen.

Di Maria har smeknamnet Fideo, vilket är spanska för nudel.

Sommaren 2014 satsade Real stora pengar på att värva James Rodriguez. Det var tydligt att Di Maria riskerade att förlora sin ordinarie plats. Di Maria diskuterade sin situation med Reals ledning och var uppenbarligen inte nöjd med det besked han fick. Manchester United kallade och när United skrev 59,7 miljoner pund på en check flyttade Di Maria från Spanien till England.

Angel Di Maria

Namn: Ángel Fabián Di María Hernández
Född: Den 14 februari 1988, i Rosario, Argentina
Längd/vikt: 180 cm/70 kg
Position: Offensiv mittfältare, yttermittfältare, ytterforward
Till United: Den 26 augusti 2014, från Real Madrid (59,7 miljoner pund)
Titlar: Portugisiska ligan (2010), portugisiska ligacupen (2009, 2010), Uefa Champions League (2014), Uefa Super Cup (2014), spanska ligan (2012), spanska cupen (2011, 2014), OS-guld (2008), U20-VM (2007)

Karriär

Rosario Central Matcher [1] Mål
2005/06 14 0
2006/07 25 6
Totalt Rosario Central 39 6
Benfica Matcher [1] Mål
2007/08 44 1
2008/09 34 4
2009/10 45 10
Totalt Benfica 123 15
Real Madrid Matcher Mål
2010/11 42 (11) 9
2011/12 23 (9) 7
2012/13 35 (17) 9
2013/14 43 (9) 11
2014/15 0 (1) 0
Totalt Real Madrid 190 36
Landslag Matcher Mål
Argentina 50 (9) 13
Argentina U23 [1] 6 2
Argentina U20 [1] 13 3

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.

Landslagskarriär

Di Maria inledde sin landslagskarriär i U20-landslaget, och han inledde den på bästa sätt genom att hjälpa Argentina att vinna U20-VM 2007. Di Maria bidrog bland annat med kvitteringsmålet i åttondelsfinalen mot Polen och det matchvinnande målet i semifinalen mot Chile.

Landslagssuccén fortsatte då han blev uttagen till OS-truppen 2008. Argentina tog sitt andra raka OS-guld och Di Maria var i allra högsta grad delaktig i segern. I kvartsfinalen mot Holland blev Di Maria matchvinnare i förlängningen och han gjorde det enda målet i finalen mot Nigeria.

Hösten 2008 debuterade han i a-landslaget och till VM 2010 hade han tagit en ordinarie plats.

När Argentina tog silver i VM 2014 var Di Maria förstås en av nyckelspelarna. Turneringen började bra för Di Maria. Han gjorde ännu en gång ett viktigt mål då han gjorde det enda målet i åttondelsfinalen mot Schweiz då det bara återstod ett par minuter av förlängningen. Di Maria blev sedan skadad i kvartsfinalen och missade både semifinalen och finalen. Trots att han missade de två sista matcherna var han en av tio spelare som nominerades till priset som turneringens bästa spelare.

Koppling till Manchester United

När jag var ung i Argentina brukade jag titta på Premier League och jag drogs till Manchester United. Så jag tänkte alltid att det skulle vara en bra klubb att komma till,” sa Di Maria i en intervju sedan han skrivit på för United.

Det ryktades att Di Maria var aktuell för United sommaren 2010, men det mesta tyder på att det bara var lösa rykten.

Annars får vi leta länge efter en koppling mellan Di Maria och United. Di Maria startade båda matcherna när United och Real möttes i Champions League 2013. I returmötet på Old Trafford blev han dock skadad och tvingades byta i slutet av första halvlek.

I övrigt har Di Maria haft den förre Unitedspelaren Cristiano Ronaldo som lagkamrat i Real.

Spelarkaraktär

Angel Di Maria är en offensiv och kreativ spelare med utmärkt teknik. Han är snabb, energisk och har stor arbetskapacitet.

Hans bästa position är kanske som vänsterytter i ett tremannaanfall, men han är en flexibel spelare. I Real Madrid använde Carlo Ancelotti ofta Di Maria som en av tre centrala mittfältare, i en relativt fri roll där han blev vänsterytter när laget anföll. Han kan också spela på högerkanten eller i en mer central roll. Hur han kommer att användas i United återstår att se, mycket beror på vilket system Louis van Gaal väljer. David har diskuterat mer utförligt kring hur Di Maria kan komma att användas.

Det beror på mister, var han vill placera mig och var han vill att jag ska spela. Jag har kommit hit för att arbeta för laget och jag är beredd att spela i vilken position som helst,” säger Di Maria, som ger ett ödmjukt intryck.

I och med Reals köp av James Rodriguez var Di Marias plats i Real hotad. Det behöver inte nödvändigtvis ses som att Di Maria inte var tillräckligt bra för att platsa i Real, istället är det mycket som tyder på andra faktorer än de rent fotbollsmässiga påverkade.

Di Maria är någonting mer, eftersom han är en actionspelare och kapabel att få försvar i obalans. […] Di Maria hade ett strategiskt värde för Madrid som inte behöver upprepas. Han är en extraordinär spelare, stjärnan i en Champions League-final, och om han ville lämna är det för att detta Real Madrid är skapat av neonljus och inte fotbollslogik. Det är ett Madrid med en irrationell agenda, som har tillräckligt med pengar för att förena Cristiano Ronaldo och Bale och för att ge Karim Benzema en löneförhöjning. Men det finns inte tillräckligt med pengar för att behålla Di Marias tjänster, då han inte säljer tröjor,” skrev Alfredo Relano i en krönika i AS.

Di Maria är en spelare som gillar att utmana och han är bra på att göra det. Hans kanske största styrka är ändå att skapa målchanser åt andra. Förra säsongen hade en flest målpassningar av samtliga spelare i den spanska ligan (17 i ligan och 22 totalt). Sedan 2011 är det bara Messi och Ozil som har gjort fler assist i någon av de fem största ligorna i Europa. Att han är mer kreatör än målskytt ser man i statistiken – han gjorde dubbelt så många assist som mål (72 mot 36) under sin tid i Real,

Angel är en världsklassmittfältare men framför allt är han en lagspelare. Det är ingen som tvivlar på hans enastående naturliga talang,” säger Van Gaal. Uniteds trainer-coach lyfter också fram Di Marias personlighet: ”Han kan accelerera spelet för oss, men han kan också spela för lagets bästa. […]Sedan är han också en väldigt social människa och det är, i fotbollsvärlden, inte alltid fallet.

Tittar vi på Di Marias svagheter nämns att han är dålig på att tackla, men det är ett mindre problem då han ju knappast är tilltänkt som bollvinnare. Han är också en spelare som tar många risker, vilket leder till att han ger bort bollen lite för ofta. Vidare har han ett hett temperament, som gör att han då och då blir utvisad.

Di Maria har en fantastisk vänsterfot, som han använder för skott, passningar och inlägg. Han är emellertid extremt vänsterfotad. Han kompenserar dock detta till viss del då han behärskar konceptet rabona – dvs. att spela bollen med vänsterfoten bakom högerfoten – till fullo.

Det är en av världens absolut bästa spelare som Manchester United har värvat. Det återstår att se hur han passar in i laget, men han har alla förutsättningar som krävs för att bli en hjälte på Old Trafford.


Källor: As.com, Independent.co.uk, Mirror.co.uk, Ontheminute.com, Soccerway.com, Squawka.com, Theguardian.com, United.no, Wikipedia (en), Wikipedia (es).

Res med oss till Manchester!