Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Club Brugge

Embed from Getty Images

Dörren till Champions League står på halvglänt och när Manchester United på tisdagskvällen tar sig an Club Brugge på Old Trafford ska den förhoppningsvis sparkas vidöppen. Förutsättningarna är enkla, lagen möts i ett dubbelmöte och segrar belönas med en plats i Champions League medan förloraren får nöja sig med/straffas med (beroende på perspektiv) spel i Europa League.

United är givetvis storfavoriter. Favoritskapet blir än större då Brugge har en hårt skadedrabbad trupp. Det enda som talar för belgarna är att de är längre in i säsongen och därmed har bättre matchtempo. Men det ska kvitta, United har ett mycket bättre lag och allt annat än seger över två matcher är ett fiasko.

Manchester United

United har, åtminstone resultatmässigt, fått en utmärkt start på säsongen. Två segrar på två försök och noll insläppta mål. Spelet lämnar dock en hel del att önska, framför allt har man förtvivlat svårt att skapa målchanser. När man väl har tagit ledningen har man kunnat kontrollera matcherna (förutom i sekvensen efter att Darmian blev utbytt mot Tottenham). Frågan är hur laget reagerar den dagen motståndarna gör första målet.

Måhända passar Louis van Gaals filosofi bättre i den europeiska fotbollen, men det återstår att se. Mot Brugge lär man ha ett stort bollinnehav och utmaningen är att omvandla detta till målchanser och mål. Motståndaren är hemmastark så United bör vinna med minst två mål om det ska kännas någorlunda bekvämt inför returen.

Nu väntar två matcher i veckan för United och det blir intressant att se om det innebär att han börjar ändra mer i startelvan. Intrycket jag har fått av Van Gaal är ändå att han kör på samma spelare i möjligaste mån. Jag skulle bli mycket förvånad om han väljer något annat än vad han anser är bästa möjliga lag.

United har fortfarande en skadefri trupp (Jones är otillgänglig på grund av sjukdom). Vi har inte fått någon ny information om Marcos Rojos status, men om han är med i truppen är det rimligen som avbytare. Fellaini är tillgänglig för spel men precis som för Rojo kan vi sätta ett stort frågetecken kring hans matchform. Det bör betyda avbytarbänken som bäst. De Gea är inte aktuell förrän transferfönstret stänger, om inte Van Gaal kommer på bättre tankar.

Därmed mest troligt samma målvakt och backlinje. På mittfältet känns det som att det är läge för Schweinsteiger från start och utgångstipset är att det i så fall sker på Carricks bekostnad.

I den offensiva kvartetten kan vi skriva in Rooney och Mata utan att fundera. Memphis, Young, Januzaj och Herrera slåss om de övriga två platserna, om inte Pereira får chansen. Van Gaal ogillade att Memphis och Januzaj gav bort en hel del bollar mot Villa, varför någon av dem kan få kliva åt sidan. Fick jag välja skulle Herrera starta, men jag misstänker att Van Gaal har andra tankar.

Möjlig startelva (4-2-3-1): Romero; Darmian, Smalling, Blind, Shaw; Schweinsteiger, Schneiderlin; Mata, Memphis, Young; Rooney

Club Brugge

Club Brugge är av allt att döma en osympatisk klubb. Belgarna har, som Anton berättade, förlorat mot Liverpool i två europeiska finaler. Dessutom befolkar de sin trupp med en väldans massa överdrivet höga tröjnummer.

Inför mötet med United har man massor av skador. “Sjukstugan närmar sig monstruösa proportioner,” som man skrev på den officiella hemsidan i rapporten inför ligamatchen mot Kortrijk i fredags. Sedan dess har åtminstone Oscar Duarte tillfrisknat så pass att han var en av 23 spelare som Michel Preud’homme tog med sig till Manchester.

Målvakter: Sebastien Bruzzese, Sinan Bolat, Jens Teunckens
Försvarare: Davy De fauw, Oscar Duarte, Jean-Charles Castelletto, Dion Cools, Laurens De Bock, Brandon Mechele, Boli Bolingoli Mbombo, Lennert De Smul, Laurent Lemoine
Mittfältare: Timmy Simons, Claudemir, Victor Vazquez, Hans Vanaken, Ruud Vormer
Anfallare: Tom De Sutter, Abdoulay Diaby, Nikola Storm, Tuur Dierckx, Obbi Oulare, Dylan Seys

Av de som saknas är det framför allt Meunier och Refaelov som märks, då båda var givna i startelvan förra säsongen. Aningen märkligt med Meunier, då han var inhoppare i fredags. Om Duarte, landslagsman för Costa Rica, inte kommer till spel är det ett stort avbräck.

Brugge är bra hemma och svaga borta, varför det blir extra viktigt för United att få med sig ett bra resultat från Old Trafford. Man förlorade borta mot Panathinaikos men vände på hemmaplan i kvalomgång 3. Brugge förlorade bara en enda hemmamatch förra säsongen och inkluderar vi träningsmatcher har de bara en förlust på de 40 senaste hemmamatcherna. Tyvärr för Brugge innebar den förlusten, mot Gent i maj, att Gent vann ligan.

På bortaplan är man som sagt sämre, med bara två segrar på de fjorton senaste, träningsmatcher inkluderade. Räknar vi bara tävlingsmatcher har man bara en seger och två oavgjorda på de tio senaste.

Det är svårt att sia om hur Brugge kommer att ställa upp. De många skadorna gör att man får ändra en del i startelvan och enligt Chris Mayer på Benefoot ska Preud’homme ändå vara pigg på att göra oväntade förändringar i startelvan. Man letar fortfarande efter den rätta balansen i laget och man har ingen uppenbar förstaelva.

Man spelar med fyrbackslinje och oftast med en toppforward (dock hade man två anfallare i hemmamatchen mot Panathinaikos). Åldersmannen (38 år) Timmy Simons är lagkapten och brukar vara den som skyddar backlinjen. I senaste matchen vikarierade han dock för Duarte i backlinjen.

I mål har man nyförvärvet Bruzzese, som innan flytten till Brugge hade 13 ligamatcher på meritlistan. Förutom Bruzzese och Simons är högerbacken De Bock och mittfältaren Vormer givna i startelvan. Durate är förstaval i mittförsvaret, med Mechele bredvid sig.

Offensivt är spanjoren Victor Vazquez den stora stjärnan. Förra säsongen utsågs han till den bästa spelaren i belgiska ligan. Vazquez är fostrad i Barcelona men fick aldrig chansen där och han etablerade sig som elitspelare när han flyttade till Brugge sommaren 2011.

Möjlig startelva (4-3-3): Bruzzese; Cools, Mechele, Duarte, De Bock; Vormer, Simons, Vanaken; Vazquez, Oulare, Dierckx

Historik

Manchester United har aldrig mött Club Brugge på a-lagsnivå. Däremot spelade Uniteds reservlag en träningsmatch mot Club Brugges a-lag på Leigh Sports Village sommaren 2013. United vann då med 1-0 efter mål av Tom Lawrence. Sam Johnstone vaktade målet, Andreas Pereira var inhoppare och James Wilson satt på bänken. I övrigt hade United inga spelare då som är aktuella nu.

Många av de som spelade för Club Brugge då är aktuella nu också: Mechele, Duarte, De Bock, Simons, Vazquez, Storm och Dierckx. Så lite på den nivån är det: Uniteds reservlag är på ungefär samma nivå som Club Brugge.

Club Brugge blir den andra belgiska motståndaren för United. Tidigare har man mött Anderlecht vid tre olika tillfällen. Uniteds största seger någonsin hämtas från det första belgiska besöket på Old Trafford, i september 1956 då Anderlecht skickades hem med 10-0 i bagaget (12-0 i dubbelmötet). Dennis Viollet gjorde fyra mål och Tommy Taylor tre.

I modern tid har United mött Anderlecht en gång. Det var i gruppspelet i Champions League 2000/01. United tog en bekväm 5-1-seger i den första omgången på Old Trafford, efter ett hattrick av Andy Cole. I Belgien gick det sämre och Anderlecht vann med 2-1. Då kan man ju tänka sig att det var för att United ställde upp med ett reservbetonat lag, men så var det inte. United ställde upp med bästa möjliga lag och förlusten innebar att man var piskade att slå Dynamo Kiev i den sista matchen. När gruppen summerades var Anderlecht etta och United tvåa.

United har tre segrar och 18-1 i målskillnad mot belgiska lag på Old Trafford. Håller man snittet uppe imorgon bör man kunna klara avancemang.

Ovan noterade jag att Club Brugge är hemmastarka. Det gäller även i Europacupspel mot engelskt motstånd. På tio försök har man två oavgjorda och åtta förluster i England. Hemma har det gått mycket bättre, med sex segrar, två oavgjorda och bara en enda förlust.

Sedan millennieskiftet har Brugge spelat fem matcher mot engelskt motstånd, fyra matcher i Europa Leagues gruppspel och en i Uefacupens gruppspel. Senast, 2012, begav det sig mot Newcastle och i matchen i England sköt Gabriel Obertan matchens enda mål. När Tottenham slog Brugge med 3-1 i Uefacupen 2006 sköt Dimitar Berbatov två mål. Framtida och före detta Unitedspelare gör det alltså bra mot Brugge, förhoppningsvis gäller det även för nuvarande Unitedspelare.

Matchinformation

Manchester United
Club Brugge
Turnering: Uefa Champions League, playoff, 1:2
Tid: Tisdagen den 18 augusti 2015, 20.45
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Deniz Aytekin (assisterande: Kleve, Hacker; målområde: Siebert, Brand; fjärde: Willenborg) [Tyskland]
Teve: Viasat Fotboll/Viaplay

Manchester United

Skador: Jones (sjuk, september)
Tveksamma: Rojo (matchform)
Avstängda:
Inte aktuella: De Gea (sinnesstämning, september)
Position: 3:e | 2-0-0 | 2-0 | 6
Bästa målskytt: Januzaj, självmål (1)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
V18/7Club AméricaNTR1-0
V22/7San JoseBTR3-1
V25/7BarcelonaNTR3-1
F30/7PSGNTR0-2
V8/8TottenhamHPL1-0
V14/8Aston VillaBPL1-0

Club Brugge

Skador: Coopman, Denswil, Engels, Gedoz, Ibini, Izquierdo, Meunier, Refaelov
Tveksamma: Duarte
Avstängda:
Position: 3:e | 2-1-1 | 6-3 | 7
Bästa målskytt: Dierckx (1)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
F24/7Sint-TruidenBligan1-2
F28/7PanathinaikosBCL1-2
V1/8MechelenHligan3-0
V5/8PanathinaikosHCL3-0
O9/8CharleroiBligan0-0
V14/8KortrijkHligan2-1

United mot Brugge

Inga tidigare möten.

United mot Belgien

Totalt: 64-0-222-6
Hemma: 33-0-0

Brugge mot England

Totalt: 206-4-1022-31
Borta: 100-2-8

Domare: Deniz Aytekin

M
CL 2015/16:
CL 2014/15:315010
CL totalt:1048031
Data primärt via Muss.se, Uefa.com, Soccerway.com, Stretfordend.co.uk, Transfermarkt.de.
Res med oss till Manchester!