Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Motståndet i Champions League 15/16: Play-off – Club Brugge

Embed from Getty Images

Under fjolåret så fick United finna sig i att stå utanför fotbollens absoluta finrum. Det säger sig självt att mästarnas turnering inte levde upp till namnet utan deltagandet av Premier Leagues mesta mästare, varpå förra säsongens upplaga knappt var värd att slötitta på. Om en dryg vecka är det dock äntligen dags igen! Då ska United ta sig an det sista hindret för spel i huvudturneringen. Efter fredagens lottning så stod det klart att belgiska Club Brugge hade dragit nitlotten och således utgör detta hinder, vilka vi ska ta en närmare titt på nu.

Club Brugge

Club Brugge

Inhemska meriter: 13 ligatitlar, 11 cuptitlar och 13 supercuptitlar.
Europeiska meriter: Finalister i Uefa Cupen 75/76 och i Europacupen 77/78.
Vägen till CL 15/16: Tvåa i Belgiska ligan 14/15.
CL-facit: 81 | 33 | 17 | 31
I CL-facit ingår även kvalmatcher.

Fem senaste CL-delatagandena

12/13 Tredje kvalomgången
05/06 Gruppspel
04/05 Tredje kvalomgången
03/04 Gruppspel
02/03 Gruppspel

Fem senaste ligaplaceringarna

14/15 2:a
13/14 3:a
12/13 3:a
11/12 2:a
10/11 4:a

Matcher

Old Trafford: 18/8 20:45
Jan Breydel Stadium: 26/8 20:45

Club Brugge är en välmeriterad klubb och har förutom sina 13 ligatitlar och 11 cuptitlar även skördat vissa framgångar internationellt. Vi får dock gå tillbaka till 70-talet för att hitta de riktigt framskjutna placeringarna. Den belgiska klubben tog sig då till två Europeiska cupfinaler på tre säsonger, nämligen finalen i Uefa Cupen 75/76 och Europacupfinalen 77/78. Att man förlorade dessa finaler är extra tråkigt, då Liverpool stod för motståndet båda gångerna. Noterbart är också det faktum att man innehar rekordet för flest säsonger i följd med deltagande i Uefa Cupen (16 st).

De 13 ligatitlarna räcker till en andraplats genom tiderna i Belgien. Man är dock inte nära suveränerna Anderlecht som har ytterligare tjugo titlar. Föreställningen om att Brugge i mångt och mycket har fått finna sig av att stå i skuggan av Anderlecht stärks ytterligare om vi ser till de 21 andraplaceringar som Brugge har radat upp genom åren, vilket är flest av alla lag i den belgiska ligan. Den ständiga tvåan innehar emellertid rekorden för flest segrar i den inhemska cupen samt i supercupen.

Tränare för laget är ingen mindre än Michel Preud’homme. Den före detta målvakten (han utsågs bland annat till bästa målvakt under VM 94) inledde sin tränarkarriär med två sejourer i moderklubben Standard Liège (med fyra års mellanrum) innan han flyttade till Gent och sedermera utomlands till Twente och saudiarabiska Al-Shabab. 2013 så återvände han till hemlandet och tog då över Club Brugge.

Preud’homme har tagit in ett gäng spelare under sommaren. Förutom några inhemska transfers så har målvakten Sinan Bolat har anslutit på lån från Porto – för att ersätta den australiensiske landslagsmannen Ryan – medan Bernie Ibini, Abdoulay Diaby och Jean-Charles Castelletto har anslutit från Shanghai, Lille respektive Auxerre. Några tongivande spelare som sedan tidigare finns i truppen är den långe Tom De Sutter, Barcafostrade Víctor Vázquez samt straffspecialisten tillika hårdjobbande Timmy Simons.