Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Officiellt: Anthony Martial klar för Manchester United

Embed from Getty Images

Manchester United har precis annonserat värvningen av den franska anfallaren Anthony Martial från Monaco. Martial, som får nummer 9, har skrivit på ett fyraårskontrakt med option på ytterligare ett år. Övergångssumman är inte officiell men Martial rapporteras bli tidernas dyraste tonåring.

Anthony Martial är bara 19 år gammal och förmodligen ett okänt namn för de flesta. Jag uppmärksammades på hans existens i en tråd på United We Stands forum i fredags, men det var först under söndagskvällen som det dök upp några notabla rykten om Martial till United.

Anthony Martial:

Jag är så uppspelt att gå till Manchester United. Jag har haft en bra tid i AS Monaco och skulle vilja tacka dem och fansen för allting de har gjort för mig.

Jag har alltid velat spela i Premier League och att gå till den största klubben i världen är vad varje ung fotbollsspelare drömmer om. Jag ser fram emot att möta mina nya lagkamrater och arbeta med Louis van Gaal, som har uppnått så mycket i sin karriär.

Louis van Gaal:

Anthony är en naturligt talangfull, ung, multifunktionell anfallare med fantastisk potential. Vi har tittat på honom under en tid nu och han har utvecklats enormt under sin tid i AS Monaco.

Jag är mycket glad att han har gått till Manchester United då jag tror att det här är den rätta klubben för honom att fortsätta sin utveckling som en ung spelare. Han har alla attribut att bli en fotbollsspelare av högsta klass, vi behöver emellertid ge honom tid att anpassa sig till sin nya omgivning och rytmen i Premier League.

Anthony Martial

Namn: Anthony Martial.
Född: 1995-12-05, i Massy, Frankrike.
Längd/vikt: 181 cm/76 kg.
Position: anfallare.
Till United: 2015-09-01, från Monaco, 36 miljoner pund.
Karriär: Olympique Lyonnais (2012-13, 4 matcher/0 mål), Olympique Lyonnais II (2012-13, 11/5), Monaco (2013-2015, 72/15), Monaco II (2013, 4/3), Manchester United (2015-).
Landskamper/mål: inga.
Titlar: -.

Martial föddes i Massy, en förort till Paris i december 1995. Han är några dagar yngre än James Wilson. Martial inledde karriären i CO Les Ulis, en förortsklubb i Paris, där bland andra Patrice Evra och Thierry Henry har inlett karriären. Som 14-åring flyttade han till Lyon för spel i Olympique Lyonnais akademi.

Seniorkarriären inledde han i Lyons b-lag i den franska fjärdedivisionen säsongen 2012/13. Han fick den säsongen också göra tre inhopp i Ligue 1 och ett i Europa League.

Sommaren 2013 värvades han till Monaco för fem miljoner euro. Han inledde i Monacos b-lag i fjärdedivisionen men tog sig relativt snabbt in i Monacos a-lagstrupp. Den 30 november 2013 startade han för första gången för Monaco i hemmamatchen mot Rennes, då han också gjorde sitt första mål för klubben.

Förra säsongen var han i stort sett alltid med i Monacos trupp. Han startade 19 matcher och gjorde 16 inhopp i ligan. Han spelade också sju matcher i Champions League, där han spelade från start i tre av Monacos fyra matcher i slutspelet. Den här säsongen startade han i Monacos fyra matcher i Champions League-kvalet och han startade i två av tre ligamatcher.

Just att Monaco missade Champions League rapporteras vara nyckeln till att värvningen av Martial blev möjlig.

När Martial idag reste till Manchester för att skriva kontrakt lämnade han den franska landslagssamlingen, efter att för första gången ha blivit uttagen till a-landslaget. Martial har annars stor erfarenhet av landslagsspel på ungdomsnivå, med totalt 25 mål på 51 matcher i de olika ungdomslandslagen.

Han spelar centralt men driver ofta ut till kantpositionerna, mer till vänster än till höger,” sa den franska förbundskaptenen Didier Deschamps då han tog ut Martial till landslaget.

Han har en bra kombination av snabbhet och kraft. Han är en ung spelare, givetvis, men han har en intressant profil en ett område där det inte är enkelt att hitta spelare med både kraft och snabbhet. Han har bra potential och jag vill se hur han gör det i truppen.

Tor-Kristian Karlsen, som har ett förflutet som sportdirektör och VD i Monaco, skrev om Martial på Twitter:

Några tankar om Anthony Martial: gällande karaktäristik/roll är han något mellan en andra anfallare och en centerforward. Enastående kännetecken: smart rörlighet, utmärkt kontroll/touch (och teknisk skicklighet överlag), får allting att se enkelt ut. Väldigt bra i en mot en-situationer, givetvis väldigt snabb/hastighetsförändringar, överraskande samlad framför mål för en sådan ung spelare.

På den negativa sidan är det frågor om jämnhet, förmåga att ta plats fysiskt och möjligen en viss avsaknad av bestämdhet. Vad gäller priset anser Monaco tydligt att han kommer att bli en världsspelare inom ett perspektiv på ett till två år (många ‘insiders’ tycks hålla med). Så allt handlar om framtida förutsägelser och prissättning av potential. Kan vara värd 10 miljoner om ett år, kan vara värd 80 miljoner.

https://twitter.com/tkkarlsen/status/638296448535265280

Rapporterna om övergångssumman varierar kraftigt. Den engelska pressen, till exempel BBC, säger att United betalar 36 miljoner pund (50 miljoner euro), medan franska L’Équipe påstår att United betalar 80 miljoner euro (58 miljoner pund) inklusive bonusar. Det får förmodas att de engelska uppgifterna kommer från United medan de franska uppgifterna kommer från Monaco. Det är svårt att veta vad sanningen är.

Välkommen till Manchester United, Anthony Martial!

Spelarprofil Anthony Martial.