Anthony Martial

Den franska anfallaren Anthony Martial blev världens dyraste tonåring när han värvades till Manchester United från Monaco på deadline day 2015.

Martial fick en flygande start på Unitedkarriären då han i sin debut gjorde mål mot Liverpool, ett mål som senare utsågs till säsongens bästa Unitedmål. Under sin första säsong i United tog han en ordinarie plats och med 17 mål var han lagets bästa målskytt.

Martial inledde karriären i CO Les Ulis, som även har fostrat Patrice Evra. Martial flyttade till Olympique Lyon i de tidiga tonåren och det var där han inledde seniorkarriären. Han värvades sedan, som 17-åring, till Monaco där han spenderade två säsonger innan Manchester United lockade.

Efter succén under debutsäsongen i United gick det tyngre för Martial under José Mourinhos första säsong som manager. Martial fick inledningsvis större förtroende under Mourinhos andra säsong men förtroendet blev mindre på våren.

Även säsongen 2018/19 stod han för variabla prestationer. Han signerade ändå ett nytt långtidskontrakt i januari 2019.

Säsongen 2019/20 fick Martial chansen som toppforward av Ole Gunnar Solskjaer. Den franska anfallaren tog vara på chansen och slutade säsongen som meste målskytt i laget. Efter säsongen utsåg Uniteds spelare honom till årets spelare.

Det gick inte alls lika bra för Martial säsongen 2020/21. Han fick mindre speltid och var inte alls lika produktiv. Dessutom missade han säsongsavslutningen på grund av skada.

Höstsäsongen 2021 gick det ännu sämre för Martial. Han fick ytterst lite speltid. I januari 2022 flyttade han till Sevilla på ett halvårslångt lån. Lånet blev misslyckat och han gjorde inte ett enda ligamål under halvåret i Spanien.

När Erik ten Hag tog över United inför säsongen 2022/23 valde han att satsa på Martial som toppforward. Det såg ofta bra ut när Martial spelade men han missade stora delar av säsongen på grund av skador.

Anthony Martial gjorde sin landslagsdebut några dagar efter att han skrev på för United. Sedan var han med i den franska truppen i EM 2016. Till VM 2018 fick han dock nöja sig med en plats på reservlistan. EM sommaren 2021 missade han på grund av skada.

Spelarkaraktär

Anthony Martial spelar normalt som anfallare, antingen som striker, som släpande anfallare eller på kanten (helst till vänster). Han är mycket snabb och rörlig med utmärkta tekniska kvaliteter. Han är bra en mot en och är en vass avslutare. Vidare är han en bra targetspelare.

Martials svaghet ligger i det defensiva arbetet, där arbetsmoralen inte nödvändigtvis är den bästa. Han borde också kunna positionera sig bättre för att komma till avslut oftare.

Rekommenderad läsning

 • Allt du behöver veta om Anthony Martial

  Allt du behöver veta om Anthony Martial

 • As Tony Martial scores again...

  As Tony Martial scores again...

 • Frågeask: Anthony Martial eller Marcus Rashford?

  Frågeask: Anthony Martial eller Marcus Rashford?

 • Är Martials chanser förbrukade?

  Är Martials chanser förbrukade?

Senaste artiklarna om Anthony Martial

 • Martial blir borta uppemot tio veckor

  Martial blir borta uppemot tio veckor

 • Tuffare krav på akademispelare / Martial tränar själv / Amrabat i vinst

  Tuffare krav på akademispelare / Martial tränar själv / Amrabat i vinst

 • En omvänd önskelista

  En omvänd önskelista

 • Sancho flyger till Tyskland / Nytt kontrakt för Hugill / Martial vill stanna till sommaren

  Sancho flyger till Tyskland / Nytt kontrakt för Hugill / Martial vill stanna till sommaren

 • Den största anledningen att kolla på Manchester United

  Den största anledningen att kolla på Manchester United

 • Trio förlänger / Ratcliffe inte ute efter pengar / Earps ryktas till PSG

  Trio förlänger / Ratcliffe inte ute efter pengar / Earps ryktas till PSG

Biografin uppdaterad i juli 2023 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.