Anthony Martial

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Den franska anfallaren Anthony Martial blev världens dyraste tonåring när han värvades till Manchester United från Monaco på deadline day 2015.

Martial fick en flygande start på Unitedkarriären då han i sin debut gjorde mål mot Liverpool, ett mål som senare utsågs till säsongens bästa Unitedmål. Under sin första säsong i United tog han en ordinarie plats och med 17 mål var han lagets bästa målskytt.

Martial inledde karriären i CO Les Ulis, som även har fostrat Patrice Evra. Martial flyttade till Olympique Lyon i de tidiga tonåren och det var där han inledde seniorkarriären. Han värvades sedan, som 17-åring, till Monaco där han spenderade två säsonger innan Manchester United lockade.

Efter succén under debutsäsongen i United gick det tyngre för Martial under José Mourinhos första säsong som manager. Martial fick inledningsvis större förtroende under Mourinhos andra säsong men förtroendet blev mindre på våren.

Även säsongen 2018/19 stod han för variabla prestationer. Han signerade ändå ett nytt långtidskontrakt i januari 2019.

Anthony Martial gjorde sin landslagsdebut några dagar efter att han skrev på för United. Sedan var han med i den franska truppen i EM 2016. Till VM 2018 fick han dock nöja sig med en plats på reservlistan.

Spelarkaraktär

Anthony Martial spelar normalt som anfallare, antingen som striker, som släpande anfallare eller på kanten (helst till vänster). Han är mycket snabb och rörlig med utmärkta tekniska kvaliteter. Han är bra en mot en och är en vass avslutare.

Martials svaghet ligger i det defensiva arbetet, där arbetsmoralen inte nödvändigtvis är den bästa. Som alla unga spelare kan han givetvis också bli bättre på det mesta.

Rekommenderad läsning

 • As Tony Martial scores again...

  As Tony Martial scores again...
  523536046

 • Allt du behöver veta om Anthony Martial

  Allt du behöver veta om Anthony Martial

Senaste artiklarna om Anthony Martial

 • Dortmund vill ha Sanchobesked i början av augusti; Pogba vill stanna i United

  Dortmund vill ha Sanchobesked i början av augusti; Pogba vill stanna i United

 • Spelarstatistik juni 2020

  Spelarstatistik juni 2020
  44294067_314072182512684_5831646245923323904_n

 • FA-cupens semifinalschema; Nomineringar till Månadens spelare

  FA-cupens semifinalschema; Nomineringar till Månadens spelare

 • Mer från Solskjaers presskonferens; Pengar är inte allt; Sillyrykten

  Mer från Solskjaers presskonferens; Pengar är inte allt; Sillyrykten

 • Dagen efter: Vi går för tredjeplatsen

  Dagen efter: Vi går för tredjeplatsen

 • Spelarbetyg: Manchester United - Sheffield United 3-0

  Spelarbetyg: Manchester United - Sheffield United 3-0

 • En diskussion om Manchester Uniteds spelartrupp: Anfallarna

  En diskussion om Manchester Uniteds spelartrupp: Anfallarna

 • Sotona intresserar i Europa; Transferspekulationer; Rondon stoppades i januari

  Sotona intresserar i Europa; Transferspekulationer; Rondon stoppades i januari

 • Solskjaers presskonferens: Det kommer att bli konstigt

  Solskjaers presskonferens: Det kommer att bli konstigt

 • Spelarstatistik februari 2020

  Spelarstatistik februari 2020

 • Andra delen av presskonferensen; Pogba snart tillbaka; FA Youth Cup på Youtube

  Andra delen av presskonferensen; Pogba snart tillbaka; FA Youth Cup på Youtube

 • Dagen efter: Jag trodde att Fred aldrig skulle göra mål igen

  Dagen efter: Jag trodde att Fred aldrig skulle göra mål igen

Biografin uppdaterad i augusti 2019 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.

 

Säsongen 2018/19: 6 & 4

Adam: Är en av de spelare som faktiskt lyckades prestera under Mourinho på hösten/vintern. Skrev in sig i historieböckerna genom att göra mål i fem raka Premier League-matcher, något som endast sex United-spelare mäktat med tidigare. Fransmannen gjorde även tredje flest mål (tio stycken) i ligaspelet under säsongen. Endast tre bakom Paul Pogba. Tror även här att säsongsavslutningen påverkar helhetsbedömningen lite väl mycket. Martial har absolut inte presterat tillräckligt de senaste månaderna, men innan dess var han så pass bra att han förtjänar godkänt totalt sett, i min bok.

Gustav: Martials statistik är oerhört smickrande för honom, och det faktum att sex av hans tio PL-mål kom under en period av fem matcher säger en hel del över hur fruktansvärt dålig han var resten av säsongen, särskilt när vi också lägger till hans obefintliga defensiva arbete. Han är en ointresserad och loj spelare vars suveräna talang ställer till det för honom. Om han inte fattar att han måste börja arbeta för att nå upp till världstoppen kommer han snart vara 30 utan att någon förstod varför det inte blev mer än så här.

Adam: Att Martial inte kan försvara är en myt. Hans naturliga ansiktsuttryck utstrålar ingen direkt kämpaglöd, men han kan absolut försvara i en tillräcklig grad för att vara en offensiv spelare. Att han skulle ha varit så dålig att han förtjänar en fyra i betyg, vilket betyder att han genomsnittligen varit usel sett över alla matcher, köper jag personligen inte för fem öre. Jag hade hoppats på mer, och han behöver ta kliv nästa säsong, men godkänd är han definitivt utefter det jag skrev under första kommentaren.

Redaktionen: 5,1 Matchbetyg: 5,8

Säsongen 2017/18: 6

I slutet på januari skrev Alexis Sánchez på. Hade jag satt betyg på Martial då hade han fått en 8:a. Sätter jag betyg på hans säsongsavslutning blir det en 4:a, då han inte bara spelade uselt utan också hade en fruktansvärd attityd. Martial får inte de bästa förutsättningarna att lyckas och tycks alltid vara ett misstag från en bänkning. Samtidigt ska vi ha med oss att han är lagets effektivaste spelare, med mål eller assist var 117:e minut (mål eller assist var 89:e minut före Sánchez). [Micke]

Redaktionen: 6,1 Matchbetyg: 6,2

Säsongen 2016/17: 5

Den svåra andrasäsongen, sällan har det varit tydligare än med Martial. För detta var inte hans säsong. Gott om speltid i början, men han lyckades inte prestera mycket av värde, trots två assist i ligapremiären. Speltiden minskade ju längre säsongen gick, och i slutet fick han bara spela matcher när Mourinho ville vila andra. Vi vet hans potential, det finns en framtida storspelare i honom, till nästa säsong är det dags att plocka fram det. [GB]

Redaktionen: 5,3 Matchbetyg: 6,1

Säsongen 2015/16: 8

När Martial hämtades in för dyra pengar precis före transferfönstrets stängning visste de flesta av oss inte mer om honom än att han var ett namn för framtiden och att han jämförts med en viss Henry. Många trodde säkert att han skulle behöva stå på tillväxt någon säsong innan han var mogen nog att ta ansvar på allvar. Det skulle dock dröja längre än till debuten (inbytt målskytt mot Liverpool) för honom att räta ut frågetecknen och visa upp sina kvaliteter. Inledningsvis spelades han centralt och satte dit en del baljor men fick snart flytta ut till vänster. Martial visade snabbt att han trivdes även där även om målproduktionen hämmades något. Totalt stannade han på 17 mål i alla turneringar, vilket är klart godkänt för en debuterande yngling. Han har trots sin ringa ålder dragit ett mycket tungt lass i anfallsspelet då han emellanåt har varit lagets enda nyckel till chansskapande. [AS]

Redaktionen: 8,2 Matchbetyg: 6,7

 

Personinformation

Namn: Anthony Joran Martial
Född: 1995-12-05, i Massy, Frankrike
Längd/vikt: 181 cm/76 kg
Position: anfallare

Manchester United

Till United: 2015-09-01, från Monaco, 36 000 000 pund
Debut: 2015-09-12, mot Liverpool (h) (inhoppare), gjorde 1 mål
Första match från start: 2015-09-15, mot PSV Eindhoven (b)

Seniorkarriär

KLUBB PERIOD MATCHER MÅL
Olympique Lyonnais [FRA] 2012-2013 3 0
→ Olympique Lyonnais II [FRA] 2012-2013 11 5
Monaco [FRA] 2013-2015 49 11
→ Monaco II [FRA] 2013 4 3
Manchester United 2015-
Totalt
# Matcher och mål inkluderar enbart matcher i den inhemska ligan.
# Totalen anges endast på spelare som har avslutat karriären.
Landskamper: 18 landskamper/1 mål för Frankrike (per 2019-08-07)

Meriter

Titlar med United:

 • Uefa Europa League (1): 2017
 • FA Challenge Cup (1): 2016
 • EFL Cup (1): 2017
 • Community Shield (1): 2016
Titlar med landslag:

 • inga
Titlar med andra klubbar:

 • inga
Utmärkelser:

 • Golden Boy 2015
Övrigt:

 • inget övrigt att notera
Uppdaterad: 2019-08-07 (uppdateras på säsongsbasis)

 

Tabellförklaring

 • -: United deltog inte i den aktuella turneringen den här säsongen (i förekommande fall, då – bara syns i kolumnen för inhopp, noterar detta att systemet med inhoppare ännu inte var introducerat)
 • EUR: europeiska turneringar (inkluderar European Champion Clubs’ Cup, Uefa Champions League, European Cup Winners’ Cup, Inter-Cities Fairs Cup, Uefa Cup och Uefa Europa League)
 • FA: FA Challenge Cup
 • IN: inhopp
 • GM: gjorda mål
 • LC: Football League Cup/EFL Cup
 • LIGA: ligaspel (inkluderar Football League Division 1, Football League Division 2 och Premier League)
 • MS: matcher från start
 • TOT: totalt
 • ÖVR: övriga turneringar (inkluderar Test Matches, Charity Shield, Community Shield, Uefa Super Cup, European/South American Cup (Intercontinental Cup), Fifa Club World Cup och Fifa Club World Championship)

 

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2020 MUSS.SE   |   OM MUSS & MUSCS   |   HJÄLP MUSS   |   OM MUSS.SE   |   BLI SKRIBENT   |   INTEGRITETSPOLICY   |   KONTAKTA OSS