Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Anthony Martial
Han blommade aldrig ut, men det finns mycket att älska ändå

Efter nio år står det klart att Anthony Martial lämnar Manchester United. Fransmannen annonserade via sina sociala medier att tiden på Old Trafford avslutas när kontraktet löper ut i sommar. Här går vi igenom våra tankar om 28-åringens tid i United. 

Anthony Martial har meddelat att han lämnar United efter nio år. Dina tankar om beskedet?

Mikael Österdahl: Jag blir mest förvånad över all kärlek han fick på Twitter. För så var det sannerligen inte när han spelade. Annars är det väl något alla har vetat om ganska länge. Men nio år är lång tid och blundar vi för det dåliga finns det mycket att älska.

David Grgic Levin: Att det känns som att han redan har lämnat med tanke pä hur lite han har spelat, i synnerhet under Ten Hag. Martial är en begåvad spelare, men skador och åtminstone i mina ögon avsaknad av disciplin förhindrade honom att blomma ut. I sitt esse var han en otrolig avslutare, speciellt 1-mot-1, och hans förmåga för ”link-up spel” är något jag har saknat hos andra nior som representerat United sen 2013.

Elias Hallström: Ett väldigt väntat sådant, och förmodligen ett besked som borde ha kommit för ett par år sedan.

Fransmannens kontrakt går ut i sommar och någon förlängning har det egentligen aldrig ryktats om. Vad tycker du om lösningen som klubb och spelare har kommit överens om?

Mikael Österdahl: Inte mycket att orda om. Höjden han har i sig är inte tillräcklig för att vi ska kunna leva med att han är otillgänglig majoriteten av matcherna.

David Grgic Levin: Inte mycket att gorma om. Med hans orimligt höga lön hade han varit omöjlig att sälja till någon annan än valfri saudisk klubb, och jag tvivlar på att Martial vill gå utanför Europa. Skulle väl med facit aldrig fått kontraktsförlängningen 2019.

Elias Hallström: Fullt rimligt, så klart. Det har ju varit en tidsfråga en väldigt lång tid faktiskt. Känns som att både klubb och spelare ser hela situationen som ett misslyckande de senaste åren. Men samtidigt har ju Martial kunnat håvat in en hyfsad pension, så han är väl rimligen nöjdast över de extra åren han fick.

Det blev alltså nio år för Martial på Old Trafford. På den tiden hann han med drygt 300 matcher och gjorde 90 mål. Har han levt upp till förväntningarna du har haft på honom?

Mikael Österdahl: Han var okänd när han kom. Det är svårt att ha förväntningar på en sådan spelare. Sen fanns det stunder då jag tänkte att han kunde bli en anfallare av högsta klass. Andra stunder tänkte jag att hans tid i klubben var slut. Någon säsong var han bättre än jag trodde att han skulle vara, någon säsong sämre. Tyvärr mer dålig än bra efter hand. Undrar hur det hade sett ut om vi hade fått någon annan än José Mourinho.

David Grgic Levin: När Martial kom var jag bara 16. Jag minns ärligt talat inte vilka förväntningar jag hade då, men gissningsvis tyckte jag att alla som inte spelade i United höll Korpen-nivå och vice versa. Men ser man utifrån klubbens förväntningar gissar jag att man hade hoppats på mer.

Elias Hallström: Minns inte riktigt vad mina initiala förväntningar var, men sammantaget är det ju svårt att vara helt nöjd. Det kändes som att hans Unitedkarriär dog när Mourinho kom in. Sedan blev det en återuppståndelse under Solskjaer, och så dog den igen. Nä, det tog aldrig den farten man hade hoppats på.

Vilket är ditt bästa minne med Martial i United?

Mikael Österdahl: Debutmålet mot Liverpool och segermålet mot Everton i FA-cupsemifinalen 2016.

David Grgic Levin: Hans debutmål mot Liverpool. Minns det så tydligt än idag.

Elias Hallström: Ofrånkomligen debuten mot Liverpool. ”Welcome to Manchester United, Anthony Martial!”

28-åringen gjorde en del vackra mål i United, vilket är ditt favoritmål?

Mikael Österdahl: Jag upprepar mig: Debutmålet mot Liverpool och segermålet mot Everton i FA-cupsemifinalen 2016.

David Grgic Levin: Hans mål mot Everton som säkrade finalplatsen i FA-cupen 2016 är en favorit. Tycker det målet visar mycket av det Martial var bäst på.

Elias Hallström: Mål kan vara vackra, men lika mycket gillar jag mål som definierar en spelare. Ett som fastnat hos mig är ett mål han gör mot Watford hemma säsongen 2019/20. Hans avslut med vänstern räddas (Ben Foster) från en hyfsat snäv vinkel varpå bollen åker upp i luften med en lite klurig skruv. Martial lyckas få kontroll på bollen vid kortlinjen, gör en Cruyff-aktig fint för att göra sig av med en back och chippar, extremt retfullt, bollen över Foster i målet.

Kommer du att sakna Martial?

Mikael Österdahl: Jag har saknat honom de senaste fyra säsongerna.

David Grgic Levin: Nej, men kommer minnas tillbaka till hans debutsäsong och hans tid under Ole med glädje.

Elias Hallström: Nej, han har varit borta för mig ganska länge nu.