Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Adepterna: Borthwick-Jackson, Goss, Pereira, Rashford och Tuanzebe

Manchester United v Arsenal - Premier League
Louis van Gaal använder en tunn trupp i United. Det betyder att steget från juniorlaget till a-laget har minskat. Under hösten har kvartetten Cameron Borthwick-Jackson, Sean Goss, Marcus Rashford och Axel Tuanzebe knackat på dörren till a-laget. Borthwick-Jackson slog till och med upp dörren mot West Brom. Här tittar vi närmare på dessa fyra spelare samt den redan halvt etablerade Andreas Pereira.

Cameron Borthwick-Jackson

Cameron Borthwick-Jackson föddes i Manchester den 2 februari 1997 där han också är uppväxt. Cameron gick i samma skola som Ravel Morrison och Tyler Blackett gått i och spelade i samma lag som ung pojke som även Wes Brown och Danny Welbeck spelat i. I juni 2013, när han var 16 år, skrev han på sitt första kontrakt med Manchester United och tre månader senare gjorde han U21-debut när han fick agera inhoppare mot Bolton.

Embed from Getty Images

Sedan dess har Borthwick-Jackson fått rikt med speltid. Säsongen 14/15 startade han 35 matcher och gjorde ett inhopp för Uniteds U18-lag, vilket var flest matcher av alla spelare. Till säsongen 15/16 har han tagit steget upp till U21 och har hittills startat varenda match i ligaspelet och även startat i tre av fyra matcher i UEFA Youth League.

Spelarkaraktär

Cameron är en försvarsspelare som av allt att döma trivs bäst som vänsterback, men han har alla egenskaper för att kunna spela mittback i framtiden och har med framgång använts där även i ungdomslagen även om det hänt mera sällan då hans kollegor Ro-Shaun Williams och Axel Tuanzebe är väldigt starka kort på den positionen. Borthwick-Jackson är en väldigt solid och noggrann spelare som är stark i närkampsspelet och besitter ett lugn i pressade situationer som troligtvis gjort att han fått chansen även i a-laget.

Framtidsutsikter

Han har alla chanser att bli en nyttig truppspelare för United i framtiden. United har länge saknat bra täckning på vänsterbacksplatsen och nu skulle man kunna få en som kan agera både vänsterback och mittback. Vi har fått se alldeles för lite av Borthwick-Jackson för att kunna bedöma hur hans framtidsutsikter ser ut som mittback men som vänsterback är det troliga att han kan ta en John O’Shea roll, det vill säga en som inte kommer bidra med särskilt mycket fart och fläkt framåt men som alltid kommer att göra sitt jobb defensivt. Det hade dock varit intressant att se Borthwick-Jackson som mittback i fler matcher för att kunna få en bättre bild av hans framtidsutsikter på den positionen.

Cameron Borthwick-Jackson

Namn: Cameron Jake Borthwick-Jackson
Född: 1997-02-02, i Manchester, England
Position: försvarare
Till United: 2013-07-01 (egen junior)
Andra klubbar:
Landslag: har representerat Englands U16, U17 och U19

Karriär

Säsongen 2013/14 Matcher Mål
U1820 (4)1
U210 (1)0
Säsongen 2014/15 Matcher Mål
U18311
Säsongen 2015/16 Matcher Mål
U1830
U2160
A-laget0 (1)0
Totalt Matcher Mål
U1854 (4)2
U216 (1)0
A-laget0 (1)0

U21 inkluderar U21 Premier League, Manchester Senior Cup och Lancashire Senior Cup. U18 inkluderar U18 Premier League, FA Youth Cup och Uefa Youth League (U19). Statistik för andra klubbar (endast a-lag) och a-laget inkluderar samtliga tävlingsmatcher.

Sean Goss

Sean Goss föddes den 1 oktober 1995 i den tyska staden Wegburg. Familjen flyttade dock tidigt till England och Goss är uppvuxen i Exeter där han började spela för Exeter City redan när han var åtta år gammal. Som 10-åring fick Goss den stora äran att vara maskot på en Manchester United-match när just Exeter gästade Old Trafford i en fruktansvärd 0-0 match. Som 16-åring fick Goss sedan sin livsdröm i uppfyllelse när han fick chansen att provspela med United och efter en lyckad turnering med Uniteds U17-lag i Holland blev Goss klar för United sommaren 2012. Goss gjorde för övrigt 13 mål som mittfältare i hans sista säsong med Exeter:s U16-lag.

Embed from Getty Images

Hans första säsong i United blev också lyckad, han gjorde sex mål från mittfältet och han var en av tre som blev nominerad till årets spelare i U18. Goss har sedan dess fått rikt med speltid och är numera en given spelare i Uniteds U21-lag och knackar på dörren till a-laget. Goss fick följa med på försäsongsturnén till USA sommaren 2015 och har fått följa med a-laget på matcher, bland annat med en bänkplats borta mot Watford i november som främsta merit.

Spelarkaraktär

Sean Goss är primärt en central mittfältare men som med alla Manchester United-skolade spelare så har han fått testa på en del olika positioner och fick faktiskt spela en hel del som vänsterback när United senast spelade i UEFA Youth League. Men det är ändå på mittfältet som Goss trivs bäst och ska spela i. En passningsskicklig vänsterfot och ett fint skott som gör honom till en målfarlig mittfältare. Goss har tidigare jämförts med Michael Carrick och den jämförelsen är giltig sett till spelstilen. Goss är en aning långsam i vändningarna men han är långt ifrån den enda mittfältare som inte har snabbheten som adelsmärke.

Framtidsutsikter

Goss verkar stå högt i kurs hos Louis van Gaal vilket förstås är jätteroligt (även om det kan ha att göra med att LvG älskar vänsterfötter!) Personligen så håller jag inte Sean Goss som någon framtida Unitedspelare. Trots att han spelat en del som ytterback i ungdomslagen så tror jag ändå att innermittfältspositionen är den enda positionen som Goss kan konkurrera om, och det kommer alltid vara en nyckelposition på fotbollsplanen som är svår att slå sig in i. Men en spelare som har öga för mål som mittfältare kommer alltid att vara attraktiv, frågan är bara om han kan bibehålla den förmågan när han tar steget upp i ett a-lag.

Sean Goss

Namn: Sean Richard Goss
Född: 1995-10-01, i Wegberg, Tyskland
Nationalitet: England
Position: mittfältare
Till United: 2012-07-11 från Exeter City
Andra klubbar: Exeter City
Landslag:

Karriär

Säsongen 2012/13 Matcher Mål
U180 (1)0
Säsongen 2013/14 Matcher Mål
U1829 (3)6
Säsongen 2014/15 Matcher Mål
U219 (1)1
Säsongen 2015/16 Matcher Mål
U2140
Totalt Matcher Mål
U1829 (4)6
U2113 (1)1

U21 inkluderar U21 Premier League, Manchester Senior Cup och Lancashire Senior Cup. U18 inkluderar U18 Premier League, FA Youth Cup och Uefa Youth League (U19). Statistik för andra klubbar (endast a-lag) och a-laget inkluderar samtliga tävlingsmatcher.

Andreas Pereira

Andreas Pereira föddes den 1 januari 1996 i Duffel, Belgien. Han är uppvuxen i Belgien men hans föräldrar är födda i Brasilien och därför har Pereira valt, än så länge, att representera Brasilien på landslagsnivå. Så var dock inte alltid fallet, Pereira har nämligen spelat u-landskamper för Belgien också. I november 2011 rapporterades det om att Andreas Pereira, PSV Eindhoven, var klar för Manchester United. Sommaren 2012 skrev han sedan på ett kontrakt med United. Pereira tog snabbt för sig i United och etablerade sig som en nyckelspelare i U18.

Embed from Getty Images

Endast två år senare debuterade han i a-laget när United åkte ur ligacupen mot MK Dons. Men då hade Pereira redan hunnit etablera sig som en nyckelspelare i U21 och numera är han given i matchtruppen i a-laget och har också gjort sitt första mål för United när han slog in en fin frispark mot Ipswich på Old Trafford.

Spelarkaraktär

Pereira kan spela över hela mittfältet; som nummer 10, som yttermittfältare, som en central mittfältare. Pereira är en spelare som naturligtvis vill ha bollen vid fötterna och spela fram medspelare till bra lägen. Hans största vapen dock har hittills visat sig vara hans fasta situationer, vilket vi fått ta del av när han skruvade in en frispark mot Ipswich. Men även hans inläggsfrisparkar, inlägg överlag och hörnor är vassa. Med sin fina touch och kloka passningsspel har han smält in bra i a-lagssammanhang och visat en mognad i sitt spel även om han förstås har mycket att jobba med. Pereira kan ibland försvinna helt ur matcher och har ofta fått kritik för att han måste ta för sig mer och helt enkelt äga en match. Dessutom har han en del att jobba med vad gäller fysiken.

Framtidsutsikter

Louis van Gaal gillar Pereira och det är lätt att förstå varför. Pereira är komfortabel med bollen och ger sällan bort den, visar helt enkelt en mognad i sitt spel. Många spelare är väldigt bra på ungdomsnivå men klarar helt enkelt inte av omställningen. Pereira däremot är en som höjt sig och visat prov på stor mognad trots sin ringa erfarenhet. Utvecklar han sin fysik och fortsätter att jobba hårt så är jag övertygad om att Andreas Pereira är en Unitedspelare i framtiden.

Andreas Pereira

Namn: Andreas Hugo Hoelgebaum Pereira
Född: 1996-01-01, i Duffel, Belgien
Nationalitet: Brasilien
Position: offensiv mittfältare
Till United: 2012-07-01 från PSV Eindhoven
Andra klubbar: Lommel United, PSV Eindhoven
Landslag: har representerat Belgiens U15, U16 och U17 samt Brasiliens U20

Karriär

Säsongen 2011/12 Matcher Mål
U1830
Säsongen 2012/13 Matcher Mål
U1816 (4)5
U210 (2)0
Säsongen 2013/14 Matcher Mål
U18125
U2115 (5)2
Säsongen 2014/15 Matcher Mål
U21214
A-laget0 (2)
Säsongen 2015/16 Matcher Mål
U2120
A-laget2 (2)1
Totalt Matcher Mål
U1831 (4)10
U2138 (7)6
A-laget2 (4)1

U21 inkluderar U21 Premier League, Manchester Senior Cup och Lancashire Senior Cup. U18 inkluderar U18 Premier League, FA Youth Cup och Uefa Youth League (U19). Statistik för andra klubbar (endast a-lag) och a-laget inkluderar samtliga tävlingsmatcher.

Marcus Rashford

Marcus Rashford föddes i Manchester den 31 oktober 1997. Precis som Borthwick-Jackson (och flera andra nuvarande och före detta Unitedspelare) så inledde han sin fotbollskarriär i Fletcher Moss junior club innan han kom till Manchester United.

Embed from Getty Images

Rashford har slagit igenom stort de senaste säsongerna efter att tidigare haft en mer tillbakadragen roll – både statusmässigt och på planen. Rashford var mer en offensiv mittfältare men på grund av skadebekymmer på andra spelare har Rashford flyttats upp som ensam striker och har gjort det såpass bra att han nu är lagkapten i United:s UEFA Youth League-lag. Förutom att han var lagets bästa målskytt säsongen 14/15 så har han fortsatt att ösa in mål och han gjorde bland annat mål i varenda match i september månad 2015.

Spelarkaraktär

Rashford inledde som sagt sin karriär som en mer tillbakadragen forward eller offensiv mittfältare. Rashford har också använts som yttermittfältare. Men det är ingen tvekan om att hans framtid ligger som striker och det är också där han gjort störst avtryck. Rashford är rivig, snabb och har ett bra skott. Han har dessutom storleken med sig och är alltid jobbig att möta då han löper mycket. Rashford känns lite som en mer teknisk Joshua King, och med bättre målskytte också…

Framtidsutsikter

Rashford har redan en bänkplats med a-laget som merit och har tränat med laget flera gånger. Han har haft en snabb utväxling och har tagit stora kliv framåt flera säsonger i rad nu. Därför är det svårt att sätta någon gräns för hur långt han kan nå egentligen, men jag tycker inte han är riktigt lika bra som James Wilson var i samma ålder. Men det är mycket timing och slump som avgör – får han chansen vid rätt tillfälle, har han psyket, hur levererar han mot fullvuxna män? Rashford är än så länge oprövad, till och med på U21-nivå så är han relativt oprövad.

Marcus Rashford

Namn: Marcus Rashford
Född: 1997-10-31, i Manchester, England Position: anfallare
Till United: 2014-07-01 (egen junior)
Andra klubbar:
Landslag: har representerat England på ungdomsnivå

Karriär

Säsongen 2013/14 Matcher Mål
U1812 (5)4
Säsongen 2014/15 Matcher Mål
U1825 (1)
Säsongen 2015/16 Matcher Mål
U1814 (1)9
U210 (2)0
Totalt Matcher Mål
U1851 (7)26
U210 (2)0

U21 inkluderar U21 Premier League, Manchester Senior Cup och Lancashire Senior Cup. U18 inkluderar U18 Premier League, FA Youth Cup och Uefa Youth League (U19). Statistik för andra klubbar (endast a-lag) och a-laget inkluderar samtliga tävlingsmatcher.

Axel Tuanzebe

Axel Tuanzebe föddes den 14 november 1997 i Demokratiska Republiken Kongo, i staden Bunia. Tuanzebe är dock uppvuxen i Rochdale som ligger lite utanför Manchester. Redan när han var åtta år gammal började Tuanzebe att spela för Uniteds U11-lag och har sedan dess fortsatt att utvecklas i klubben. Redan som 16-åring var han lagkapten i U18 och förstås en av de allra viktigaste spelarna. Säsongen 14/15 var en succésäsong för Tuanzebe personligen som spelade 33 matcher (endast Borthwick-Jackson spelade fler) och var en klippa. Fick debutera för U21 och blev rättmätigt utsedd till årets spelare i U18.

Embed from Getty Images

Axel är fortsatt tillgänglig för U18-spel men har mer och mer fått känna på hetluften i U21 och så sent som i oktober fick han chansen att sitta på bänken i Premier League-mötet med Crystal Palace. Det blev ingen speltid då, men den dagen kommer.

Spelarkaraktär

Tuanzebe har mestadels använts som mittback men några gånger, främst i U21, har han använts på mittfältet; både centralt och på kanten. Men det är ingen tvekan om att det är i mittbackspositionen som framtiden ligger för Tuanzebe. Han är stor, stark och snabb vilket är ovärderliga egenskaper för en mittback. Axel är dessutom bra med bollen och läser spelet på ett bra sätt. Det är svårt att peka på några konkreta svagheter men det krävs givetvis att han förbättrar sig på alla punkter för att nå hans egna mål – att vara lagkapten i Manchester United.

Framtidsutsikter

Jag skulle bedöma Tuanzebes chanser som goda att slå sig in i Manchester United. Det beror förstås på tränare och andra tillfälligheter som kan hindra honom, men som det ser ut i dagsläget har mindre talangfulla spelare fått chansen i försvarspositioner. Tuanzebe är en av de bättre försvarare jag upplevt i Uniteds ungdomslag och hans tydliga mognad både på och utanför planen stärker definitivt hans chanser. Bänkplatsen mot Crystal Palace indikerar på att vägen till a-laget för Axel kanske inte är så lång trots allt.

Axel Tuanzebe

Namn: Axel Tuanzebe
Född: 1997-11-14, i Bunia, Demokratiska republiken Kongo
Nationalitet: England
Position: försvarare
Till United: 2013-07-01 (egen junior)
Andra klubbar:
Landslag:
Övrigt: Jimmy Murphy Young Player of the Year 2014/15

Karriär

Säsongen 2013/14 Matcher Mål
U186 (3)0
Säsongen 2014/15 Matcher Mål
U1828 (1)
U210 (3)0
Säsongen 2015/16 Matcher Mål
U1840
U2140
Totalt Matcher Mål
U1838 (4)0
U214 (3)0

U21 inkluderar U21 Premier League, Manchester Senior Cup och Lancashire Senior Cup. U18 inkluderar U18 Premier League, FA Youth Cup och Uefa Youth League (U19). Statistik för andra klubbar (endast a-lag) och a-laget inkluderar samtliga tävlingsmatcher.


Adepterna kommer att fungera som ett komplement till artikelserien Allt du behöver veta. Tanken är att i Adepterna presentera de spelare som tar steget från Uniteds akademi till a-laget. Detta blir den andra delen, i den första delen presenterades Paddy McNair och Tom Thorpe.


All statistik per 21015-11-29. U21-matchen mot Liverpool den 30 november är inte inkluderad.