Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Real Madrid och Atletico Madrid straffade med transferförbud

Stora nyheter i fotbollsvärlden då Fifa meddelar att Real Madrid och Atletico Madrid straffas med transferförbud för brott mot diverse regler gällande värvningar av minderåriga. De två klubbarna förbjuds nu att registrera spelare under transferfönstret sommaren 2016 och det i januari 2017. De får dock värva nu i januari 2016, då beslutet kommer då transferfönstret redan har öppnats.

Real Madrid har ännu inte uttalat sig men Atletico Madrid har redan låtit meddela att man kommer att överklaga beslutet. Fallet har emellertid varit på tapeten ganska länge nu, redan i april 2015 uttalade sig Real Madrid då man sa att rapporter om att klubben hade brutit mot Fifas regler var ”totalt falska”.

I stora drag är det samma straff som Barcelona drabbades av. Det betyder att det fortfarande är fullt möjligt att klubbarna kommer att få värva i sommar. Barcelonas straff gällde initialt för transferfönstret sommaren 2014 och januari 2015 men då de överklagade sköts straffet upp ett halvår. Fifa meddelade att Barcelona straffades med transferförbud den 2 april 2014. Barcelona överklagade dock två gånger, först till Fifa och sedan till CAS (Idrottens skiljedomstol). Det slutliga beskedet från CAS kom först den 30 december 2014 (Guardian), processen tog alltså nästan nio månader.

Nu finns förvisso Barcelonafallet som prejudikat varför processen möjligen kan gå snabbare den här gången. Men det är mindre än ett halvår tills transferfönstret öppnar i sommar och ett besked från CAS måste komma innan dess om straffet ska gälla redan sommaren 2016. Ja, förutsatt att klubbarna överklagar förstås, men det finns ingen anledning för dem att inte göra det. Även om klubbarna vet att de har gjort fel och att de inte har någon chans att få igenom sin överklagan så är det naturligtvis fördelaktigt för dem att få värva sommaren 2016 med vetskap om att de inte får värva sommaren 2017.

Det finns såklart en Manchester United-koppling på det hela. Om Real Madrid inte får värva spelare (formellt är det ett registreringsförbud och inte ett värvningsförbud, Barcelona kunde till exempel värva Arda Turan i somras men fick inte registrera honom för spel förrän nu i januari) kan de inte värva David de Gea från Manchester United. Således goda nyheter i det fallet. Men om Real inte får värva innebär det naturligtvis också att de knappast lär sälja någon av sina bästa spelare. Sannolikheten för att United ska värva Gareth Bale eller Cristiano Ronaldo lär vara liten redan nu, om Real inte har möjligheten att värva en ersättare torde det vara uteslutet att de säljer någon av sina bästa spelare.

Así, así, así gana el Madrid!

I andra transfernyheter noterar vi att United rapporteras ha gjort klart med den 16 år gamla italienska försvararen Luca Ercolani.

Förhoppningsvis har United koll på alla Fifas regler.

Liam Grimshaw återkallades nyligen från Motherwell. Då spekulerades det i att han skulle säljas till Preston och Prestons manager Simon Grayson har nu bekräftat affären: ”Han är överens om det personliga avtalet. Liam har sin läkarundersökning [på onsdagsmorgonen] och vi räknar med att han ska klara den. Han kommer att vara med gruppen de kommande dagarna. […] Jag är mycket glad att vi har fått honom.” Återstår för klubbarna att bekräfta affären, men det får förmodas ske inom kort.