Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Bildreportage: The Beginning of the End

Säsongen är nu sisådär tre fjärdedelar gammal och således är det dags för en sammanfattning i ett bildreportage. Vi tittar tillbaka på några av de snyggaste, bästa, värsta, roligaste och mest minnesvärda bilderna från säsongens ungefärliga tredje fjärdedel. Som vanligt fuskar vi med någon rörlig bild och annat mysigt.

Frankly, Mr Van Gaal

Freezing cold on a Thursday night,
And we’re playing fucking shite,
What a feeling, what a night.
Oh what a night.

Manchester Uniteds supportrar var inte alls glada den där torsdagskvällen i Danmark. United var sensationellt dåliga och förlorade mot Midget Land (som britterna kallade det danska laget). United gick förvisso vidare via 5-1 på Old Trafford i returen men det är knappt ens en förmildrande omständighet.

Det var inte bara kallt och dåligt den där torsdagskvällen i Danmark. Biljetterna var också provocerande dyra. Uniteds supportrar hittade förstås ett fyndigt sätt att protestera på.

Det hör till sakens natur att de här rapporterna blir positivt vinklade. Förluster är per definition inte minnesvärda. Vi minns förstås förlusterna – Southampton, Sunderland, Midtjylland, West Brom, Liverpool – men vi vill inte minnas dem, de är inte värda att minnas.

Manchester United har de senaste månaderna varvat dåligt och uselt med enstaka ljusglimtar. Men det är ljusglimtarna vi vill minnas och därför fokuserar vi på dem. För även om det har varit ett uselt kvartal så finns det alltid något att glädjas åt.

Embed from Getty Images

I förlusten mot West Brom blev Juan Mata utvisad för första gången i karriären. Detta efter två sällsynt korkade varningar. Det påminde väldigt mycket om Smallings utvisning mot Manchester city förra säsongen, bara det att en utvisning mot city förstås är snäppet värre.

Det är lätt att skylla förlusten på Mata, det stod trots allt 0-0 när han lämnade planen. Men även med en man mindre ska United vinna mot West Brom. Just den helgen räddade Arsenal poäng i derbyt mot Tottenham med en man mindre och Liverpool vände underläge till seger mot Crystal Palace efter att ha fått en spelare utvisad.

Embed from Getty Images

Det som frustrerar allra mest med det här Manchester United-laget är att laget ständigt underpresterar mot de dåliga lagen. United tappade poäng i båda matcherna mot Newcastle, United har bland annat förlorat mot lag som Sunderland, Norwich, Swansea, Bournemouth, West Brom och Stoke.

Ja jösses, United förlorade till och med mot Liverpool. Och Liverpool är ju sämst av alla.

Embed from Getty Images

Du repeterar genom att alltid fråga mig samma sak när jag förlorar eller är åker ut ur Europa,” klagade Louis van Gaal. Visst, han har en poäng i att journalisterna ofta är enkelspåriga men det kan han ju inte påverka. Däremot kan han påverka Manchester Uniteds resultat. Det är för tusan hans jobb.

Frankly, Mr Van Gaal, this position you hold,
It pays your way but it corrodes our soul,
I want you to leave, we will not miss you,
We want to go down in football history,

Frankly, Mr Van Gaal, you’re a sickening wreck,
You’ve got the 21st century breathing down your neck,
You must leave now, you don’t understand us,
We want to go down in football history, Mr Van Gaal.

Embed from Getty Images

The Kids Are Alright

Embed from Getty Images

Van Gaal förtjänar mestadels kritik men något han ska ha beröm för är att han har gett väldigt många unga spelare chansen i a-laget. Till viss del forcerat av en extrem skadesituation, förstås. Men Van Gaal har också medvetet valt en tunn trupp för att ge ungdomarna en större chans och det händer att han bänkar de etablerade till förmån för de unga även i de viktigaste matcherna.

Målvakten Dean Henderson fick chansen på bänken när De Gea (skadad), Johnstone (skadad), Valdes (utlånad) och Castro Pereira (cup-tied) var indisponibla. Joel Castro Pereira (bilden) fick sedan vara reservmålvakt mot Midtjylland. Att alla målvakterna som nämns här är bättre än Sergio Romero är en annan sak.

Embed from Getty Images

Det börjar vara svårt att hålla reda på alla ungdomar som har fått chansen. Har jag räknat rätt har fjorton spelare (säsongens nyförvärv inkluderade) gjort Uniteddebut den här säsongen och ytterligare sex – Henderson, Castro Pereira, Joe Rothwell, Axel Tuanzebe, Sean Goss har och Ro-Shaun Williams (bilden) – har suttit på bänken för första gången.

Embed from Getty Images

Nu kommer givetvis inte alla ungdomar som har kommit fram etablera sig i a-laget. Men varje debutant har chansen att göra succé, det händer att spelare gör det mycket bättre i a-laget än i juniorlaget.

Cameron Borthwick-Jackson gjorde succé på vänsterbacken tills han, förstås, blev skadad. Nu är han tack och lov på väg tillbaka för han är klassen bättre än de andra som har vikarierat för Luke Shaw.

Borthwick-Jackson har en mycket fin vänsterfot och det var väldigt vackert när han serverade Jesse Lingard mot Stoke (i en av få helgjutna Unitedinsatser den här säsongen).

https://www.instagram.com/p/BAF14aGGCHa/

Joe Riley, James Weir, Donald Love och Regan Poole har alla debuterat under säsongen, även om det för Weir och Poole handlade om väldigt korta inhopp.

Det var inte överdrivet länge sen som Riley var en autografjägare på Carrington.

https://www.instagram.com/p/BDVgJBMQcmW/

Det är speciellt när autografjägarna helt plötsligt får chansen i a-laget. Men även om det är kul att se Jesse Lingard som ung så undrar jag mest vad som är grejen med Barthez tröja.

Av ungdomarna som har fått chansen i a-laget skulle jag säga att Guillermo Varela är den som har överraskat mest på mig (vilket inte är likställt med att han har varit bäst). Jag var övertygad om att han skulle lämna United utan att ha gjort en enda minut i a-laget. Nu har han till synes konkurrerat ut Matteo Darmian – ordinarie i italienska landslaget – på högerbacken. Kul!

Embed from Getty Images

Störst chans av de unga är det nog ändå Timothy Fosu-Mensah som har. Han fick debutera med ett långt inhopp mot Arsenal. Han hade inte varit på planen i många minuter när han kände sig mogen att diktera sina lagkamrater. Läs om Timmy i adepterna för en bättre motivering.

Fools Gold

En av periodens höjdpunkter var ligamatchen på Anfield. Wayne Rooney gjorde matchens enda mål då United stal tre poäng.

Embed from Getty Images

Ander Herrera vann pris för bästa målfirande.

Michael Carrick, Phil Jones och Marcos Rojo stod i Unitedklacken den dagen. Sånt gillar vi givetvis!

Juan Mata fick bära kaptensbindeln i hemmamatchen mot Watford. Han firade med att göra matchens enda mål.
Embed from Getty Images

Då och då händer det att Louis van Gaal överraskar.

Blandad kompott

Manchester Uniteds manager gillar spelare som heter Mike. I början på säsongen var det Smalling som kallades Mike och i januari var det Will Keane som döptes om.

Michael är ett enkelt namn för mig,” var Van Gaals förklaring. “Men jag sa till Mike Smalling: ‘Jag kallar dig Pele,’ för han gjorde en fantastisk fint.

Januarifönstret var ointressant. United värvade ingen och bara ett par spelare lämnade United på permanent basis. Både Liam Grimshaw och Ben Pearson (bilden) värvades av Preston North End.

Grimshaw har ännu inte debuterat för Preston, bara tre dagar efter att han skrev på för sin nya klubb tvingades han till en knäoperation. Detta var klubben medveten om när de värvade honom, enligt managern Simon Grayson.

Det går bättre för Pearson som är på gränsen till en ordinarie plats.

Embed from Getty Images

Förre Unitedspelaren Darren Fletcher har måhända funderingar på en tenniskarriär när han lägger skorna på hyllan.

Embed from Getty Images

Juniortränaren Paul McGuinness lämnade Manchester United. Formellt var det McGuinness val men allt pekar på att han fick sparken.

Uniteds juniorer var i sällsynt dålig form när McGuinness lämnade men känslan är ändå att det är fel att lägga skulden på McGuinness. Han har haft en mycket svår uppgift och tvingades på slutet ofta spela skolpojkar, då United helt enkelt inte hade tillräckligt många juniorspelare tillgängliga (detta på grund av bristande spelarrekrytering).

Embed from Getty Images

Sir Bobby Charlton har den senaste tiden mestadels agerat prisutdelare till Wayne Rooney. United meddelade emellertid nyligen att den södra läktaren på Old Trafford kommer att döpas om till Sir Bobby Charlton Stand.

Charlton kommer att hyllas inför hemmamatchen mot Everton på söndag nästa vecka. Inför detta kommer vi med en längre text om Charlton.

Embed from Getty Images

Charlton är inte bara en Manchester United-legend han är också en fotbollslegend. Världen blev en fotbollslegend fattigare igår, då Johan Cruyff avled.

Jag är stolt att ha känt Johan,” sa Charlton. “Han var en av de fantastiska, fantastiska fotbollsspelarna som fick dig uppspelt varje gång han fick bollen och började spela. Det var alltid en förväntan hos publiken när Johan var på planen. Det fanns inte en negativ tanke i hans huvud. Han älskade spelet, han älskade sport och han älskade livet.

Han var en av de bästa fotbollsspelarna jag någonsin har sett. Du skulle sätta honom i samma klass som Pele, Di Stefano och Maradona. Den typen av fotboll han spelade förändrade sporten och påverkar fortfarande idag.

Sid Lowe hyllade framsidan på L’Équipe. En undrar vad han tycker om arbetsgivaren Guardians framsida.

https://twitter.com/football_oranje/status/713141548582625280

Sagan Marcus Rashford

För mindre än ett år sedan var jag på Moss Lane och såg Marcus Rashford skjuta mål på straff mot Chelsea. Han fixade den straffen själv. Då fanns det inte på kartan att han skulle spela för a-laget redan den här säsongen. Möjligen skulle han kunna nosa på U21.

Nosa på U21 var precis vad han gjorde. Under hösten sparkade han regelbundet in bollen i mål för juniorlaget. Han fick allt oftare chansen som inhoppare i U21. När U21 vann med 6-1 mot Leicester i mitten på december gjorde han sitt första – och hittills enda – mål för U21. I slutet av maj spelade han hela matchen när juniorerna torskade med 5-1 mot Chelsea i FA Youth Cup. I hemmamatchen mot Reading i mitten på februari startade Rashford för första gången för U21.

Embed from Getty Images

Tio dagar senare senare kallades han upp till a-laget inför hemmamatchen mot Midtjylland. Anthony Martial blev skadad på uppvärmningen. Van Gaal kastade in Marcus Rashford i Uniteds startelva.

Rashford slog till två gånger och United vann med 5-1.

Embed from Getty Images

Rashford fick chansen från start även i hemmamatchen mot Arsenal. Det borde vara en svårare uppgift.

Det tog en halvtimme till han hade satt bollen i nät, efter fint förarbete av Guillermo Varela.

Embed from Getty Images

Några minuter senare nickade han in 2-0 på Jesse Lingards inlägg.

Embed from Getty Images

I andra halvlek slog Rashford till med en assist också. Bara för att.

Embed from Getty Images

Några veckor senare blev Marcus Rashford derbyhjälte. Han blev den första Manchestersonen på en evighet att skjuta mål i Manchesterderbyt.

Embed from Getty Images

Han sprang i cirklar runt stackars Martin Demichelis.

Embed from Getty Images

Efter matchen fick Rashford, som fortfarande byter om i juniorlagets omklädningsrum på Carrington, en kram av Anthony Martial. Rashfords kompis Timothy Fosu-Mensah fick också speltid i derbyt. Fosu-Mensah startade, precis som Rashford, när juniorlaget föll med 5-1 mot Chelsea. Ingen av spelarna i det där Chelsealaget spelar a-lagsfotboll. Ingen av spelarna i det där Chelsealaget är ens nära att lira a-lagsfotboll.

Varje debutant har chansen att göra succé. Rashford gjorde succé. Länge må det fortsätta.