Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Adepterna: Fosu-Mensah, Henderson, Riley och Varela

Vi fortsätter att porträttera de Manchester United-talanger som tar steget upp till a-laget. I detta avsnitt av adepterna tar vi en närmare titt på Timothy Fosu-Mensah och Joe Riley som båda nyligen debuterade, Dean Henderson som nyligen var med i matchtruppen för första gången samt Guillermo Varela som gjorde a-lagsdebut i december.

Timothy Fosu-Mensah

Timothy Fosu-Mensah föddes i Amsterdam den 2 januari 1998. United fick tidigt upp ögonen för den kraftfulle holländaren men sommaren 2014 slog United till och värvade honom från Ajax.

Embed from Getty Images

Fosu-Mensah fick dock vänta i några månader innan han blev spelklar, men till slut i november debuterade han i Uniteds U18-lag mot Everton. Det blev ingen inkörningsperiod för Fosu-Mensah som gjorde 18 starter i sin första säsong och hann till och med debutera för U21 innan säsongen var över.

Spelarkaraktär

Fosu-Mensah är mittback eller central mittfältare i grunden. Men han är förmodligen den spelare i ungdomslagen på senare tid som använts i flest olika positioner. Han har spelat mittback, högerback, vänsterback, innermittfältare och som offensiv mittfältare. Tog inför den här säsongen det naturliga steget upp till U21 och har utan problem anpassat sig till nivån.

Men det är ingen tvekan om att det är på centralt mittfält eller som mittback Fosu-Mensah kommer husera i framtiden. Det är många som debatterar var han gör sig bäst, men det är i nuläget svårt att avgöra. Med en fantastisk fysik och en självklar närvaro på planen sticker han ut. Bra driv med bollen och en fantastisk tacklare.

Framtidsutsikter

Jag skrev tidigare i En konversation om Manchester Uniteds akademi att jag tror Fosu-Mensah inom kort kommer få debutera i a-laget. Nu kom den debuten ganska snabbt, men kanske mestadels på grund av den tunna truppen och alla skador men det är bara en tidsfråga innan Fosu-Mensah slår sig in i truppen. Jag sticker ut hakan lite men skador och dålig attityd tror jag är det enda som kan stoppa Fosu-Mensah från att ta en ordinarie plats i en framtida Manchester United-elva.

Timothy Fosu-Mensah

Namn: Evans Timothy Fosu Fosu-Mensah
Född: 1998-01-02, i Amsterdam, Nederländerna
Position: central mittfältare, mittback, högerback
Till United: 2014-09-02 från Ajax
Andra klubbar: Ajax (-2014)
Landslag: har representerat Nederländernas U17 och U19
Övrigt:

Karriär

Säsongen 2014/15MatcherMål
U1818 (1)0
Säsongen 2015/16MatcherMål
U18100
U2112 (1)1
A-laget1 (1)0
TotaltMatcherMål
U1828 (1)0
U2112 (1)1
A-laget1 (1)0

Spelarprofil Timothy Fosu-Mensah »

Dean Henderson

Dean Henderson föddes i Cumbria den 12 mars 1997. Henderson inledde sin karriär i Carlisle United och spelade där tills han var 14 år gammal. Henderson provspelade sedan med Manchester United och fångade målvaktstränaren Eric Steeles intresse och erbjöds sedan ett kontrakt med klubben.

Embed from Getty Images

Henderson nådde kanske sin högsta topp säsongen 14/15 när han spelade 25 matcher för Uniteds U18-lag och blev nominerad till Jimmy Murphy Young Player of the Year där han dock fick se sig slagen av Axel Tuanzebe.

Spelarkaraktär

Dean Henderson är en reflexsnabb målvakt med bra fötter. Henderson har visat tydliga tecken på utveckling de senaste säsongerna och känns som en målvakt på uppgång. Endast två matcher i U21 den här säsongen har ställt till det, men samtidigt har Henderson varit utlånad till Stockport där han gjorde det bra innan han blev återkallad till United igen. Henderson var dock den målvakt som fick stå när United deltog i UEFA Youth League, och även där stod han för fina framträdanden.

Framtidsutsikter

Att en målvakt som kommer genom akademin slår sig in i Manchester United är oddsen höga på. Därför är det förstås inte särskilt troligt att Dean Henderson kommer göra det heller. Klart är i alla fall att Henderson är ännu en målvakt som United producerat som jag tror kommer få en bra karriär.

Dean Henderson

Namn: Dean Bradley Henderson
Född: 1997-03-12, i Whitehaven, England
Position: målvakt
Till United: 2013-07-01, egen junior
Andra klubbar: Stockport County (lån, 2016)
Landslag: har representerat Englands U17
Övrigt:

Karriär

Säsongen 2013/14MatcherMål
U18170
Säsongen 2014/15MatcherMål
U18280
Säsongen 2015/16MatcherMål
U1850
U2120
Stockport County40
TotaltMatcherMål
U18500
U2120
Stockport County40

Spelarprofil Dean Henderson »

Joe Riley

Joe Riley föddes i Blackpool den 6 december 1996. Riley har dock varit i Manchester United sedan han var sex år gammal, men han skrev på sitt första professionella kontrakt sommaren 2013. Han etablerade sig tämligen omgående i Uniteds U18-lag där hans mångsidighet gav honom fördelar.

Embed from Getty Images

Säsongen 15/16 är säsongen Riley etablerat sig i U21. När Borthwick-Jackson tog steget upp till a-laget tog Riley hand om vänsterbacksplatsen och har sedan dess skött sig utmärkt, vilket gjort att han fått chansen i a-laget.

Spelarkaraktär

Riley är i grunden en yttermittfältare men har fått fylla in på en hel del olika positioner. Riley är högerfotad men har mestadels spelat vänsterback och är också där han fått chansen i a-laget. Hans fart, noggrannhet och stora löpkapacitet har gjort honom till en mycket uppskattad spelare i U21. Riley har dessutom offensiva kvaliteter i grunden efter sin tid som yttermittfältare.

Framtidsutsikter

Riley har redan visat att han kan komma in och göra ett bra jobb. Inte bara defensivt utan han har också bidragit offensivt. Jag är dock av åsikten att det är onaturligt att spela ytterback på fel kant och det hämmar alltid prestationen lite i det offensiva spelet. Därför hade det varit intressant att se Riley som högerback istället. En viktig egenskap för ytterbackar är inlägg och inspel. Hur fungerar hans inspel från högerkanten kontra vänsterkanten på a-lagsnivå? Känslan är ändå att Riley inte har någon större framtid i United – inte som vänsterback i alla fall.

Joe Riley

Namn: Joe Riley
Född: 1996-12-06, i Blackpool, England
Position: ytterback, yttermittfältare
Till United: 2013-07-01, egen junior
Andra klubbar:
Landslag:
Övrigt:

Karriär

Säsongen 2013/14MatcherMål
U1821 (9)4
Säsongen 2014/15MatcherMål
U1825 (2)0
Säsongen 2015/16MatcherMål
U2112 (2)0
A-laget1 (1)0
TotaltMatcherMål
U1846 (11)4
U2112 (2)0
A-laget1 (1)0

Spelarprofil Joe Riley »

Guillermo Varela

Guillermo Varela föddes den 24 mars 1993 i Montevideo. Varela startade sin karriär i Peñarol och debuterade för a-laget i juni 2011. Efter att ha imponerat med Uruguay i det Sydamerikanska U20-mästerskapet inledde han ett två veckor långt provspel med Manchester United innan han signerade under sommaren och blev officiellt David Moyes första värvning. Varela spelade även U20-VM under sommaren och tog sitt Uruguay ända till finalen där Frankrike blev för svåra.

Embed from Getty Images

Varela etablerade sig snabbt i U21, men var tvungen att resa hem till Uruguay igen mitt i säsongen av personliga orsaker. Varela blev sedan på deadline day 2014 utlånad till Real Madrid Castilla, ett märkligt lån där Varela dock var given i startelvan under Zidanes ledning. Varela återvände sedan, lite överraskande, till Manchester United och fortsatte sitt äventyr med U21. Varela debuterade sedan i a-laget framför ögonen på undertecknad i december 2015 hemma mot West Ham när han ersatte Paddy McNair.

Igår kväll meddelades det att Varela är uttagen till Uruguays a-landslag inför VM-kvalmatcherna i mars.
https://twitter.com/JuanG_Arango/status/705871187403005952

Spelarkaraktär

Guillermo Varela är en rivig och tuff ytterback, han är förmodligen den spelare i Uniteds ungdomslag som använts på färst antal positioner. Det är egentligen bara som höger- och vänsterback som Varela använts som, och det är utan tvekan där han hör hemma. Varela har inte snabbheten som adelsmärke men är inte långsam. Ständigt villig att fylla på i offensiven och klarar det galant med funktionell teknik och fina inspel. Varela är en mångsidig och aggressiv ytterback som är nyttig i varenda lag han spelar i och slutar aldrig springa.

Framtidsutsikter

En överraskande vändning för en spelare alla Unitedfans hade räknat ut. Varela har gjort det bra när han väl fått chansen, bättre än någon kunnat ana. Kan han bygga vidare på detta och bli en framtida spelare för Manchester United? Jag tror det. Han kommer inte bli världens bästa ytterback, men han har kapaciteten och inställningen att nå nivån som en truppspelare bör ha i Manchester United.

Guillermo Varela

Namn: Guillermo Varela Olivera
Född: 1993-03-24, i Montevideo, Uruguay
Position: ytterback
Till United: 2013-06-10, från Peñarol, 1 500 000 pund
Andra klubbar: Peñarol (2010-2013), Real Madrid Castilla (lån, 2014-2015)
Landslag: har representerat Uruguays U17 och U20, uttagen till a-landslaget
Övrigt:

Karriär

Säsongen 2010/11MatcherMål
Peñarol0 (1)0
Säsongen 2013/14MatcherMål
U21210
Säsongen 2014/15MatcherMål
U2120
Real Madrid Castilla331
Säsongen 2015/16MatcherMål
U21121
A-laget7 (1)0
TotaltMatcherMål
U21351
A-laget7 (1)0
Peñarol (Uruguay)0 (1)0
Real Madrid Castilla331

Spelarprofil Guillermo Varela »


Men Marcus Rashford då? och Cameron Borthwick-Jackson? Jo, de porträtterades i förra delen av adepterna. Nu har det förstås ramlat in fler debutanter den senaste tiden så om ett par veckor eller så kommer nästa del med Joel Castro Pereira, Donald Love, Regan Poole, Joe Rothwell och James Weir.


Statistiken för U21 inkluderar U21 Premier League, Manchester Senior Cup och Lancashire Senior Cup. Statistiken för U18 inkluderar U18 Premier League, FA Youth Cup, Milk Cup och Uefa Youth League (U19). Statistik för andra klubbar (endast a-lag) och a-laget inkluderar samtliga tävlingsmatcher.
All statistik per 2016-03-05.