Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

En konversation om Manchester Uniteds akademi

Mikael Österdahl: När vi drog igång adepterna var det med en presentation av Paddy McNair och Tom Thorpe. Där och då kändes det åtminstone för mig som att det var uppenbart att Thorpe var både bättre just då och den större talangen. Vi vet dock att Van Gaal valde McNair och Thorpe försvann på fri transfer. Han valde Rotherham, som precis klarade sig kvar i Championship förra säsongen. Det kändes som en för låg nivå för honom men han har det trögt i seniorfotbollen. Han har förvisso gjort 2 mål men han har bara startat 5 av 17 matcher i ett lag som håller till i botten på tabellen. Senast han startade blev han utbytt i halvtid vid underläge 3-0 hemma mot Ipswich. Det är trist. Jag hade nog mer räknat med en utveckling likt den Ryan Shawcross hade. Kanske inte så att United ångrar att man släppte honom men ändå en stabil karriär i Premier League. Nu är det förstås fortfarande tidigt än men det känns som att man kanske har övervärderat hans prestationer i U21.

Annars går det hyggligt bra för flera av de som har lämnat permanent det senaste året. Tom Lawrence imponerar i Blackburn och nosar på landslaget. Michael Keane spelar varenda minut i Burnley och Our Friend Reece James är given i startelvan i Wigan. Ben Amos ligger förvisso sist i Championship men det verkar mest vara för att anfallarna i Bolton är kassa.

Hyggliga karriärer liksom. Chelsea och Manchester city har kanske sprungit ifrån på juniorsidan men min känsla är ändå att United ändå är i framkant när det gäller att producera professionella fotbollsspelare. Tar vi Chelsea som exempel är min känsla att deras framgångar på juniorsidan till stor del fyller laget med tidigt utvecklade, storväxta killar. Hade en sån som Jesse Lingard ens tagit sig förbi U16-laget i Chelsea?

Mikael Krekula: Det är absolut känslan att United är i framkant med att producera professionella spelare, och statistik har också visat att den känslan är korrekt. Om man kommer vara fortsatt ledande där om fem år är en annan sak, det är då det kommer visa sig om city och Chelseas akademier producerar så bra individuella spelare för det är trots allt det som är det viktiga. För bra lag vet vi redan att de har på ungdomsnivå.

Det kanske är så att Chelsea lever mycket på sina fysiska spelare, det är aldrig något jag reflekterat över. Men jag tänker direkt på Josh McEachran som var en av få spelare som är fostrade i Chelsea och som det blivit en riktig hype kring. Han är varken stor till växten eller särskilt fysisk i sin spelstil men kom ändå igenom Chelseas akademi som en ledande spelare. Sedan har utvecklingen stagnerat och han har nu lämnat Chelsea permanent för spel i Brentford. Fick han för få chanser i Chelsea? Satte skadorna stopp? Var man för dåliga på att förädla hans talang? United är generellt sett väldigt noggranna och tålmodiga här och behåller gärna spelare länge, låter dom träna med klubben trots att de kommer bli eller har släppts av klubben. En sådan som Ryan Bertrand kanske Chelsea inte skulle varit så snabba att släppa.

Vi vet ju också att United alltid erbjuder en mångsidig utbildning som gör spelare flexibla och det kan vara en del av förklaringen till att man lyckats få fram så många spelare som har något att erbjuda PL-klubbar.

Mikael Österdahl: Jo, att ge spelarna chansen och att ge spelarna chansen på rätt sätt är också faktorer. Det får man ändå ge Van Gaal att han vågar skicka in de unga och även när det räknas – det är inte bara korta inhopp i redan avgjorda matcher (nu har förvisso United aldrig några avgjorda matcher…). Jämför vi igen med Chelsea så tycker man ju att en sån som Loftus-Cheek borde få chansen. Ta Kenedy, hade han fått chansen om han varit från akademin och inte värvad från Brasilien för dyra pengar?

Embed from Getty Images

Det är ju alltid lätt att sitta bredvid och skrika om att folk ska få chansen hit och dit. Men visst borde Wilson ha fått chansen?! Fast nu får ju du chansen att skriva om honom i lånekollen. Tänk så lång Chelseaversionen av lånekollen måste vara. Det är ju ett par lag – inklusive avbytare – de har utlånade. Löjligt. Samtidigt finns det ju egentligen ingenting efter juniorlaget längre. U21-ligan är ett skämt…

Mikael Krekula: Ja, det får man ge Van Gaal. Jag är lite överraskad över att han vågat ge oprövade spelare chansen i svåra situationer. Annars vågar han ju hans lag inte så mycket på planen…

Nej, förmodligen hade inte någon ung engelsman fått chansen i Chelsea. Men det har nog mer med Mourinho att göra än något strukturellt fel i Chelsea tror jag. Sedan tror jag det gör mycket att det är just Mourinho som varit med och köpt Kenedy. Loftus-Cheek till exempel är ju ingen som Mourinho haft att göra med då han kommit fram genom akademin.

Wilson har inte varit särskilt bra den här säsongen, om man ska vara ärlig. Men samtidigt är det svårt att vara det i korta inhopp och sporadiska starter när man inte spelat matcher på flera veckor. Ett lån var nog det bästa för honom till slut även om det lämnar United med en ännu tunnare trupp. Med tanke på hur många “chanser” Rooney får så tycker jag att Wilson borde fått spela mer, men Van Gaal är uppenbarligen inte så förtjust i Wilson.

Det är lite udda att Chelsea har många utlånade spelare, det är väldigt ovanligt i England men däremot är det väldigt vanligt i till exempel Italien. Det kan inte kännas som att klubben tror på en när det blir så där. Måste kännas som att man bara är en massproducerad produkt. Jag brukar säga till mina kompisar att det är tur att man inte håller på Chelsea (av flera anledningar) och sköter lånekollen där…

Det är så bedrövligt, U21-ligan. Först klagar man i England på att det är för lite engelska talanger som får chansen i Premier League men när väl en tränare vill ge chansen till en ung spelare så kan inte Van Gaal ge Wilson chansen eftersom Wilson är för matchotränad på grund av att U21 har spelat för få matcher. De trixar och fixar med ungdomsserierna varje år men det tycks inte vara särskilt genomtänkta beslut man för in.

Mikael Österdahl: Ja, man blir bara förbannad av att tänka på U21-ligan. Bisarrt nog lyckas man ju göra det sämre vid varje förändring också (och der förändras ofta).

Men låt oss gå över på nåt trevligare och kolla på de ungdomar har chansen. Rimligt är ju att börja med en snabbis kring de som du presenterade i adepterna senast. Du täckte det mesta, så jag ska hålla det kort. Jag tycker att det är mycket märkligt att Tuanzebe aldrig har fått chansen i något ungdomslandslag. Annars vill jag framför allt kommentera Rashford som jag före den här säsongen mest kände var en rätt medelmåttig anfallare som gjorde några mål då och då. Den här säsongen har han emellertid imponerat stort, med många mål och även bra bredd på målen han gör. Vidare även som en given ledare i laget.

En snabb ranking på hur stor chans de har att lyckas:

  1. Tuanzebe
  2. Rashford
  3. Borthwick-Jackson
  4. Goss.

Jag tycker den känns självklart, håller du med?

Jag tog inte med Pereira i rankingen eftersom han har kommit så mycket längre än de andra. Jag får lite Pogbavibbar kring honom. Inte i spelstilen men i att han är en spelare som får kritik för att han inte dominerar i den utsträckning han borde göra i U21. Då hoppas man ju att han får samma utväxling när han får den riktiga chansen i a-laget!

Mikael Krekula: Jag tycker också det är märkligt att Tuanzebe inte är med i några u-landslag. Jag har ju inte koll på hans konkurrenter i landslaget men jag har svårt att se att han inte skulle platsa ens i truppen. Inte för att döma ut ett helt lands ungdomstränare (men nu gör jag det ändå) så skulle jag inte direkt lita på att U-landslagstränarna vet vad de håller på med, så man bör inte vara särskilt orolig över att han inte är med.

Embed from Getty Images

Jag håller med dig om Rashford. Det började väl egentligen ifjol där han fick ta mycket ansvar som ensam striker och även om han kunde bli isolerad i långa stunder så hotade han hela tiden. Till den här säsongen tycks han ha tagit ytterligare ett kliv. Din ranking håller jag också med om. Tuanzebe känns som den med störst möjligheter att slå sig in och ena mittbacksplatsen i a-laget känns öppen för tillfället. Rashford kommer mer och mer, men det är en svår position att slå sig in i. Borthwick-Jackson ser jag mer som en stabil spelare som kan bli en truppspelare och Sean Goss tror jag faktiskt inte jättemycket på.

Pogba hade storleken, styrkan och tekniken att kunna dominera stort, vilket han också stundtals gjorde. Men han kunde vara ganska loj och bekväm, det kanske också hämmade hans chanser hos Ferguson. Men ja, det är precis den känslan man får och lite av det jag beskrev i hans profil också. Att han höjer sig ett snäpp, höjer koncentrationen och spelar väldigt moget på a-lagsnivå.

Näst på tur

Mikael Krekula: Om vi redan ska gå in på kommande spelare som kan knacka på dörren till a-laget så får man nog nämna Ro-Shaun Williams, ännu en mittback alltså. Blixtsnabb spelare som spelat mycket bredvid Axel Tuanzebe och de har varit väldigt bra i U18. Williams är ett år yngre än Tuanzebe.

Annars finns Timothy Fosu-Mensah som glömts bort lite den här säsongen är känslan. Bolltrygg och fysisk innermittfältare eller mittback. Väldigt kraftfull spelare. Jag tror att Fosu-Mensah kommer att knacka på dörren till a-laget inom en snar framtid.

Ett litet wild card kan vara högerbacken Tyler Reid. A-laget har tunt på den positionen och Reid var briljant i U18 ifjol. Haft lite småskador och inte riktigt kommit i gång än den här säsongen. Bra både framåt och bakåt med en fin fart och kraftfullhet. Varela tycks inte få chansen så då bör Reid vara på tur om man skulle ta in en högerback från ungdomstruppen.

Många pratar annars om Callum Gribbin. Den offensive mittfältaren har en skön spelstil med ett flytande steg och en känslig vänsterfot. Men han tenderar att försvinna en del ur matcherna och känns långt ifrån redo för något a-lagsspel. Men han bör man definitivt ha koll på inför framtiden.

Mikael Österdahl: Ja, Fosu-Mensah hamnar ju i kläm då han har växt ifrån U18 och det inte finns några matcher i U21. Sen kanske han främst konkurrerar om en plats på mittfältet och där är det lite svårare att slå sig in i dagsläget.

Ett annat wild card är Regan Poole som ska bli intressant att följa när han väl får sitt speltillstånd. Ännu en mittback förstås! några månader äldre än Williams. Här blir man mest trött på systemet när en 17-årig walesare som har lirat professionell fotboll (League Two) i England ska behöva ett internationellt speltillstånd för att lira i United. Ännu tröttare blir man när det tar många månader att lösa, det var ju samma för Fosu-Mensah förra året.

Sen måste vi ju nämna Angel Gomes som får ses som favorit att bli första 00-talist i United. Han har vi hört talas om i flera år redan och nu är han på väg att etablera sig i U18 som 15-åring. Dock är han så pass liten att det nästan får ses som uteslutet att han går in i den mycket exklusiva grupp lirare som har debuterat i a-laget redan som 16-åring. Kanske i ligacupen hösten 2017!

Mikael Krekula: Ja, det är många spelare som hamnar i kläm på grund av U21:s upplägg…

Nu har jag ju inte sett Reegan Poole spela ännu men ska bli väldigt spännande att följa. Inte ofta en så ung mittback har så mycket erfarenhet av a-lagsspel. League Two är en väldigt tuff liga att spela mittback i när man bara är 16, 17 år. Imponerande att han verkar ha klarat det såpass bra trots allt.

Ja, nu går vi händelserna långt, långt i förväg. Men visst är Angel Gomes en av de mer spännande spelarna som United har tillgång till i dagsläget. Har ju redan gjort matcher och mål för U18 och är där och nosar på en startplats. Han är dessutom lagkapten för Englands U16-lag som är och spelar i USA nu. Där hoppas man mycket på en offensiv stjärna. Ja, kanske debut i Ligacupen 2017 under nya managern Gary Neville som gjort succé i Valencia!

Guillermo Varela

Den här konversationen fördes innan Guillermo Varela dök upp i Louis van Gaals lag. Nu har den uruguayanska högerbacken trots allt gjort tre halvlekar i Manchester Uniteds a-lag.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Det kom onekligen från ingenstans att Varela helt plötsligt var med i a-laget. Visst, Borthwick-Jackson hade väl heller ingen gissat skulle få speltid men där finns ändå en känsla om att det är en spelare klubben tror på. Varela skickades på lån när Van Gaal tog över och inför den här säsongen fick han inte ens ett tröjnummer när truppen registrerades. Dessutom är det knappast ett gott tecken när en spelare går på lån till Real Madrid Castilla, jag ser det snarare som ett tecken på att det är en spelare man vill sälja.

Nä, jag tycker faktiskt inte det känns överdrivet spännande med Varela. Han lirade nyss som överårig i U21 utan att ens ha nosat på a-laget, inte ens på en sommarturné. Att han ens var kvar i klubben känns mest som en teknikalitet till följd av ett långt kontrakt och att ingen annan ville ha honom.

Mikael Krekula: Ja, det här såg man inte det här komma för en vecka sedan. Men visst, kris på ytterbacksplatserna med mycket skador och detta är inte så långsökt ändå. Jag lyfte Tyler Reid tidigare på grund av den svaga konkurrensen på högerbacken och att han skulle kunna få chansen någon gång, men det blev alltså Varela. Han är en habil spelare, funktionell och fungerar bra på U21-nivå. På a-lagsnivå är han, trots sin ålder, väldigt oprövad. Märkligt lån till Real Madrid Castilla som sagt, då trodde man verkligen att hans karriär i United var över. Men under LVG kan man inte bli förvånad, han bytte ju in Borthwick-Jackson mot West Bromwich trots att han aldrig sett honom spela. Känslan är ändå att Varela har jobbat hårt utan att gnälla, och jag tycker faktiskt att han skött sig klart godkänt hittills. Men utgångstipset får ändå vara att Varela försvinner från klubben inom en snar framtid.


Vi hade ett gäng punkter som vi tänkte gå igenom när vi började den här konversationen. De flesta punkterna på den listan kom aldrig med i diskussionen, men diskussionen var redan så pass lång att det kändes rimligt att stanna där vi stannade. Om detta är uppskattat är det dock fullt möjligt att den konversationen kommer vid ett senare tillfälle…