Dean Henderson

Målvakten Dean Henderson, född i mars 1997, är en Manchester United-produkt. Säsongen 2022/23 är han utlånad till Nottingham Forest.

Dean Henderson hämtades till Manchester United från Carlisle United när han var 14 år gammal. Säsongen 2013/14 etablerade han sig i juniorlaget. Ett par år senare fick han för första gången prova på spel i U21, även om speltiden då blev sporadisk.

I januari 2016 fick Henderson för första gången prova på seniorfotboll då han blev utlånad till Stockport County. Under en skadekris i United återkallades han från lånet. Han fick sitta på bänken för United i FA-cupen mot Shrewsbury i februari 2016. Han återvände sedan till Stockport på lån under säsongsavslutningen.

På deadline day 2016 gick Henderson till Grimsby på ett halvårslångt lån. Henderson imponerade i Grimsby och lånet förlängdes för att gälla säsongen ut. Efter en skada på Joel Pereira återkallades Henderson till United för att agera tredjemålvakt.

Inför säsongen 2017/18 gick Henderson till Shrewsbury på ett säsongslångt lån. Henderson gjorde succé Shrewsbury och utsågs till bästa målvakt i League One.

Efter succén i Shrewsbury belönades Henderson med nytt kontrakt i United. Därefter gick han återigen på ett säsongslångt lån, den här gången till Sheffield United. Målvakten gjorde återigen succé och han var en starkt bidragande orsak till att Sheffield United blev uppflyttade till Premier League.

Sommaren 2019 skrev han återigen på ett nytt kontrakt för United och så lämnade han igen för Sheffield United på ett säsongslångt lån. Den här gången för spel i Premier League.

Återigen gjorde han succé och sommaren 2020 signerade han ånyo ett nytt kontrakt. Den här gången stannade han i klubben för att konkurrera med David de Gea om platsen som ordinarie målvakt. Henderson gjorde sin Uniteddebut i ligacupmatchen mot Luton den 22 september 2020.

Henderson var mestadels reservmålvakt under säsongen men fick relativt mycket speltid. Under våren fick han förtroende som förstaval men det var De Gea som fick vakta målet i Europa League-finalen.

Inför säsongen 2021/22 smittades Henderson av covid-19, vilket krävde lång rehabilitering. Först i slutet av september var han tillbaka i spel och han fick då finna sig i att vara backup till De Gea. Under säsongen fick han bara spela tre cupmatcher.

Sommaren 2022 lämnade Henderson ånyo på lån, den här gången för Nottingham Forest.

Dean Henderson representerade Englands U16, U17, U20 och U21. Han vann U20-VM 2017 som reservmålvakt.

I oktober 2019 blev han för första gången uttagen till a-landslaget. Han debuterade i november 2020, som inhoppare i en träningsmatch mot Irland. Sommaren 2021 var han med i den engelska EM-truppen men han lämnade turneringen på grund av skada.

Spelarkaraktär

Dean Henderson är en reflexsnabb målvakt med bra fötter. Han har ett enormt självförtroende och han har potentialen att bli en världsmålvakt.

Rekommenderad läsning

 • Frågeask: Det ser extremt lovande ut

  Frågeask: Det ser extremt lovande ut

 • Lånekollen: Säsongssummeringen

  Lånekollen: Säsongssummeringen

 • Adepterna: Fosu-Mensah, Henderson, Riley och Varela

  Adepterna: Fosu-Mensah, Henderson, Riley och Varela

 • Är framtiden Dean, Henderson?

  Är framtiden Dean, Henderson?

Senaste artiklarna om Dean Henderson

 • Halvtidssummering med mersmak

  Halvtidssummering med mersmak

 • Ethan Laird - Konsten att spela korten rätt

  Ethan Laird - Konsten att spela korten rätt

 • Lindelöf eller Maguire? / Tight schema framöver / Earps och Galton kan bli månadens spelare i WSL

  Lindelöf eller Maguire? / Tight schema framöver / Earps och Galton kan bli månadens spelare i WSL

 • Álvaro Fernández - Från Ferrol till Preston

  Álvaro Fernández - Från Ferrol till Preston

 • Minns ni Eric Bailly?

  Minns ni Eric Bailly?

 • Budet på Groenen var för bra / Landslagsuttagningar / Förre Unitedmålvakten tackar för sig

  Budet på Groenen var för bra / Landslagsuttagningar / Förre Unitedmålvakten tackar för sig

Biografin uppdaterad i juli 2022 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.