Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Lånekollen: Säsongssummeringen

Det har blivit dags att sy ihop säsongen för de utlånade spelarna. För vissa slutade säsongen på bästa tänkbara sätt, medan flera nog vill glömma 2018/19 så fort det bara går. Insatserna har varit minst sagt varierande, något som ju också får sägas återspegla hur det sett ut även i Manchester United. Dean Henderson, Regan Poole och Ethan Hamilton kommer undan med goda betyg, medan det också finns det som inte är i närheten av att vara godkända. 

Precis som i december väljer vi att sammanfatta de utlånade spelarnas prestationer. Med i sammanställningen tar vi en kort summering av hur säsongen varit, statistik, ett betyg, en motivering till betyget samt gör en bedömning av deras framtid i Manchester United. Bedömningen är, givetvis, i allra högsta grad subjektiv och baserar sig på de rapporter som kommit in under säsongen samt på tidigare lånekollar.

För att få lite grepp om hur upplägget är tänkt följer här en kort produktbeskrivning.

Spelaren: Benämns med namn. Kort och gott. Även spelare som avslutat sin lånesejour tidigare än nu i maj finns upptagna i denna sammanställning.
Klubben: Har spelaren representerat fler än en klubb under säsongen nämns bägge klubbarna i anslutning till spelaren.
Spelade matcher: Indikerar hur många matcher spelaren medverkat i, alltså både matcher från start och inhopp. Framträdanden i reservlag räknas ej.
Insläppta mål: Totala antalet insläppta mål under säsongen, alla tävlingar inräknade. Framträdanden i reservlag räknas ej.
Hållna nollor: Totala antalet hållna nollor, alla tävlingar inräknade. Framträdanden i reservlag räknas ej.
Gula kort: Totala antalet varningar under säsongen, alla tävlingar inräknade. Framträdanden i reservlag räknas ej.
Gjorda mål: Totala antalet mål under säsongen, alla tävlingar inräknade. Framträdanden i reservlag räknas ej.

Höstbetyg: Indikerar det höstbetyg spelaren fick när sammanställningen i december gjordes. 
Slutbetyg: Det sammanlagda betyget för säsongen. Utgår från den skala för grundskolebetyg som användes fram till 2011. Varför? Därför.

Dean Henderson, Sheffield United

Stod för en alldeles magnifik säsong i Sheffield United, vilken kröntes med ett direktavancemang till Premier League. Är tillsammans med skyttekungen Billy Sharp den enskilt största orsaken till lagets succésäsong. Håller nollan i tre raka matcher när avancemanget säkras i april och har Gareth Southgates ögon på sig inför kommande landslagsuttagningar. Ska spela U21-EM i Italien i sommar och krigar om platsen som förstekeeper med Angus Gunn.

Spelade matcher: 46
Insläppta mål: 41
Hållna nollor: 21

Höstbetyg: MVG
Slutbetyg: MVG

Motivering: Behövs egentligen ingen motivering alls. Henderson var bra redan ifjol under sin sejour i League One. Han raderade tidigt ut tvivlen om att han inte skulle hålla ett pinnhål högre upp i seriesystemet. Stabil, säker och så mogen för sin ålder. Släpper in färre än ett mål per match i snitt och håller nollan smått osannolika 21 gånger.

Framtid i United: Osäker, trots allt. Ole Gunnar Solskjaer ser gärna en säsongslång utlåning till. Mycket hänger förstås på vad David de Gea gör. Packar spanjoren ihop i sommar öppnas a-lagsdörren för Henderson. Om inte lär det bli Premier League med Sheffield United.

Joel Pereira, Vitoria Setubal/Kortrijk

Embed from Getty Images

Avslutade säsongen med att sitta på bänken när Kortrijk förlorade kvalfinalen till Europa League. Hade dessförinnan fått förtroendet på slutet efter en minst sagt knackig inledning på sin andra lånesejour. Spelade de tre avslutande matcherna i “gruppspelet” och höll två nollor.

Spelade matcher: 15
Insläppta mål: 20
Hållna nollor: 4

Höstbetyg: G
Slutbetyg: G

Motivering: Precis som i december då hösten så är det med en hårsmån som Pereira klarar godkänt betyg. Har en mindre bra sejour i Vitoria Setubal före jul och gör tillsammans med de involverade klubbarna rätt i att bryta den dealen. Lånas sedan ut till ett belgiskt mittenlag och det dröjer till april innan han får debutera. När han väl gjort det gör han det rätt okej och är med om att ta laget till EL-play off. Dock långt ifrån den säsong vi hoppades på.

Framtid i United: Ingen, om man är krass. Beror förstås på vad David de Gea och Sergio Romero får för sig, men är efter Henderson i interna rankningen (och det rejält). Är i den åldern att han måste spela, och det kommer inte att bli i United.

Kieran O’Hara, Macclesfield

Får avsluta säsongen i dur, trots allt. Släpper bara in ett mål under de avslutande tre matcherna och bidrar till att Macclesfield med nöd och näppe klarar kontraktet i League Two. Såg länge ut att trilla ur serien, men en synnerligen stark vårsäsong gör att man bärgar kontraktet med tre poängs marginal. Spelade till sist alla ligamatcher från den 17 november och framåt, ett rätt imponerande facit trots allt.

Spelade matcher: 43
Insläppta mål: 70
Hållna nollor: 8

Höstbetyg: G
Slutbetyg: G

Motivering: Ser man bara på statistiken så är det rätt dyster läsning för vår irländske reservkeeper. 70 insläppta mål går dock också att skylla på det turbulenta läge som varit i klubben och inte enbart på O’Hara. Har dock sett smått darrig ut när han agerat ute i boxen och drar med det på sig en del straffar och gula kort (fyra stycken). Får godkänt för en bra vår och det faktum att han håller kvar Macclesfield i serien.

Framtid i United: Ingen. Är trots allt bakom både Henderson och Pereira bland de unga målvakterna och i ett reservlag ska O’Hara inte spela. Visar också med insatserna denna säsong var han står, och det är inget som United kommer att ha nytta av längre fram.

Demetri Mitchell, Hearts

Får säsongen förstörd av en skada. Inledde snudd på fenomenalt i ett Hearts som gick som tåget under hösten. Mattades något, precis som laget, i november och gick sedan sönder i februari.

Spelade matcher: 20
Mål: 
Gula kort: 4

Höstbetyg: G
Slutbetyg: G

Motivering: Hade nått än högre betygmässigt om han klarat av att hålla i formen han visade inledningsvis. Inledde som vänsterytter men övergick till att spela vänsterback, det som får sägas vara hans naturliga position. Vek sig ändå en plats i ett lag i skotska ligan, det är det ändå inte alla som gjort (läs James Wilson).

Framtid i United: Det här är en aning knepigt. Har kontrakt ytterligare ett år och skulle rent teoretiskt kunna fungera som back up åt Luke Shaw. Nu ställer en skada till det, och frågan då är om tiden springer ifrån honom. Kan tänkas gå på lån då han är återställd.

Cameron Borthwick-Jackson, Scunthorpe

Embed from Getty Images

Åker, till sist, ur serien med Scunthorpe. Laget såg länge ut att hänga kvar, men en synnerligen dålig säsongsavslutning med endast fem inspelade poäng de avslutande tio omgångarna gör att man får ta nya tag i League Two. CBJ spelade de avslutande tre matcherna och fick 90 minuter i samtliga. Det blev hans enda tre matcher sedan återkomsten från skadan han ådrog sig i januari. Har mestadels spelat vänsterback men har fått flytta in i banan vid enstaka tillfällen.

Spelade matcher: 33
Mål: 2
Gula kort: 5

Höstbetyg: G
Slutbetyg: G

Motivering: Fick godkänt för höstsäsongen då han spelade regelbundet och verkade ha hittat sin nivå. Gör sig förstås inte rättvisa när han går skadad större delen av våren, men hör ändå till de spelare som får mest förtroende i laget under säsongen. Det hela slutar med degradering, men på det hela taget kommer han undan med godkänt.

Framtid i United: Det fanns en tid då CBJ spåddes ha en framtid i United. Nu är den tiden nog förbi. Fyllde 22 i februari och även om det inte är någon ålder springer tiden ifrån honom. Inte Luke Shaws naturliga back up (Demetri Mitchell är till och med före) och därmed inte något United lär vilja fortsätta med.

Axel Tuanzebe, Aston Villa

Spelade matcher: 30
Mål: 1
Gula kort: 

Höstbetyg: VG
Slutbetyg: VG

Motivering: Någonstans i gränslandet mellan VG och G, men sett till säsongsavslutningen så landar vi ändå här. Tuanzebe var given i det Aston Villa som inledde säsongen knackigt. Gick sedan sönder men kämpade sig tillbaka och var med om att lyfta laget upp på en play off-plats och slutligen till en kvalfinal. Där blev det 2-1 mot Derby och PL-spel för Villa. Har förbättrat sitt spel med fötterna i år och är en av relativt få som mått väldigt bra av en utlåning.

Framtid i United: Det kan han ha. Frågan är väl bara hurudan. Ole Gunnar Solskjaer kommer av allt att döma att plocka med Tuanzebe på turnén till Asien och Australien i sommar. Utfallet där lär avgöra rätt mycket. Skulle förmodligen inte ha gjort det så mycket sämre än Phil Jones och Chris Smalling i år. Om det sedan säger med om den duon än om Tuanzebe låter vi vara osagt.

Tim Fosu-Mensah, Fulham

Andra säsongen i rad som utlånad, andra säsongen i rad som det slutar dåligt. Ifjol var han petad under slutspurten av säsongen i Crystal Palace, i år går han sönder när han väl började få chansen av Scott Parker. Spelade fyra matcher innan skadan och även om säsongen var körd för Fulham kändes det ändå som om Fosu-Mensah var på gång. Tillbaka hos United nu för att rehabilitera skadan som beräknas hålla honom borta ett tag framöver.

Spelade matcher: 13
Mål: 
Gula kort: 3

Höstbetyg: IG
Slutbetyg: IG

Motivering: Nej, det går inte att godkänna Tim Fosu-Mensah denna säsong. Okej att han lidit av managerbytena i Fulham och okej att skador förstört en hel del, men säsongen som sådan är inte godkänd för en spelare som ändå ska kunna gå in och ta en plats i ett lag som Fulham. Fick endast åtta starter i ligan.

Framtid i United: Ytterst tveksam. Fosu-Mensah spåddes länge en bra framtid och gick länge före Axel Tuanzebe i ranking. Nu har holländaren tappat på den listan och knäskadan han ådrog sig i vår gör att det blir än svårare att göra sig själv rättvisa inför Solskjaer. Har ett år kvar på kontraktet (och ett optionsår på det) och går gissningsvis på lån då skadan väl är läkt.

Regan Poole, Newport

Embed from Getty Images

Gick på lån efter jul och det måste ändå anses ha varit ett väldigt lyckat drag. Spelade 90 minuter i 19 raka matcher innan han blev utbytt med kvarten kvar i den 20:e. Fick fulla minuter i play off-semifinalen samt finalen och hörde till Newports absolut bästa spelare.

Spelade matcher:
Mål: 
Gula kort:

Höstbetyg: 
Slutbetyg: MVG

Motivering: Regan Poole hörde kanske inte till de mest kända, utlånade, spelarna efter nyår. Nu gör han det. Står för en formidabel säsong i Wales och är till synes outtröttlig i en serie och på en position som tar mycket energi. Är med om att bära Newport till en kvalfinal och spelar så gott som alla minuter efter nyår. Hårt arbete betalar av sig.

Framtid i United: Tveksam. Snudd på ytterst tveksam. Det är trots allt en sak att spela som en av tre mittbackar i League Two och en helt annan att ta en plats i United. Är därtill aningen kort i rocken (178 cm) och har flera spelare framför sig. Ryktas lämna när kontraktet går ut, men inget är ristat i sten.

Matty Willock, St Mirren/Crawley Town

Matty Willock avslutar säsongen med att spela 90 minuter mot Tranmere, hans blott andra hela match efter nyår. Får knackigt med speltid i Crawley, vilket ju förstås inte var meningen när han gick på lån efter jul. Spelar på så gott som alla positioner på mittfältet under de inhopp han gör.

Spelade matcher: 25
Mål: 
Gula kort: 3

Höstbetyg: IG
Slutbetyg: IG

Motivering: Ytterligare en strulig och spretig säsong för Matty Willock. Avbryter sejouren i Skottland och förväntningarna var, där och då, att han skulle lämna permanent med tanke på sitt utgående kontrakt. Går på lån till Crawley och lyckas inte vika sig en ordinarie plats, vilket gör att även vårsäsongen får ses som icke godkänd.

Framtid i United: Ingen alls. Kontraktet löper ut den 30 juni.

Callum Whelan, Port Vale

Ett i raden av märkliga lån under säsongen. Whelan gick till Port Vale utan att managern hade välsignat uppgörelsen. Fick ingen speltid alls utan höll till med klubbens U23-lag. Lämnade sedan Port Vale för att träna med Boltons U23-manskap.

Spelade matcher: 
Mål: 
Gula kort: 

Höstbetyg: 
Slutbetyg: 

Motivering: Omöjligt att sätta betyg på en spelare som inte spelat. Ett offer för den rådande situationen i Uniteds reservlag och därtill i helt fel klubb efter nyår.

Framtid i United: Ingen. Fyller 21 i höst och att Whelan skulle ta sig in på ett defensivt mittfält i United är utopi och inget annat. Utgående kontrakt som inte lär förlängas.

Tom Sang, AFC Fylde

Det märkligaste lånet av alla märkliga lån. Tom Sang tyckte, efter åtta minuter av speltid i reservlaget, att det var läge att dra iväg på lån. I AFC Fylde, som tog sig så långt som till kvalfinal till League Two, blev det noll minuter och inte ens en plats i matchtruppen.

Spelade matcher: 
Mål: 
Gula kort: 

Höstbetyg: 
Slutbetyg: 

Motivering: En total omöjlighet att ge betyg åt en spelare som knappt existerar.

Framtid i United: 

Zak Dearnley, Oldham

En skada (har ni hört den förut) gjorde Zak Dearnleys säsong onödigt kort. Inte involverad i Oldhams sista åtta matcher.

Spelade matcher: 9
Mål: 1
Gula kort: 

Höstbetyg: 
Slutbetyg: IG

Motivering: Kanske onödigt hårt betyg, men Dearnley gör aldrig forwardspositionen till sin i Oldham som ändå inte är något topplag i League Two. Får mestadels chansen som central anfallare och flyttas någon enstaka gång ut på kanterna. Visst, skadan gör sitt, men ett mål gör ingen vår.

Framtid i United: Ingen. Sitter på utgående kontrakt och drar vidare i sommar.

Ethan Hamilton, Rochdale

Embed from Getty Images

Avslutade säsongen som vänstermittfältare i Rochdale. Fick fulla 90 minuter i fyra av de avslutande fem matcherna och var med om att ta Rochdale från en placering i botten till en rätt stabil mittenplacering.

Spelade matcher: 14
Mål: 4
Gula kort: 5

Höstbetyg: 
Slutbetyg: VG

Motivering: Hade kanske nått ett snäpp högre betygsmässigt om han avslutat sejouren som han inledde den, med tre mål på de första sex matcherna. Tar dock chansen under sin utlåning och visar framfötterna i League One. Inledde som central mittfältare men avslutande som vi kunde konstatera som vänstermittfältare, en position som får anses passa honom något sämre. Drar på sig onödigt många varningar.

Framtid i United: Tveksam. Det är trångt på mittfältet då det gäller spelare underifrån. Hamilton var med på försäsongsturnén ifjol och väljer United att förlänga kan han tänkas få vara med i år igen.

James Wilson, Aberdeen

Avslutade faktiskt säsongen positivt. Wilson fick spela 90 minuter i de fyra avslutande ligamatcherna med Aberdeen och satte punkt för lånesejouren med två framspelningar mot Hearts och ett mål mot Hibernian. Mot Hearts gick han som släpande anfallare medan han mot Hibernian spelade ytter.

Spelade matcher: 32
Mål: 4
Gula kort: 

Höstbetyg: IG
Slutbetyg: IG

Motivering: Nej, blir det inte bättre än så här i skotska ligan är det inte godkänt. Wilson fick mestadels nöja sig med en plats på bänken och några minuters speltid i gången under säsongen. Svårare att göra mål då förstås, men tog inte heller vara på chanserna när han väl fick dem. Spelade ligacupfinal som höjdpunkt under säsongen.

Framtid i United: Ingen. Lämnar klubben.

 

Res med oss till Manchester!