Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Lånekollen – Betyg för höstterminen

Embed from Getty Images

Det har blivit dags för årets sista lånekoll. Trots att vi har matcher hägrande bak hörnet i helgen väljer vi att knyta ihop hösten här och nu och därmed också betygsätta våra utlånade spelare, så här långt. Vissa av spelarna visste vi skulle göra bra ifrån sig, andra hoppades vi skulle få en nytändning medan andra kan anses köpa sig lite mer tid i jakten på en transfer i sommar. Vi kan också konstatera att Manchester United har en spelare mindre på lånelistan jämfört med senast. 

Konsten att sätta betyg på spelares insatser är en konstform svår som någon. Man kan alltid väga in förutsättningar, miljö, tränarbyten, spel på rätt eller fel position, lagkamrater, tabelläge och skador. I den här lånekollen, den sista för året, försöker vi oss på betygsättning enligt den gamla svenska skalan. Det betyder att de utlånade spelarna kommer att bli icke godkända, godkända, väl godkända eller mycket väl godkända. Vi skippar därmed graderingen A-F och hoppas att skolinspektionen har förståelse.

Dean Henderson, Sheffield United

Sedan vi sågs sist har Dean Henderson och Sheffield United hunnit spela tre matcher i The Championship. Resultaten har varit av alla valörer. I toppmötet med West Bromwich den 14 december blev det stryk med 2-1 på hemmaplan. Där och då tappade Sheffield viktig mark i den jämna toppstriden. Henderson var chanslös på bägge bortamålen. Förlusten följdes upp av ännu en besvikelse när man den 22 december spelade 1-1 borta mot bottenlaget Ipswich. Henderson vaktade målet och fick beröm för att ha läst spelet väl och avvärjt farligheter med att komma ut ur boxen. På Boxing day, hemma mot Frank Lampards Derby, kom så äntligen en seger. Sheffield vann med 3-1 och tog sig uppåt i tabellen.

Höstbetyg: MVG

Motivering: Dean Henderson är av allt att döma Manchester Uniteds bäste målvakt, efter David de Gea. 21-åringen har startat alla Sheffield Uniteds 23 ligamatcher, på vilka han står noterad för sex hållna nollor. Många av Sheffields vinster kan tillskrivas Henderson som förbättrat sitt spel i luften avsevärt. Under hösten har han dessutom gått in som etta i U21-landslaget som ska spela EM i sommar. Problemet? Ett långtidskontrakt för de Gea lär grusa hans framtidsplaner på Old Trafford.

Joel Pereira, Vitoria Setubal

Joel Pereira har inte rosat marknaden sedan senaste lånekoll. Borta mot Portimonense den 14 december blev det förlust med 3-1. Pereira stod mellan stolparna och verkade ha såpa i handskarna på 1-0-målet där han tappade ut bollen i famnen på en motspelare. På 3-0-målet agerar han aningen passivt, medan han på 2-0 inte kan göra särdeles mycket. Blandar detta med ett par prakträddningar och ska inte på så vis lastas för förlusten. Petades sedan till cupmötet med Braga (förlust 1-0) och hemmamötet med Santa Clara i ligan (förlust 2-1).

Höstbetyg: G

Motivering: Snuddar vid att inte vara godkänd. Joel Pereira ska trots allt kunna gå in i ett mittenlag i den portugisiska ligan och ta en förstatröja. Nu har han fått spela nio av 15 matcher för Vitoria och på dessa har han två nollor. I cupen har han inte spelat alls. Pereira är efter Dean Henderson i rang i United och extremt lite talar för att han alls återses i en Unitedtröja efter lånet.

Cameron Borthwick-Jackson, Scunthorpe United

Cameron Borthwick-Jackson fortsätter att få speltid i Scunthorpe. Detta parallellt med att det går minst sagt dåligt för laget. Sedan senaste lånekoll har det blivit tre förluster, vilket gör att Scunthorpe nu är uppe i sex raka nollpoängare. Borthwick-Jackson fick 90 minuter mot såväl Doncaster (förlust 3-0), Bradford (förlust 2-0) och Luton (förlust 2-0). Positionen var vänsterback i alla tre matcher och mot Doncaster tog han säsongens tredje varning.

Höstbetyg: G

Motivering: Cameron Borthwick-Jackson får godkänt för sin höst då han, lite sorgligt nog, verkar ha hittat sin nivå. Det är League One vi pratar om och facit är 20 matcher på vilka det blivit två mål. CBJ är även han en spelare som vi inte kommer att återse i United. Dels är Luke Shaw och Demetri Mitchell bägge före i rang som vänsterback (ja, och Ashley Young då) och dels håller han bevisligen inte för en nivå mycket högre än detta.

Matty Willock

Matty Willock är tillbaka i Manchester efter att hans låneavtal med St Mirren brutits i förtid. Hans sista insats i Skottland blev som bänknötare när St Mirren föll mot Aberdeen den 15 december. Tränar nu med reserverna. I skrivande stund är det oklart om han stannar kvar där och hjälper laget i ligan eller går på ett nytt lån efter nyår.

Höstbetyg: IG

Motivering: Ett avbrutet lån med ett bottenlag i skotska ligan säger allt. Matty Willocks karriär tog inte fart den här gången heller. Kan möjligen rädda lite ära denna säsong med en utlåning till ett League One-lag, men annars talar vi fiasko för 22-åringen. Ingen framtid i United för honom heller.

Embed from Getty Images

Axel Tuanzebe, Aston Villa

Dystra nyheter rörande Axel Tuanzebe. Efter att ha spelat 90 minuter i 2-2-matchen mot Stoke den 15 december skadade 21-åringen foten på träning. Rapporterna talar om flera veckors frånvaro och med Tuanzebe borta har Aston Villa stora problem att få ihop laget defensivt. En 2-0-ledning hemma mot Leeds förbyttes till en 2-3-förlust och även om det blev seger hemma borta mot Swansea på Boxing day är Aston Villa en bra bit efter topplagen i tabellen.

Höstbetyg: VG

Motivering: Totalt 21 matcher har det blivit under hösten i Aston Villa. Trots att Steve Bruce, som tog in Tuanzebe, fick gå har platsen i startelvan varit hans. Har bildat ett starkt mittlås tillsammans med James Chester och har fått beröm för sin förmåga att läsa spelet och även för spelet i luften, hans längd till trots. Skadan kommer olägligt då det ju var nu han och Villa skulle lägga i en ny växel i ligan.

https://twitter.com/BasVideo_/status/1078251257301778432

James Wilson, Aberdeen

Det går bra för Aberedeen men mindre bra för James Wilson. Sedan sist har laget radat upp tre raka segrar och gett Celtic en match (förlust med 3-4). Mot St Mirren och Hearts (segrar med 2-1 och 2-0) satt Wilson på bänken matcherna igenom. Mot Dundee (seger 5-1) blev det ett 21 minuter långt inhopp när segern redan var säkrad. Wilson lämnade planen mållös.

Höstbetyg: IG

Motivering: På 14 matcher i den skotska ligan har James Wilson inte gjort sig hemmastadd i Aberdeens startelva. I december blev det enbart tre inhopp och de gånger han väl startat matcher i höst har han så gott som alltid blivit utbytt. Wilson har mäktat med två mål på sina framträdanden och något säger mig att han nödvändigtvis inte fullföljer lånet. Precis som med mången annan utlånad spelare han han ingen framtid i United, en flytt borde ha skett redan i somras.

Embed from Getty Images

Tim Fosu-Mensah, Fulham

Tim Fosu-Mensah är en annan spelare vars låneavtal mycket möjligt bryts i förtid. Claudio Ranieri har placerat holländaren på läktaren hela december och då det sannolika är att italienaren får pengar att förstärka laget med i januari så ser det inte ljust ut för 20-åringen. Är i ett kritiskt skede av karriären och med det i åtanke kan det inte fortsätta som nu.

Höstbetyg: IG

Motivering: Nej, Tim Fosu-Mensahs höst kan inte sägas vara godkänd. Det har bara blivit sju starter i bottenlaget Fulham och sedan förlusten mot Liverpool den 11 november så har han inte rymts med ens på bänken. Borde kallas hem och ges möjligheten att gå på lån till en toppklubb i The Championship. Så bra är Fosu-Mensah trots allt ändå.

Kieran O’Hara, Macclesfield Town

Kieran O’Hara är för en gångs skull inne i en bättre period med sitt Macclesfield. 22-åringen vaktade målet när man tog säsongens blott fjärde seger hemma mot Crawley Town med siffrorna 2-0. Det följde man sedan upp med att spela 0-0 hemma mot Port Vale den 22 december. Även då stod O’Hara i mål. Den förlustfria sviten utökades med en bortaseger mot Notts County på Boxing day vilket gör att Macclesfield bara förlorat en av de sex senaste ligamatcherna. Tabellmässigt är man fortsatt under strecket, men kanske kan nye tränaren Sol Campbell vända skutan och rädda klubben kvar i League Two.

Höstbetyg: G

Motivering: Knappt godkänt för O’Hara som haft det tufft i ett av ligans klart sämsta lag. Hade en period i oktober när han bänkades men har spelat upp sig sedan dess. Har spelat totalt 18 matcher och hållit nollan tre gånger. Har en tendens att ge sig ut på mindre lyckade utfärder i straffområdet och har orsakat ett antal straffar i höst. Långt ner i rangordningen bland målvakterna hos United och det mesta talar för att han lämnar i sommar.

Demetri Mitchell, Hearts

Smekmånaden är definitivt över för Hearts och Demetri Mitchell. Efter en strålande höst där laget överpresterade och ledde ligan är man nu nere på en femteplats. Mitchell fanns med som vänstermittfältare såväl mot Livingston (förlust 0-5) och Aberdeen (förlust 0-2). I den senare matchen drog han på sig sitt fjärde gula kort för säsongen, vilket gav en matchs avstängning. Den avtjänade han på annandagen när Hearts vann mot Hamilton med 2-0.

Höstbetyg: G

Motivering: Hade vi enbart sett till perioden augusti – oktober hade Mitchell fått VG. Nu får han godkänt efter en dipp i oktober – november med sparsamt med speltid och varierande prestationer. Har spelat såväl vänsterback och vänstermittfältare och står noterad för totalt 18 framträdanden. Mitchell är mina ögon primärt vänsterback och en av spelarna som kanske har bäst förutsättningar sett till en fortsatt Unitedkarriär. För det krävs dock en vår av det starkare slaget.

http://gty.im/916620636