Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Är framtiden Dean, Henderson?

Målvaktsfrågan är en knepig sådan. Men jag har i alla fall en sak klart för mig.

Dean Henderson borde hämtas hem från Sheffield United och konkurrera med David De Gea nästa säsong. Vem som startar i ligan och vem som startar i cuperna är en senare fråga, men jag tycker i alla fall att man ska hämta hem honom. Det finns två skäl till det:

1) United är fortfarande inne i en utvecklingsfas och det ser allt ljusare ut på ett flertal fronter. Det förefaller därför naturligt att Henderson blir en del av den utvecklingen redan nu. Tror vi att United vinner ligan nästa år? Nej. Tror vi att vi vinner Champions League? Nej. En rimlig målsättning inför nästa säsong borde vara att krympa avståndet till City och Liverpool och kanske vinna en inhemsk cuptitel. Om United tar det steget, säg försvarar sin tabellposition och når upp till dryga 80 poäng, kan det bli aktuellt att spekulera i United som titelutmanare säsongen 2021/22. Ska vi introducera Henderson först då? När pressen ökar och publiken är tillbaka på läktarna? Nej, 2020 känns som ett idealt år att låta Henderson pröva sina vingar, antingen i ligan eller i Champions League. Accepterar han en plats på bänken? Ja, jag tror han föredrar ett tiotal cupmatcher för United hellre än 40 nya matcher i Sheffield, om tillfälle ges.

2) Vad har vi för anledning att tro att Henderson utvecklas bättre ett tredje år i Sheffield än ett första år som andramålvakt i United? Och vad har vi för anledning att tro att De Gea kommer lyckas bättre nästa säsong som ohotad förstamålvakt? Vän av statistik och diagram kan se en dalande formkurva hos spanjoren under flera års tid. Han är inte längre världens bästa målvakt och det finns inget som talar för att formkurvan ska vända uppåt. Det har funnits tålamod runt De Gea förr och jag tycker inte det erfordrar mer tålamod, tvärtom. Han borde förstå att hans plats är hotad och att han inte är given förstamålvakt längre, varken i United eller i spanska landslaget. Accepterar han en plats på bänken? Ja, det borde han göra. Om han inte gör det finns en fullgod ersättare i Sergio Romero.

Min bestående poäng är att om Henderson anses vara Uniteds och Englands nästa förstamålvakt finns ingen anledning att vänta. Om framtiden är hans så är framtiden redan här. Det kanske var så att när nya kontrakt skrevs med de båda målvakterna i fjol så fanns det inte i beräkningen att Henderson skulle gå från klarhet till klarhet och De Gea i motsatt riktning. Det fanns en långsiktighet i planerandet som inte längre är aktuell sett till utvecklingen och hastigheten, och det är utifrån den aspekten vi bör bedöma våra målvakter, inte utifrån deras respektive kontraktssituation.

När Muss-redaktionen hade sin målvaktsdiskussion i juni var det nog få som räknade med att United skulle sluta på en tredjeplats i ligan. En Champions League-plats innebär, tror jag, att Sergio Romero inte längre kommer stå i mål lika mycket som han gör i Europa League. Historien talar för det. De inhemska cuperna nästa säsong kommer dessutom att genomföras i ett mer komprimerat format, av allt att döma. En reservmålvakt kommer alltså att få allt mindre chanser till spel, medan en förstamålvakt kniper de flesta matcher. Såvida vi inte har två uttalade förstamålvakter förstås, vilket tvingar fram en uppdelning.

2020 är ett år med reservation och det finns anledning att både skruva upp och skruva ner de förväntningar vi har på United framöver. Det blir kanske inte den köp- och säljfest på transfermarknaden som vi hade hoppats på sett till världsläget och ekonomin. Lägg därtill att United fortfarande betalar av för gamla misstag och ibland måste sätta ner foten och statuera exempel, som exempelvis i fallet Sancho. Det blir heller ingen riktig försäsong med chans att spela ihop ett nytt lag och en bättre startelva. Konkurrensen måste samtidigt öka på ett flertal positioner och utifall att vi inte maxar det bästa laget direkt får toppningen ske gradvis. Det är här jag finner belägg för att De Gea och Henderson ska kunna konkurrera om en startplats och inte att det direkt väljs en förstamålvakt och på så vis utesluter en annan.

Om de accepterar det? Ja, för nu har jag bestämt det.

***

I sex säsonger (1996-2002) hette Uniteds reservmålvakt Raimond Van der Gouw. Sergio Romero har snart varit lika pålitlig och lär väl kunna titulera sig som en av Uniteds bästa reservmålvakter genom tiderna. I Premier League och Champions League har han sällan fått chansen, och lär väl heller inte få det framöver, men Europa League är verkligen hans turnering. Hans plats i semifinal och eventuell final är givetvis given.