Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2015/16: Försvarare

För sjunde året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. I denna den andra delen betygsätter vi på våra försvarare.

Vi redovisar totalt tre olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”). Gränsen för att betygsättas sattes godtyckligt till 897 spelade minuter under säsongen.

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

Information

I juryn: Viktor Andersson (VA), Johannes Johansson (JJ), Mikael Krekula (MK), Anton Söderpalm (AS) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Phil Jones: n/a

Jones kritade på ett nytt fyraårskontrakt i juli förra året men säsongen som följde blev allt annat än lyckad för 24-åringen. Med blott tio PL-starter och fyra inhopp hamnar han på för få minuter för att betygsättas av MUSS. Har haft diverse skadebekymmer och hans prestationer i U-21-laget ska inte ha övertygat, utan snarare tvärtom. Detta ledde också till att Jontes inte ens var nära en plats i Englands EM-trupp. Framtiden i United-tröjan känns oviss, långtidskontraktet till trots. [AS]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,2

Marcos Rojo: 4

Är, enligt MUSS-juryn, den Unitedspelare som har presterat sämst under den här säsongen. VM-silvermedaljören från 2014 har knappast levererat i linje med förväntningarna sedan han värvades inför säsongen 14/15. Den första säsongen klarade han med godkänt betyg, trots att han redan då visade upp en låg lägstanivå. Under den här säsongen har bottennappen närmast löst av varandra och han har trots detta fått förnyat förtroende gång på gång. Nej, det här håller inte i en klubb som Manchester United. [AS]

Redaktionen: 4,1 Matchbetyg: 5,5

Chris Smalling: 8,5

Smalling blev svaret på frågan om vem som om det fanns någon som kunde tillbaka defensiv säkerhet till United. Nåväl, De Gea har väl stått för en liten del också, host, host. Var en av Premier Leagues absolut bästa mittbackar förra säsongen, trots stor ruljans i försvaret och bredvid en ojämn Daley Blind. En försvarslinje med honom Shaw och Darmian har potential att fungera som lugnande tabletter nästa säsong. Dessutom med erkänt skicklige Mourinho som tränare. [VA]

Redaktionen: 7,8 Matchbetyg: 6,5

Daley Blind: 6

En oerhört nyttig spelare som jag verkligen inte hoppas försvinner i någon form av Mourinhoutrensning. Fick vikariera som mittback i år när Jones var skadad mest hela tiden och når åtminstone ett godkänt betyg. Men och det är ett ganska stort men, det är inte en spelare som Manchester United kan ha som mittback om man vill utmana om en ligatitel. Besitter viktiga egenskaper som ett fajtinghjärta, mobilitet och en mycket bra speluppfattning och passningsfot. [VA]

Redaktionen: 6,3 Matchbetyg: 5,9

Luke Shaw: n/a

Detta var året han skulle ta klivet ut på bland världsspelarna. Och det såg lovande ut, Uniteds inledning var bra och mycket kunde de tacka Luke för. Hans fart och kraft var ett ständigt hot och utan den där vårdslösa tacklingen i höstas mot PSV, vågar jag påstå att United hade varit ett Champions League-lag nu. Trots det är han bara 20 år och en vänsterkant med honom och låt oss säga Martial får mig att vilja hoppa över juli och in i augusti. [VA]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 7,4

Antonio Valencia: 5

Tror avsaknaden av hans och Shaws fart under stora delar av säsongen har betytt mer än vad som sagts och diskuterats. När han väl kom tillbaka bidrog han med nödvändig fart och konkurrens. Känslan är att han skärpt till sitt defensiva positionsspel och får förhoppningsvis visa det skadefri nästa säsong. Är också han en nyttig spelare med sin flexibilitet. Känns som en Mourinhospelare och får nog vara kvar. [VA]

Redaktionen: 5,6 Matchbetyg: 6,1

Guillermo Varela: 6

I november 2015 var jag säker på att Varela aldrig skulle spela a-lagsfotboll i United. Sen gick alla ytterbackar sönder och Varela fick chansen som inhoppare mot West Ham. Några dagar senare startade han i Wolfsburg. Någon månad senare var han snudd på ordinarie. Sen gjorde han en dålig halvlek mot Liverpool i Europa League och kastades in i Van Gaals frysbox. Mycket märkligt. När han fick spela gjorde han en godkänt arbete utan att glänsa. Han är en frejdig ytterback med styrkorna offensivt. Ja, lite som en sämre version av Rafael. [MÖ]

Redaktionen: 5,8 Matchbetyg: 6,1

Paddy McNair: n/a

Det blev endast nio matcher för nordirländaren som verkligen hade svårt att ta plats i United. McNair såg spännande ut när han kom upp i a-laget men den här säsongen blev nog inte som Paddy hade föreställt sig. Han var mestadels svag när han väl spelade och kommer få ännu svårare att ta plats nästa säsong. Frågan är om Paddy blir kvar i United, det skulle nog inte vara någon förlust om han försvann från klubben. [MK]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,4

Matteo Darmian: 6

Inledde sin första säsong i Manchester på ett strålande sätt, där han verkade vara den trygga och positionssäkra högerbacken vi saknat sedan Gary Nevilles storhetstid. Blev till och med utsedd till månadens spelare i augusti. Därefter följde skador och oerhört instabila insatser. Italienaren såg plötsligt nervös och desorienterad ut. Under våren har han stundtals placerats på bänken, stundtals som högerback och stundtals som vänsterback. Behöver få förnyat självförtroende genom kontinuerlig speltid på en och samma position. [JJ]

Redaktionen: 5,6 Matchbetyg: 6,1

Donald Love: n/a

Kom in under en tuff skadeperiod och skötte sitt jobb på ett bra sätt. Love var stabil och spelade enkelt. 22-åringen lär dock inte ha någon större framtid i United och kan nog försvinna från klubben redan under sommaren. [MK]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,3

Regan Poole: n/a

Kom under sommaren från Newport County i League Two. Fick sedan, överraskande, speltid i a-laget trots att han inte hade hunnit spela särskilt mycket med u-lagen. Poole gjorde aldrig något avtryck i a-laget under sitt korta inhopp men han är en spännande spelare som har använts både som mittback och innermittfältare i United. En för framtiden och en i raden talangfulla mittbackar som United har för tillfället. [MK]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Cameron Borthwick-Jackson: 7

Cameron Borthwick-Jackson är cool. Han har cool frisyr, cool löpstil, ett coolt namn och cool inställning. Som mot Liverpool borta, i en av hans första riktigt stora matcher, då han fumlade med bollen vid ett inkast och givetvis blev hånad. De flesta hade darrat där, Borthwick-Jackson tog upp bollen och kastade inkast som om inget hade hänt. I Shaws frånvaro har Borthwick-Jackson varit Uniteds bästa vänsterback och det är obegripligt att Van Gaal föredrog Rojo. [MÖ]

Redaktionen: 6,8 Matchbetyg: 6,4

Joe Riley: n/a

Precis som Donald Love så kom han in under en tuff skadeperiod och skötte sig finfint. Riley fick spela vänsterback och överraskade med sin offensiva inställning. Det var roligt att se Riley spela fotboll, men frågan är om det kommer bli så många fler matcher i United. Likt Donald Love så lär han inte ha någon större framtid i klubben. [MK]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,5

Timothy Fosu-Mensah: n/a

Fosu-Mensah har en framtid som en ledande spelare i Manchester United, det är jag övertygad om. Ingen som följer ungdomslagen blev överraskad när han klev in i a-laget och omedelbart såg ut att vara en etablerad spelare. Allra bäst var han i bortamatchen mot West Ham i FA-cupen, då United var överlägsna tills han tvingades kliva av skadad och efter det höll på att tappa segern. [MÖ]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 7

Statistik försvarare

SpelareMatcherMålAssists
Daley Blind55 (1)24
Chris Smalling55 (0)21
Matteo Darmian32 (7)11
Marcos Rojo25 (3)02
Antonio Valencia12 (10)04
Guillermo Varela10 (1)02
C. Borthwick-Jackson9 (5)01
Luke Shaw8 (0)01
Phil Jones7 (6)00
Timothy Fosu-Mensah4 (6)01
Paddy McNair4 (5)00
Donald Love1 (1)00
Joe Riley1 (1)00
Regan Poole0 (1)00

Betyg på mittfältarna kommer om några dagar. Målvakter och manager finns här.

Res med oss till Manchester!