Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Borussia Dortmund

Embed from Getty Images

Säsongens andra träningsmatch står för dörren då Manchester United på fredagseftermiddagen ställs mot Borussia Dortmund i Shanghai. Aningen bättre motstånd än i den första träningsmatchen, då United komfortabelt vann med 2-0 mot Wigan.

Det är tänkt att det ska bli två matcher i Kina men det rapporteras idag att matchen mot Manchester city, som enligt planerna ska spelas på måndag, riskerar att bli inställd. Detta på grund av att vädret i Peking kan omöjliggöra spel. Det är inte aktuellt att flytta fram matchen, kan den inte spelas på måndag blir det ingen match, men förhoppningen är fortfarande att matchen ska kunna spelas.

Inga sådana farhågor inför morgondagens match, även om det är galet varmt i Shanghai. Vid avspark, 20.00 lokal tid, ska det enligt väderleksrapporten vara 30 grader varmt, med en luftfuktighet på 80 procent.

I den svenska tidszonen är det avspark 14.00 imorgon. Matchen visas på Kanal 5 och även på Discoverys digitala tjänst Dplay, som går att testa gratis i sommar.

Manchester United

José Mourinho har tagit med sig 25 spelare till Kina men han har också sagt att Rashford, Rooney och Smalling bara följer med för att träna. Jämfört med truppen mot Wigan tillkommer även David de Gea, Paddy McNair, Marcos Rojo och Sergio Romero. Huruvida de är aktuella för spel återstår att se.

Det vi oavsett vet är att Mourinho sällan gör elva byten i halvtid och det händer att han låter spelare få 90 minuter i träningsmatcher.

Baserat på det vi har sett och hört från Kina verkar stämningen i truppen vara god.

Ett rimligt antagande är att flera spelare i truppen är osäkra på sin framtid i United. Enligt Luke Shaw är detta emellertid inget som spelarna diskuterar sinsemellan.

United inledde försäsongen med en 2-0-seger mot Wigan. Då startade Mourinho med följande elva: Johnstone; Fosu-Mensah, Bailly, Blind, Shaw; Herrera, Carrick; Lingard, Mkhitaryan, Memphis; Wilson

Imorgon kommer Wilson inte till spel, då han inte fick följa med till Kina. I övrigt torde startelvan se ungefär likadan ut. Personligen hoppas jag att Axel Tuanzebe, som fick beröm av Mourinho för sina tio minuter mot Wigan, får ett gäng minuter. “Det här är min möjlighet nu,” har Tuanzebe sagt. “Förra året missade jag ett par månader på grund av skada men nu kan jag börja på nytt, göra mitt bästa och försöka vara kvar i a-laget.

Av intresse är förstås också att se nya mittbacken Eric Bailly och framför allt Henrikh Mkhitaryan, som ju värvades från Dortmund. Även Adnan Januzaj är bekant med morgondagens motstånd, då han var på lån i Dortmund i höstas.

Uppdatering: Mourinho bekräftar i MUTV att Bailly och Jones kommer att starta i mittförsvaret. “I den andra matchen startade jag med Bailly och Blind som mittbackar. Imorgon kommer jag att starta med Bailly och Jones, för att se olika saker,” säger Mourinho enligt Manutd.com. Managern indikerar att det blir en del andra förändringar också: “Jag vill se olika formationer och olika spelare i olika positioner med olika kombinationer.

Borussia Dortmund

Borussia Dortmund är uppenbart skrämda inför mötet med United. Inför matchen mot United har de nämligen gjort klart med ett nyförvärv i  form av hemvändaren Mario Götze från Bayern München.

Ja, att det skulle ha något med matchen mot United att göra var förstås en aning överdrivet. Allra helst som Götze inte är aktuell för spel imorgon, då han inte är en de 24 spelarna som Dortmund har tagit med sig till Kina.

Med imorgon är däremot den förre Unitedspelaren Shinji Kagawa.

Dortmund har varit aktiva på transfermarknaden. Förutom Mkhitaryan till United har de också tappat Ilkay Gündogan till Manchester city och Mats Hummels till Bayern München. De har också presenterat en del nyförvärv utöver Götze. Från Bayern München får Götze sällskap av Sebastian Rode. De har också plockat in Mikel Merino från Osasuna, Ousmane Dembélé från Stade Rennais, Marc Bartra från Barcelona, Emre Mor från Nordsjaelland och Raphaël Guerreiro från Lorient. Dessutom är Bandowski och Blaszczykowski tillbaka i Dortmund efter lån. De flesta nyförvärven är med till Kina och mest intressant är kanske den danska turken Mor (han är född i Danmark men spelar landslagsfotboll för Turkiet) och Dembélé, båda tonåringar och supertalanger.

Tyskarna är längre fram i säsongsförberedelserna än United, de har redan hunnit spela fyra träningsmatcher. Segrar mot Erkenschwick (5-2), Wuppertaler (2-0) och St Pauli (3-2) följdes upp med en 1-0-förlust mot 1860 München.

Precis som United har de en del frånvaro på grund av semester efter EM. Dessutom saknas Subotic och Reus på grund av skador.

Historik

Manchester United och Borussia Dortmund har stött på varandra chockerande sällan. I tävlingssammanhang har lagen bara mött varandra sex gånger, senast i Champions League-semifinalen 1997, då Dortmund vann båda matcherna med 1-0. United vann med totalt 10-1 i Inter-Cities Fairs Cup 1964 och United gick vidare i Europacupen 1956 efter 3-2 hemma och 0-0 borta.

Såvitt jag har hittat blir detta den första träningsmatchen mellan klubbarna, men jag kan inte garantera att det är så. Ifall lagen har mötts i någon träningsmatch var det i så fall långt innan Sir Alex Ferguson blev Unitedmanager.

Matchinformation

Manchester United
Borussia Dortmund
Turnering: Träningsmatch (International Champions Cup)
Tid: Fredagen den 22 juli 2016, 14.00
Plats: Shanghai Stadium, Shanghai
Domare:
Teve: Kanal 5, Dplay

Manchester United

Målvaktare: De Gea, Romero, Johnstone
Försvarare: Jones, Rojo, Smalling, Blind, Shaw, Valencia, McNair, Tuanzebe, Fosu-Mensah, Bailly
Mittfältare: Memphis, Mata, Januzaj, Carrick, Young, Herrera, Lingard, A Pereira, Mkhitaryan
Anfallare: Rooney, Keane, Rashford
Frånvaro: Borthwick-Jackson (skadad), Blackett, Varela, Wilson (inte uttagna), Darmian, Fellaini, Martial, Schneiderlin, Schweinsteiger, Zlatan (semester)

Borussia Dortmund

Målvakter: Weidenfeller, Bürki, Bonmann
Försvarare: Hober, Park, Bartra, Sokratis, Schmelzer, Durm
Mittfältare: Bender, Sahin, Mor, Leitner, Rode, Larsen, Pulisic, Kagawa, Merino, Castro, Passlack, Burnic
Anfallare: Dembéle, Aubameyang, Ramos
Frånvaro: Subotic, Reus, Ginter, Bandowski (skadade), Götze, Guerreiro, Blaszczykowski, Piszczek, Weigl (semester)