Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester Uniteds årsrapport 2015/16

Manchester United PLC har idag kommit med sin årsrapport för det finansiella året som sträcker sig mellan 1 juli 2015 och 30 juni 2016.

Vår finansiella prestation finansåret 2016 återspeglar verksamhetens underbyggande styrka och klubben är på väg att uppnå rekordintäkter 2017, även utan bidrag från Champions League. Den här starka finansiella prestationen har gett oss möjligheten att invester i vår trupp, lagledning och faciliteter för att sätta oss position för att utmana om, och vinna, titlar de kommande åren,” kommenterar Ed Woodward. (Mer från Woodward längre ner.)

Årsrapporten i sin helhet kan läsas här. (En fullständig rapport, på sådär 700-800 sidor brukar publiceras ungefär en månad efter den här resultatrapporten.)

Sammanfattning

 • Intäkterna var 515,3 miljoner pund. Detta är en ökning på 30,4 procent jämfört med resultatet 2014/15.
 • Intäkterna delas, som alltid, in i tre grupper: kommersiella intäkter, broadcastingintäkter och matchdagsintäkter. De tre grupperna ökar markant.
 • De kommersiella intäkterna är för första gången större än intäkterna för broadcasting och matchdagar tillsammans. För inte länge sedan var de tre grupperna ungefär lika stora. Matchdagsintäkter är nu den klart minsta gruppen.
 • EBITDA (intäkter före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) är upp nästan 60 procent, till 192 miljoner pund.
 • Nettovinsten för perioden är 36,4 miljoner pund, att jämföra med en liten förlust förra året.
 • Skulden har ökat med 2,2 procent till 260,9 miljoner pund. Ökningen förklaras av att pundet har försvagats kraftigt mot dollarn.
 • Intäkter för souvenirer (Retail, Merchandising, Apparel & Product Licensing) ökade med 207,9 procent till 97,3 miljoner pund. Detta beror på att avtalet med Adidas är bättre än avtalet med Nike. Här kan vi svart på vitt slå fast att det är uteslutet att tröjförsäljning betalar för Paul Pogba.
 • Lönekostnaderna ökade med 14,6 procent till 232,2 miljoner pund. Detta beror primärt på förnyade kontrakt och att spelarna har högre lön när United spelar i Champions League.
 • Aktieutdelningen (dividend) är drygt 20 miljoner pund för året.
 • Det kostade 8,4 miljoner pund att sparka Louis van Gaal och övriga ledarstaben. Samtidigt ger Bastian Schweinsteigers position utanför a-lagstruppen en avskrivning på 6,7 miljoner pund.
 • Framtidsutsikterna pekar på rekordintäkter, trots att United inte spelar i Champions League. Intäkterna för 2016/17 spås landa på mellan 530 och 540 miljoner pund med EBITDA på mellan 170 och 180 miljoner pund.

Konferenssamtal med Ed Woodward

I samband med att resultatrapporterna släpps (varje kvartal) håller Ed Woodward – den här gången tillsammans med Cliff Baty, som är Uniteds CFO (Chief Financial Officer) – alltid ett konferenssamtal med investerare. Detta är vad som sades den här gången (inte direkta citat utan en sammanfattning).

 • Sedan senast: United vann FA-cupen och Community Shield. José Mourinho, “som inte behöver någon introduktion“, anställdes som manager. Mkhitaryan, Bailly, Zlatan och Pogba har värvats. United har skickat flera spelare på lån, vilket är viktigt. United har även förnyat kontrakt med spelare som Rashford och Carrick.
 • Pogba: Meddelandet om Paul Pogbas läkarundersökning genererade den största aktiviteten på Uniteds hemsida någonsin
 • Biljetter: Stort intresse och alla biljetter säljs snabbt.
 • Flera nya sponsoravtal.
 • Hemsidan: Ny hemsida och appar byggs. Kommer att förbättras hur klubben uppfattas. Tester pågår. Men såvitt jag hörde preciserades ingen tidsram för när den nya hemsidan kan lanseras.
 • Förklaring till resultatet: Avtalet med Adidas är igång. Spel i Uefas turneringar. Souvenirförsäljningen bedrivs numer i egen regi, till skillnad från under tiden med Nike. United hade fler hemmamatcher förra säsongen.
 • Lönekostnaderna förväntas stiga med runt 15 (“midteens“) procent den här säsongen. Detta primärt beroende på nyförvärven. Detta kan förändras beroende på eventuella nyförvärv, spelarförluster eller nya kontrakt.
 • Framtidsutsikterna baseras på att intäkterna för broadcasting går upp 2016/17. Samtidigt viss intäktsminskning då United inte spelar Champions League. I övrigt ville man inte precisera närmare.
 • United räknar med en minskad takt i ökningen av sponsorintäkter. Även intäkter för turnén var mindre i år. Fortfarande räknar klubben med en fantastisk tillväxt, men inte så mycket det här året. Nya avtal som

Normalt brukar det vara ett antal frågor men den här gången var det bara en enda (och en snabb uppföljning på den). Majoriteten ovan är en inledande sammanfattning från Woodward och Baty.

Konferenssamtalet går att lyssna på i efterhand här.