Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Agüero fick Fellaini utvisad; Mourinho som mittback; stora sommarplaner

Manchester United fick igår nöja sig med 0-0 borta mot Manchester city efter ett slätstruket derby. Återigen var det en kostsam match för United: Marouane Fellaini blev utvisad och är därmed avstängd i tre matcher medan Timothy Fosu-Mensah skadade sig i matchens slutskede och förväntas vara ute resten av säsongen.

Vi blickar också framåt mot söndagens match mot Swansea och även ännu längre framåt med avseende på sommarplaner.

Mourinho: Agüero har ingen bruten näsa

José Mourinho var mycket nöjd med Manchester Uniteds kämpainsats. Samtidigt indikerar han att Marouane Fellainis utvisning var ett resultat av att Sergio Agüero filmade, även om managern använder mindre laddade ord.

Rättvist resultat? ”Jag tycker det, för vi hade en otrolig inställning. Jag tycker det för vi var väldigt bra i första halvlek. Vi kontrollerade enkelt matchen [i första halvlek]. Vi var alltid farliga på kontringar, vi hade två bra chanser att göra mål. Marcus gav deras försvarare stora problem, de stoppade honom ibland med fult spel.

”I andra halvlek var de starkare än oss. Trots att vi klarade oss bra defensivt skapade vi ingenting offensivt.

”Jag hade inga spelare att byta på mittfältet. Vi förlorade Marouane och med tio spelare i en kvart och då måste du kämpa för en poäng. Det gjorde spelarna briljant. Så för mig var vi bäst i första halvlek, de var bäst i andra halvlek. Jag måste försvara mina spelare, det var fantastiskt hur de kämpade.”

Om utvisningen: ”Jag vet inte [om Fellaini var osmart], för jag har inte sett det. Jag har bara tre detaljer: Marouane säger att det är rött kort för att det är Marouane, Martin Atkinson säger till mig att i hans åsikt var det rött kort, men jag såg Agüero i tunneln – ingen bruten näsa, inget brutet huvud, hans ansikte är trevligt som alltid. Så jag är inte så säker. Jag tror att om Sergio inte faller till marken är det alldeles säkert inget rött kort, men om Marouane gav honom chansen att göra det vet jag inte.”

Om topp 4: ”Fokus var på avståndet mellan oss och Manchester city. Men om vi går lite djupare och också fokuserar på avståndet mellan oss och Liverpool. Den här poängen kan vara en viktig poäng. Vi var i matchen för att försöka vinna. Men vi visste att om matchen gick i en svår riktning kunde en poäng vara viktig.”

Mourinho tror att Manchester city kommer att ta en av Champions League-platserna. Sedan menar han att det står mellan United, Liverpool och Arsenal om den sista. Han påpekar att United har spelat många fler matcher än Liverpool, vilket betyder att ”det är en orättvis kamp”.

Manchester citys manager Pep Guardiola snackade också om matchen på en presskonferens.

Skadeläget

”Jag tror inte att vi får tillbaka någon [till söndagens match],” sa Mourinho efter gårdagens match. Det innebär att han har en mycket liten trupp att tillgå.

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Blind, Bailly, Valencia, Darmian, Shaw, Tuanzebe
Mittfältare: Carrick, Herrera, Lingard, Mkhitaryan, Young
Anfallare: Rooney, Rashford, Martial

Det är tre målvakter och fjorton utespelare som är tillgängliga. Därmed kommer ett par spelare att behöva adderas från reservlaget för att ens fylla en matchtrupp. Matthew Willock var med tidigare i våras men det behövs alltså ytterligare en spelare.

Det innan vi konstaterar att Mourinho tidigare har sagt att Antonio Valencia inte kan spela varje match. Managern vet också att Eric Bailly är i behov av vila.

Skadade: Pogba (eventuellt 4 maj), Mata (eventuellt 11 maj), Jones, Smalling (båda senare), Fosu-Mensah (troligen säsongen ut), Ibrahimovic, Rojo (båda långt in på nästa säsong)
Avstängd: Fellaini (tre ligamatcher)

Paul Pogba kan eventuellt vara tillbaka till den första matchen mot Celta Vigo (på torsdag nästa vecka). Av de som har varit borta längre är det Juan Mata som är närmast en comeback, men det är nog ytterligare en vecka bort.

”Jag tror att den första som kommer tillbaka är Mata, vilket ger oss ett alternativ till offensivt. Men verkligheten är att vi behöver få tillbaka en av de två mittbackarna,” säger Mourinho.

”Vi kommer i en extrem situation här. Jag tror att det måste vara unikt i fotbollen där vi har två korsbandsskador i samma match. I min karriär har jag haft en på 17 år. Ett korsband på 17 år. Och nu mot Anderlecht har jag två. I en match. Vi har väldigt otur, det är det enda vi kan säga.

”Smalling och Jones [blev skadade] med landslaget, på träning. Så kanske är det en välsignelse, en möjlighet att göra laget starkare. Kanske är det en möjlighet att göra dem mentalt starkare. Kanske är det en välsignelse, så låt oss se om de kan komma tillbaka.”

Kan Bailly fortsätta spela? ”För tillfället är Eric Bailly det enda alternativet vi har. Det är Axel [Tuanzebe], Eric och Daley [Blind]. Jag tycker att Eric och Daley igen spelade fullständigt enastående.”

Mourinho och Tuanzebe: ”Jag måste prata med [Blind och Bailly] och se hur de är, se hur de känner sig. Jag tränar också hårt på gymmet så jag kan också vara ett alternativ! Mourinho och Tuanzebe mot Swansea!”

Rooney på mittfältet? ”Ja, han är ett alternativ. Vi har inte [några andra]. Vi har Herrera och Carrick och inget annat. Och Tim Fosu-Mensah – en nödlösning för att hjälpa laget, starka ben, energi – han är en till som kommer att sakna. Så vi har problem men vi kommer att kämpa, det är helt säkert.”

Pogba och Valencia: ”De andra småskadorna, Pogba och Valencia den senaste veckan, är på grund av utmattning och ackumulation av matcher, vilket är normalt.”

Fellaini varnad

FA varnar Marouane Fellaini då han inte lämnade planen omedelbart när han blev utvisad igår. Belgarens avstängning förlängs emellertid inte. Således kan vi slå fast att han missar tre matcher (Swansea, Arsenal och Tottenham).

Mourinho: En grupp som är redo för stora saker

Mourinho ser också fram emot nästa säsong: ”Gruppen, när vi den 9 juli träffas igen för nästa säsong, är en stark grupp. Så de nya spelarna, när de kommer, kommer att hitta en grupp som är mer redo att gå för stora saker.”

Spindelkameran kritiseras

I gårdagens match använde sig Sky Sports av en spindelkamera, bland annat för att filma vid fasta situationer. Den kameran fick stark kritik på flera håll. Förhoppningsvis lyssnar Sky Sports, så att vi slipper de bedrövliga kameravinklarna i framtiden.

Läs mer på BBC.

United tangerade rekord

Manchester United noterade igår sin 24:e raka ligamatch utan förlust. Det är – inom en och samma säsong – tangerat klubbrekord. Det tidigare rekordet sattes säsongen 2010/11.

Därmed blir det nytt rekord för United om laget undviker förlust mot Swansea på söndag.

Räknar vi sviter som sträcker sig över sommaruppehållet är klubbrekordet 29 matcher i rad utan förlust. Det noterades två gånger på Sir Alex Fergusons tid, först säsongerna 1998/99 och 1999/2000 och sedan under säsongerna 2009/10 och 2010/11.

Svarta armband på söndag

United kommer att spela i svarta armband på söndag. Detta för att hylla sju supportrar som nyligen avled i Nigeria.

Tottenham på Wembley

Tottenham har nu formellt bekräftat att de nästa säsong kommer att spela sina hemmamatcher på Wembley. Fortsätter de att spela på Wembley som de har gjort den här säsongen så får de rikta in sig på nedflyttningsstrid snarare än titelstrid nästa säsong.

Juniorer till U17-EM

England har idag tagit ut sin till U17-EM, som inleds på onsdag i Kroatien. Manchester United fick med två representanter. Angel Gomes är förstås given i truppen och kommer med största sannolikhet också vara lagkapten. Aidan Barlow tog också plats, vilket var mindre väntat. Barlow, som gör en mycket fin säsong i juniorlaget, har inte varit med i U17-truppen tidigare.

England har Holland, Norge och Ukraina i sin grupp. Baserat på resultaten som U17-landslaget har gjort får laget ses som en av de största favoriterna i turneringen.

United kommer med allra största säkerhet ha en tredje representant i turneringen. Lee O’Connor är nämligen lagkapten för Irlands U17 och det skulle vara en sensation om han inte får plats i truppen. Irland ställs mot Tyskland, Serbien och Bosnien-Hercegovina i gruppspelet.

Finalen avgörs den 19 maj.

Länktips: Mitten intervjuar Nemanja Vidic

Över på ESPN har Andy Mitten gjort en lång intervju med Nemanja Vidic. Mycket bra läsning!

Fergie, Ferdinand, Moscow and more — Nemanja Vidic talks to ESPN FC [ESPN]

Mata fyller år

Idag säger vi grattis till Juan Mata.

Okej, det struntar vi väl egentligen i. Men det ger oss en ursäkt att titta på detta mål: