Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Arsenal – Manchester United (lads, it’s Arsenal)

10:07

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamatch mot Arsenal. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Arsenal – Manchester United

Premier League, omgång 36 • 2017-05-07, 17.00 • Arsenal Stadium, London • publik: 60 055 • domare: Andre Marriner


 1-0 (54) Granit Xhaka
 2-0 (57) Danny Welbeck
     (67) Laurent Koscielny

Manchester United: De Gea; Tuanzebe, Jones, Smalling, Darmian; Carrick, Herrera; Mata, Mkhitaryan, Martial; Rooney
Avbytare: Romero, Bailly, Blind, Lingard, McTominay, Pogba, Rashford

Arsenal: Cech; Holding, Koscielny, Monreal; Oxlade-Chamberlain, Ramsey, Xhaka, Gibbs; Özil, Alexis; Welbeck
Avbytare: Ospina, Gabriel, Bellerín, Coquelin, Iwobi, Walcott, Giroud

Mikael Österdahl | 19:13 Mourinho: Arsenal var inte bättre

José Mourinho pratade med Sky Sports efter Uniteds förlust. Manager var trots förlusten nöjd med Uniteds prestation och han tycker att United förtjänade bättre.

”Jag är besviken på resultatet, inte prestationen. Vi förlorade för att vi inte gjorde mål. De hade tur med det målet, vi gjorde inte mål före dem. Jag kan inte begära mer. Jones, Smalling, Mata var otroliga.

”Pojken likadant. Han gjorde ett otroligt jobb. Jag tror att Alexis kan hans namn.

”Det var svårt för mig att hantera matchen för de jag ville byta in är de som i princip spelar på torsdag. Arsenal var inte bättre än oss enligt mig.”

Om Jones, Mata och Smalling: ”Jag var rädd att de inte kunde spela i 90 minuter. Jag var rädd att istället för att byta ut Herrera och Mkhitaryan var jag rädd att jag skulle behöva byta ut Jones, Smalling och Mata. Nu har vi tre Premier League-matcher och en semifinal. Låt oss hoppas, vi behöver alla. Det var så bra att vi fick det svaret.”

Var 1-0-målet Herreras fel? ”Herrera spelar varje match. Han är en av killarna med Mkhitaryan och Darmian som spelade. Jag ville vara rättvis mot killarna, jag kunde inte spela med fyra, fem ungdomar. Herrera gjorde det otroligt bra som spelade en timme. Målet är otur.

”Matchen var under kontroll, mer så än mot Manchester city. Vi var mycket farligare, hade mer av bollen. Jag tycker inte att vi förtjänade att förlora. Jag är säker på att vi hade vunnit om vi hade gjort första målet.”

Är topp fyra kört? ”Allt på Europa League. Som vi gjorde idag försöker vi spela för att få ett resultat. Du kan säga att vi inte spelade med bästa laget men du kan inte säga att vi inte försökte. Det är vad vi kommer att försöka göra i de tre sista matcherna i ligan. Men allt på torsdag.”

Mikael Österdahl | 19:02 Några bilder från matchen

Det var inte vackert – det brukar ju inte vara det när Manchester United förlorar – men här följer ändå några bilder från en dålig fotbollsmatch.

Mikael Österdahl | 18:57 Arsenal – Manchester United 2-0

Manchester Uniteds förlustfria svit i Premier League. Detta efter en patetisk insats på Arsenal Stadium, där Arsenal kunde vinna med 2-0 utan att ens bli svettiga.

Kanske kunde det ha blivit annorlunda om Wayne Rooney med en enkel sidledspassning hade bjudit Juan Mata på öppet mål då det stod 0-0. Men Rooney valde att skjuta.

Kanske hade det blivit annorlunda om inte Ander Herrera hade varit bollrädd och låtit bli att vända ryggen mot för att styra in Arsenals ledningsmål.

Kanske hade det blivit annorlunda om Chris Smalling hade nickat boll istället för luft när Arsenal ökade på till 2-0.

Kanske hade det blivit annorlunda om José Mourinho faktiskt försökte vinna den här matchen.

Men det får vi aldrig veta.

Positivt idag var att Axel Tuanzebe gjorde en fin insats som högerback. Kul också att Scott McTominay fick göra a-lagsdebut!

Resten var skit. Skäms!

Mikael Österdahl | 16:50 Rooney på mitten?

Indikationerna några minuter före avspark är att Wayne Rooney startar på mittfältet och att Anthony Martial startar på topp. Snart vet vi…

Återkommer efter matchen!

Mikael Österdahl | 16:47 Mourinho: Europa League är vår prioritet

José Mourinho har snackat med Sky Sports inför dagens match. Uniteds manager gjorde åtta förändringar inför dagens match. Han ville egentligen göra elva.

”Jag gjorde inte elva för jag har inte mer. Jag litar på spelarna, jag vet att de har kvalitet och vilja. Men jag vet också att tre av dem inte har spelat på [många] veckor.”

Liverpools poängtapp öppnar upp för United… ”För att sluta topp fyra måste vi vinna fyra matcher. För att vinna Europa League behöver vi vinna två. Det är enklare att vinna två än fyra så Europa League är vår prioritet. Europa League ger oss en titel och en Champions League-plats.” Mourinho säger dock att dagens match är prioriterad just nu.

Tuanzebe spelar från start… ”Han kom nästan in i ett par matcher. Framför allt mot Burnley. Av någon anledning kunde jag inte ge honom chansen. Stor möjlighet för honom men jag ser det inte som ett test. Att spela mot Arsenal är inte enkelt, framför allt inte för en kille som gör sin första match. Det är en otrolig dag för honom.”

Mikael Österdahl | 16:41 Mål mot Arsenal

Manchester United har valt ut tre mål mot Arsenal på bortaplan. Rafael da Silva inleder sammanställningen. Sedan tar Nani över och Wayne Rooney avslutar.

Jag vet inte exakt vilka kriterier de jobbar med. Men att John O’Shea inte inkluderas är en ren skandal! Detta även om kriterierna egentligen utesluter målet.

Mikael Österdahl | 16:36 Debutanten Tuanzebe

Så får mittbacken Axel Tuanzebe göra sin första match från start i Manchester Uniteds a-lag. Tuanzebe är född i Demokratiska republiken Kongo men han växte upp i Rochdale och spelar landslagsfotboll för England (han är med i U20-landslaget men då han nu är på gränsen till a-laget lär han tvingas tacka nej till U20-VM som inleds senare i maj).

Tuanzebe gör idag också sin första Premier League-match. Men som ni kanske minns fick han speltid mot Wigan i FA-cupen i januari.

https://twitter.com/fizzer18/status/861221179402661889

Idag är det Phil Jones som ska hålla Tuanzebe i handen. Det ska nog gå bra.

https://twitter.com/RedNat91/status/861221783181156352

Mer om Tuanzebe här.

Mikael Österdahl | 16:26 Fjärdeplatsen i egna händer

I Liverpool var Liverpool oförmögna att skapa chanser på egen hand. Då klev Penalty to Liverpool som vanligt fram… Men trots massvis med träning kunde James Milner inte skjuta bollen i mål från elva meter.

Därmed blev det mållöst för Liverpool. Det betyder att Manchester United återigen har fjärdeplatsen i egna händer. Det räcker att avsluta med segrar mot Arsenal, Tottenham, Southampton och Crystal Palace. Hur svårt ska det behöva vara? United har, förutom mot Palace, dessutom bortaplansfördel under avslutningen.

Plötsligt blev dagens match mer intressant! COME ON UNITED!

16:15

José Mourinho må vila spelare men det är fortfarande en stark elva som han startar med. Är det en elva som är tillräckligt för att vinna mot Arsenal? Självklart. Men det är också en elva som kan förlora mot Arsenal.

Notabelt är Mourinho väljer en 4-2-3-1-formation. Men det kan snarare tänkas bero på att han inte har några andra mittfältare än Carrick och Herrera som han är beredd att offra idag.

Intressant blir att se om Martial eller Rooney tar positionen på topp. Mot Burnley var det ju Martial som startade längst fram när de båda var med i startelvan.

Roligast är förstås att Axel Tuanzebe spelar från start. Tråkigast är att Paul Pogba börjar på bänken.

Det potentiellt största problemet för United är att Mata, Jones och Smalling gör sin första match sedan i mars. Stora frågetecken för den trions matchform alltså.

I Arsenal noterar vi trots allt en överraskning. Detta då Xhaka kommer till spel på mittfältet. I torsdags ljög Wenger och sa att Xhaka inte skulle komma till spel, något som gjorde många Unitedsupportrar ledsna.

Mikael Österdahl | 16:03 Arsenals startelva

Arsène Wenger fortsätter med sin nya trebackslinje. Inga stora överraskningar i laget men vi noterar att Danny Welbeck startar på topp.

Mikael Österdahl | 16:01 Tuanzebe startar

Axel Tuanzebe får idag chansen från start för Manchester United. Tuanzebe går in som högerback i en backlinje med Phil Jones, Chris Smalling och Matteo Darmian.

I övrigt noterar vi att Paul Pogba inleder på bänken. Scott McTominay sitter också på bänken men Matthew Olosunde, Matthew Willock och Demetri Mitchell får se matchen från läktaren.

Mikael Österdahl | 15:43 Barlow målskytt för England

I Kroatien pågår U17-EM och därifrån har vi glädjande nyheter att rapportera. Manchester Uniteds anfallare Aidan Barlow har idag debuterat i U17-landslaget och han gör det dessutom som målskytt, då det engelska laget tar en storseger mot Ukraina.

England är därmed i praktiken klara för kvartsfinal.

I samma turnering spelar Lee O’Connor från start för Irland senare idag.

I England noterar vi att Championship har spelats klart idag. Brighton skänkte bort en given serieseger genom att avsluta med en poäng på de tre sista matcherna. Därmed kunde Newcastle smita förbi. Nu lär Brighton inte vara överdrivet ledsna för det ändå, de är ju klara för Premier League ändå.

Reading, Sheffield Wednesday, Huddersfield och Fulham gör upp om den sista Premier League-platsen i playoff. I botten blir det League One för klassiska Blackburn, medan Nottingham och Birmingham klarade sig kvar i andradivisionen. Wigan och Rotherham var sedan tidigare degraderade.

I Blackburns fall är det ännu ett exempel på vidriga ägare som är orsaken till degraderingen.

Mikael Österdahl | 15:24 Willock och Tuanzebe?

Medan vi noterar att Liverpool har spelat en halvlek mot Southampton utan att göra mål så börjar det droppa in lite hintar om dagens lag. Axel Tuanzebe påstås ha en väldigt bra chans att få starta, vilket så klart skulle vara väldigt roligt! (Även om han egentligen borde ha fått en handfull matcher från start med tanke på skadeläget.)

Möjligen får Tuanzebe göra sin första a-lagsmatch från start som högerback.

Ett mer kryptiskt meddelande pekar på att även Matthew Willock kan vara med i startelvan.

Kopplingen här är den som driver kontot Academy Review har sagt att hen ska köpa en matchtröja om någon debuterar idag. Personen brukar närvara på de flesta ungdomsmatcher och bör således kunna ha goda kontakter i ungdomsleden.

Annars har Anthony Martial som vanligt publicerat en matchposter. Idag bör han vara given i startelvan.

Ett problem idag blir dock den förskräckliga gräsmattan på Arsenal Stadium. Det är ingen tvekan om att Arsenals planskötare har ett eller annat att lära av Rostovs planskötare.

Gustav Brinck-Larsen | 15:02 Föredettingar

Något som helt undslapp mig i gårdagens inför rapport var att nämna före detta Unitedspelare som nu huserar i Arsenal. Å andra sidan finns det bara en, och om man skall vara lite elak så kan man ju hävda att han hängt mer på lagens rehabavdelningar än på fotbollsplanen.

Det är så klart Danny Welbeck jag pratar om, en spelare som José Mourinho sagt att han aldrig skulle sålt från United. Min personliga åsikt är dock att det var helt rätt att låta honom lämna. Alldeles för skadebenägen, och han gjorde dessutom bara 20 mål på 92 matcher i Premier League för United. I Arsenal har det blivit nio mål på 45 matcher, varav ett mål denna säsong. För en anfallare i ett topplag är detta alldeles för lite mål, även om han ofta tvingats ner på en kant.

Sannolikheten att vi får se honom i eftermiddag få anses som god, i de senaste tre matcherna har han hoppat in från bänken.

Gustav Brinck-Larsen | 14:26 Continuing down…

Med ca 2,5 timmar till matchstart och 1,5 timme till startelvorna blir offentliga finns inget mycket att redovisa.

Vi fortsätter därför med lite sköna minnen och kollar på 8-2 krossen från 2011. Danny Welbeck inledde målskyttet, Rooney drog till med ett hattrick, två drömmål av Ashley Young, en fin chip av Nani samt mål från Ji-Sung Park gjorde detta till en oförglömlig kväll på Old Trafford.

Gustav Brinck-Larsen | 13:45 Senaste gången vi hade en debutant mot Arsenal

Det finns en klar chans att vi idag får se åtminstone en spelare göra Premier League-debut. Om det blir Axel Tuanzebe, Matthew Willock, Scott McTominay eller någon annan är svårt att sia om.

Sist vi hade en spelare som gjorde sin ligadebut mot Arsenal gick det ändå helt okej. Marcus Rashford bestämde sig för att själv göra två och spela fram till ett när United slog Arsenal på hemmaplan förra säsongen.

Gustav Brinck-Larsen | 12:53 I’ll see you out there

United och Arsenal är en tuff match. Lika tuff som den var för dryga decenniet sedan lär dagens match inte bli. Keane mot Vieira, där hade vi en makalös fight under många år.

Tuffheten dessa spelare visade upp, inte minst i klippet nedan, kommer inga av dagens spelare i närheten av. Herrera kan leva upp till löpenergin och Pogba har den spelmässiga klassen att dominera ut Arsenals mittfält. Vi hoppas dessa herrar kan leda oss till seger i eftermiddag.

Tills dess, ett klassiskt klipp.

Mikael Österdahl | 11:38 Ynglingarna

Fyra potentiella debutanter inkluderades i sällskapet som reste till London igår. Det handlar om Scott McTominay, Demetri Mitchell, Matthew Olosunde och Matthew Willock. Här följer en kort presentation om spelarna.

Scott McTominay: Född i Lancaster i Lancashire i december 1996. Han har dock skotska rötter och om han en dag blir en landslagsspelare så är det nog det skotska landslaget som kallar. Han är i grunden en tuff mittfältare men har den här säsongen regelbundet fått speltid som anfallare i reservlaget. McTominay har först den här säsongen gjort ett namn för sig själv. I juniorlaget var han långt ifrån ordinarie och när han klev upp till U21 förra säsongen var speltiden sporadisk.

Demetri Mitchell: Föddes i Manchester i januari 1997. I unga år var han en av de mest lovande spelarna i Uniteds organisation och han vann U17-EM 2014. Karriären bromsades dock kraftigt av elaka skador. I grunden en skicklig ytterforward men den här säsongen har han slagit sig in i reservlaget som ytterback.

Matthew Olosunde: Hämtades från New York i januari förra året. Han härstammar från Philadelphia, där han föddes i mars 1998. Olosunde började Unitedkarriären med några framträdanden i juniorlaget. Den här säsongen inledde han som reserv i reservlaget men efter hand har han spelat till sig en ordinarie plats. Olosunde är i grunden ytterback men har även erfarenhet som mittback och mittfältare.

Matthew Willock har ett förflutet i Arsenal. Han hämtades till Uniteds juniorlag inför säsongen 2012/13. Det var dock först som andraårsjunior 2013/14 som han fick någon speltid att tala om. Därefter följde en säsong på bänken i U21 innan han etablerade sig som ordinarie där förra säsongen. Den här säsongen har han varit given på reservlagets mittfält (enstaka framträdanden som anfallare). Willock är en bollskicklig men ändå relativt tuff mittfältare.

Skulle någon av spelarna få chansen idag så gissar jag att Willock går före McTominay offensivt och att Mitchell går före Olosunde som ytterback.

Med i dagens trupp är även målvakten Joel Pereira och mittbacken Axel Tuanzebe. De diskuterade vi ordentligt i februari.

Mikael Österdahl | 10:33 Lagnyheter

När tåget igår lämnade Manchester för London var det med 22 Unitedspelare i förstaklassvagnen. Det är ovanligt många och det är aningen oklart vad det betyder. Antonio Valencia fick stanna hemma men alla andra som hade kunnat spela följde med. Även Eric Bailly och Marcus Rashford.

Samtidigt var det plats för en kvintett reservlagsspelare (sex om vi vill inkludera tredjemålvakt Joel Pereira). Axel Tuanzebe förstås. Matthew Willock och Scott McTominay har figurerat på slutet och gör det den här gången också.

Dessutom två nya ansikten i form av ytterbackarna Demetri Mitchell (ytterforward i grunden) och Matthew Olosunde.

Kanske, kanske kan det vara så att någon av ytterbackarna tar plats i startelvan. För när Luke Shaw och Ashley Young nu har skrivit in sig på skadelistan samtidigt som Valencia har fått ledigt har United plötsligt brist på ytterbackar.

Men Darmian som högerback och Blind som vänsterback är ändå det naturliga valet.

I vanliga fall hade jag varit uppspelt av reservlagsspelarnas närvaro. Men Willock, McTominay, Olosunde och Mitchell… Ja, det är inga framtida a-lagsspelare. De är mediokra spelare i ett mediokert reservlag.

Jones och Smalling borde bilda mittbackspar idag. På mittfältet går Carrick förstås in. Offensivt torde Mata, Rooney och Martial vara givna.

Det ger oss:

De Gea
Darmian, Jones, Smalling, Blind
Carrick
Mata, Rooney, Martial

Och två vakanta platser. Släng in till exempel Pogba och Mkhitaryan. Det är inte så pjåkigt ändå. Det är definitivt ett lag som ska vinna mot Arsenal.

Truppen som reste till London (via Manchester Evening News)…

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Bailly, Blind, Darmian, Jones, Smalling, Tuanzebe, Mitchell, Olosunde
Mittfältare: Carrick, Herrera, Lingard, Mata, Mkhitaryan, Pogba, McTominay, Willock
Anfallare: Martial, Rashford, Rooney

Mikael Österdahl | 10:08 Lads, it’s Arsenal

Arsenal på bortaplan i maj. Det är i en sådan match ligan ska avgöras. Inte så längre. Varken Manchester United eller Arsenal är ens nära att slåss om ligatiteln.

För United är läget dåligt. För Arsenal är läget värre. När Champions League drar igång nästa säsong kommer Arsenal inte att vara med i leken. Till råga på allt är de inte ens bäst i norra London längre. Visst, de har en FA-cupfinal som möjlig tröst.

För United gick det fort utför. Mästare 2013, sjua 2014. Arsenal har spridit ut fallet under många, många år.

Det gör att aftonens match på förhand känns rätt avslagen. Ännu mer så då José Mourinho basunerar ut att han har gett upp topp 4. Oacceptabelt om ni frågar mig. Spelschemat talar mot United. Likaså de redan inspelade poängen. Men även om det är svårt är det inte acceptabelt att ge upp.

Det är trots allt bara Arsenal vi möter. Inte Real Madrid, Juventus eller Bayern München.

”Lads, it’s Tottenham,” sa Sir Alex Ferguson till sina spelare en gång i tiden. Det var allt som behövde sägas. ”Lads, it’s Arsenal,” bör räcka för Mourinho idag.

Dagens startelva är svår att lista ut. Mourinho har sagt att han kommer att vila spelare men exakt vilka elva som inleder matchen vet vi inte. Förutom Antonio Valencia och de som spenderar sina dagar i sjukstugan följde alla a-lagsspelare med till London. Men det gjorde några reservlagsspelare också. (Mer om det i nästa uppdatering.)

Märkligt. Om nu tanken är att spelarna ska få vila så hade det ju varit lämpligt att låta de vila i Manchester. Eller så tänker Mourinho avvakta och se hur det går mellan Liverpool och Southampton innan han väljer spelare.

Whatever. Vi har vunnit mot Arsenal med reservbetonade lag förr. Dagens Arsenal är vanligtvis snabba på att kasta in handduken om det går emot.

Min känsla är att vi vinner om Paul Pogba spelar. Och det borde han göra.