Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

En konversation om Axel Tuanzebe och Joel Pereira

Everton v Manchester United - Carabao Cup Quarter Final

När Manchester United för en och en halv vecka sedan vann med 4-0 mot Wigan i FA-cupen fick de båda akademiprodukterna Axel Tuanzebe och Joel Castro Pereira debutera.

Tuanzebe föddes i Demokratiska republiken Kongo men växte upp i Rochdale. Han fyllde 19 år för några månader sedan. Som fotbollsspelare har han primärt spelat mittback men mot Wigan fick han chansen som högerback. Inhoppet mot Wigans var hans allra första a-lagsminuter (om vi bortser från träningsmatchen mot Wigan i somras, då även Pereira fick speltid), han har inte ens varit på lån tidigare.

Målvakten Joel Pereira är född i Schweiz men han har ett portugisiskt pass och har valt Portugal i landslagssammanhang. Han är 20 år fyllda och har fått testa a-lagsspel i Rochdale och i portugisiska ligalaget Belenenses på lån.

Vi har tidigare presenterat de båda spelarna i artikelserien adepterna:

När de nu har debuterat i a-laget tyckte vi att det var hög tid för en uppfriskning, så Mikael Krekula och Mikael Österdahl satte sig ner för en konversation om de båda spelarna. I diskussionen valde vi att inte spekulera i hur Pereiras skada kan påverka hans karriär, då vi inte vet någonting om skadan.

Om Axel Tuanzebe

Mikael Österdahl: Att Axel Tuanzebe skulle vara nästa debutant från akademin var givetvis ingen skräll. Trots att han är något så osexigt som en mittback så har det snackats om honom ett bra tag. Åtminstone sedan han klev in i juniorlaget och tog kaptensbindeln som förstaårsjunior.

Mikael Krekula: Nej det var bara en tidsfråga innan debuten skulle ske för Tuanzebe, det har legat i luften ett bra tag nu och Mourinho snackade upp honom redan på försäsongen inför just en match mot Wigan. Det var kul att han fick debutera, förmodligen matchens höjdpunkt för mig i alla fall. Det hade såklart varit mer spännande att se honom som mittback, där han hör hemma. Ytterback är ingen position han använts särskilt mycket på även om han fick spela där några gånger med U21-laget (nuvarande reservlaget) när han var yngre.

Embed from Getty Images

Österdahl: På tal om reservlaget så är det väl redan nu givet att Tuanzebe kommer att utses till säsongens reservlagsspelare i United? Skummade igenom truppen och såg ingen som är i närheten. Poole kändes som en kandidat på förhand men har inte alls imponerat när jag har sett honom och Williams har mest varit skadad.

Frågan är bara hur vägen till a-laget ser ut för Tuanzebe. Som du säger är ytterbacken inget vettigt alternativ för honom och det känns inte som att Mourinho slänger in en oprövad mittback i onödan. Även om jag kan tänka mig att Tuanzebe just nu är bättre än Smalling (dock svårt att värdera prestationerna i reservlaget).

Krekula: Det känns så, någon offensiv spelare lär det inte bli… Nej, Poole har inte imponerat nämnvärt den här säsongen. Jag tycker nog inte att Tuanzebe varit fantastisk heller, även om han varit bra och förmodligen lagets bästa spelare den här säsongen. Uniteds mittbackar tenderar ju att gå sönder titt som tätt och det känns inte som att någon spelare, trots perioder av bra form, är riktigt given. Så en väg dit finns det definitivt om han tar chansen, frågan är bara om Mourinho vågar ge honom den. Jag tycker ändå att Tuanzebe behöver utveckla många delar, framför allt det fysiska spelet där jag kan tycka att han kan vara lite vek emellanåt. Särskilt i luftrummet behöver han bli tuffare. Men han har alla förutsättningar för att bli en jättebra mittback.

Österdahl: Vi får hoppas att han hittar en väg till a-laget!

Om Joel Pereira och lite allmänt om målvakter

Österdahl: Men om vägen möjligen är lång för Tuanzebe så är den gigantisk för Joel Pereira. Eller om det nu ska vara Joel Castro Pereira…

Har sällan blivit så överraskad över att någon plötsligt var med i a-laget. Kul förstås! Samtidigt kan jag inte låta bli att undra hur Sam Johnstone känner, han har ju väntat på sin debut i ett par evigheter.

Krekula: Den såg man inte komma, den debuten. Men det var förstås roligt och Pereira har imponerat stort i Belenenses, så stort att Benfica ryktas vara väldigt intresserad. Före det imponerade han i Rochdale, och inledde med en straffräddning i sin debutmatch där. Ja, Johnstone kommer säkerligen känna att det kunde varit han som stod men samtidigt som Johnstones karriär stagnerat har Pereiras gått åt motsatt håll, och jag kan inte låta bli att känna att han numera känns stabilare. Men så länge De Gea är kvar är det förstås inte rimligt att Pereira ska konkurrera ut honom men jag är övertygad om att Pereira kommer få en bra karriär.

Embed from Getty Images

Österdahl: Nej, så länge De Gea är kvar och inte blir sämre finns det ingen realistisk väg till a-laget för en ung målvakt. Visst, det går att peka på en Casillas, men som jag minns var alternativen ganska kassa när han fick chansen. Visst, vi har Courtois i Chelsea, men där var Cech ändå på väg nedåt. Och framför allt var Courtois på lån i Atlético. Han behövde en stor säsong i en toppklubb för att utmana på allvar.

Krekula: Nej precis, De Gea är 27 år senare i år och har ännu inte ens nått sin peak trots att han tillhört världstoppen i flera säsonger nu. Det finns ingen väg öppen för Pereira om inte De Gea försvinner, vilket ju inte är orealistiskt om United fortsätter att hamna utanför toppen.

Österdahl: Men även om De Gea hastigt skulle lämna så krävs det mer än en handfull matcher i Belenenses för att Pereira ska vara aktuell.

Känns annars som att United har en ovanligt bra målvaktsuppsättning bakom De Gea och Romero, med Johnstone, Henderson och Pereira. Jag begriper dock inte vad klubben sysslar med. Fanns ingen anledning att ge Johnstone nytt kontrakt. Och jag tvivlar starkt på att det är utvecklande att vara tredjemålvakt i United och spela i reservlaget.

Embed from Getty Images

Krekula: Ja, kanske. I alla fall om Mourinho får bestämma.

Det känns helt klart så, det är inte lätt att som utlånad målvakt komma till en ny klubb. Men alla har slagit sig in i startelvorna och skött sig. Kan finnas faktorer som att man trodde mycket på Johnstone, få mer pengar för honom eller så… tycker ändå att Johnstone kändes riktigt lovande där och då. Kanske till och med en landslagsmålvakt i framtiden. Men det känns inte riktigt så nu även om han är duktig. Därför var det bra att Johnstone fick gå på lån, för att vara tredjemålvakt och spela reservfotboll höll på att förstöra Johnstone.

Österdahl: Vill en absolut ha en hygglig tredjemålvakt borde det vara bättre att leta efter någon skön gubbe som tänkt sluta men kan acceptera några säsonger som backup.

Johnstone förstår jag inte från hans perspektiv heller. Har han inga ambitioner?

Pereira har jag inte sett många gånger. Men han imponerar. Gör en del fina räddningar och få misstag. Portugal har ingen större målvaktstradition, så han bör ha en bra chans att spela i landslaget i framtiden. När han har lämnat United för typ Benfica!

Krekula: Så känner jag också, kan tycka att Johnstone är lite flaxig än så länge. En trygg och rutinerad tredjemålvakt är det ultimata. Förmodligen andremålvakt också.

Ja, känslan är som sagt att Pereira kan bli landslagsaktuell. Och stämmer rapporterna om att Benfica är intresserade så är det ett väldigt gott tecken för hans landslagschanser.

Näst på tur

Österdahl: Avslutningsvis gissar jag att Ro-Shaun Williams, trots återkommande skadeproblem, är nästa akademiprodukt att debutera i a-laget. Om inte Dean Henderson får en Pereiradebut mot Blackburn. Annars är det väl Callum Gribbin som känns närmast och han känns inte så nära…

Embed from Getty Images

Krekula: Det har hela tiden varit utgångstipset att Williams blir nästa, kanske att han till och med skulle fått debutera före Tuanzebe. Men som du säger så har hans skadeproblem ställt till det hela, och hela den här säsongen har varit en evig resa mot att bli frisk. Williams har alla möjligheter att få en Unitedkarriär, om han håller sig frisk…

Gribbin är väldigt talangfull, och har en väldigt hög högstanivå. Det han behöver jobba på är att bli jämnare i sitt spel och även om han blixtrat till i ett svagt reservlag den här säsongen så har han inte riktigt nått ut så mycket som kanske krävs för att han ska vara mogen för något a-lagsspel. Gribbin är intressant, men det känns långt borta i nuläget även om jag absolut inte vill räkna ut honom. Det är bara det att jag inte tycker han är mogen ännu.